Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, mám dotázek, obarvujete textil barvami na textil? Syn má takové seprané šedé tepláky, tak jsem přemýšlela, že bych je zkusila obarvit na černo nebo tmavě modro, ale bojím se, aby pak ta tmavá barva nepouštěla. Tak tedy, pokud obarvujete např na černo, nepouští při praní barva? Nemusíte prát v ruce? To bych raději koukala na šedé tepláky než je prát v ruce. Děkuji za odpovědi ![]()
ahoj, při prvním praní je lepší vyprat oblečení v ruce, aby se pořádně odtstranila ta nadbytečná barva. při dalším praní je možno prát v pračce. při praní jsem zatím nikdy problém neměla. samozřejmě, že bys ale neměla prát černé věci s bílým. pokud barevné pereš dohormady, tak se to neobarví, ale černé s bílým bych raději nezkoušela
po obarvení pořádně proprat znovu obarvit a potom vložit do fixační látky na barvu a nikdy ti nepustí. jen ted nevím jak se ta látka jmenuje, ale to ti zjitím.
Vím to od známé co prodává a vytváří ručně batikovaná trička s obrázky ![]()
My jsme vždy barvené věci poprvé vyprali ve vodě s octem a potom to už nebarvilo ![]()
Bayuska píše:
My jsme vždy barvené věci poprvé vyprali ve vodě s octem a potom to už nebarvilo
Moc děkuji za užitečné rady, až seženu odvahu a chuť, pustím se do toho ![]()
já teď momentálně používám na obarvení starších sepraných věcí pro malého barvy na textil Magicolor.
Jsem maximálně spokojena. protože ty barvy se nemusí fixovat. Buď barvím klasiky vařením nebo jejich barvama na barvení za studena bez fixace. Což je úplně nejlepší. Stačí jen nabarvit podle fantazie míchat různé odstíny a vždycky se těším co mi z toho mého experimentu vyjde
.
Má cenu obarvit moje tepláky který jsem si odbarvila savem?Jsou vínové,tak zkusit na černo?Chytne to?
Máte někdo zkušenosti s barvením objemného oblečení, které se nevejde do hrnce? Chceme obnovit černou barvu na bundě, ale nevíme, jak na to. Pračku máme ještě funkční, nerada bych ji zaneřádila černí, napadla mě vana, ale tam asi neudržím půl hodiny konstantní teplotu… Díky za tipy ![]()
Neboj se to dát do pračky, dělám to takhle už kolik let…potom vyperu vždy první pračku tmavého prádla a je to v klidu. ![]()
@Ivoka
Jo? Přítel říkal, že bychom to šli vyprat k našim, až nebudou doma
A prát se to má na 90, že?
Podle návodu, větší teplota je lepší, ještě se přidává sůl na ustálení barvy.Fakt v klidu. Barvu si rozpustím v části vody v půllitru, leju rovnou do bubnu i při předním plnění, zavřu a peru. To dělám kvůli tomu, abych si nezamazala nádržku na prášek jak poprvé, ale to se také po čase smylo…
Nikam k vašim nechodte, to je dost nefér ne?
Jak říkám, pak peru tmavé, nebo hadry co mám pod psem a tak, a pak můžeš normálně prát.
Ta pračka je čistá i tak, jen se bojím, co kdyby tam někde zůstal kousek uvýzlej, tak proto neperu hned světlé prádlo, jiný důvod to nemá.
Tak to by mě zajímalo, jak to děláte? Barvila jsem rifle na černo, to dopadlo dobře, pračku jsem nechala prát na prázdno i s octem, pak jsem prala tmavé prádlo a stejně po už desátém praní pouští pračka černou barvu. Takže když dám prát bílé prádlo na 60 nebo 90, je polovina šedá a o spodním prádle ani nemluvím. Už se mi s toho chce brečet
.
Ahoj chtěla bych se zeptat kde se dají koupit barvy na textil…děkuji předem
Holky jdu pro radu, nevíte, jestli jsou barvy Duha nejak zdravotně závadne? Kdyby náhodou tu látku treba ocumlalo dite - samozrejme ze předtím to x krát vyperu v čistý vodě a urcite to nebude primárně určené k cucani a zvejkani apod…:-D