Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No tak to jsme na tom uplne stejne
) ja mam tmave hnede vlasy (momentalne blond
))) ) a tmave hnede oci, manzel ma tmave hnede vlasy a oci ma zelenosede. Nase Terezka mela po narozeni tmave hnede oci a temer cerne vlasy. Postupne nam zacala svetlat - vseobecne. Ted si ze me vsichni delaji legraci, ze ji odbarvuju jako sebe
))) momentalne ma vlasy barvy liskoveho orisku a oci svetle zelene a stale se to meni
). Jinak tenhle pripad jsou i moji rodice a sestra, oni maji oba tmave vlasy i oci, sestra ma modre oci a blond vlasy a pocitam, ze ji to v jejich 40 letech uz vydrzi
))))))))))). Kdyz se nekdo pta, pokom je - rikam, ze to je uplne jasny - po sousedovi
))))))
jo to ta nase,se narodila se skoro cernyma vlasama,pak i vypadali a ted j ema svetle hnede jako ja,oci ma sedo-zlato?zeleno nejake..
JA jsem svetle kuze,modre oci,pritel je cernej- v lete zhnedne jako mexican!Je Ital,tak jsem dost zvedava jaka bude ta nase Lindule..
po porode asi tyden ,jsme byli u more,teda ve stinu samozrejme a zhnedla hned,tak opalene miminko jsem snad jeste nevidela…
MA uz 4,5mesice a oci se ji porad meni..tak uvidime..Rikaji ze vestinou az v 6mesicich maji stalou barvu,ktera zustane..
Ahojkky ![]()
ráda se přidám do zajímavé diskuze ![]()
Taky jsem byla vočekávání jaké oči bude ten náš prcek mít.U nás v rodině máme všichni oči světlé…já,matka,teta,bratranci..a můj bratr,přestože jeho otec(můj nevlastní)je tmavovlasý a tmavooký je taky modrooký..asi máme silné geny…teda..syn když se narodil měl oči modrohnědé,při odchodu z porodnice téměř hnědé a dneska čokoládové…hořká čokoláda a mimochodem celý taťka…takže jsme nabourali rodinnou tradici světlých očí.
Já mám zelenomodré(každé trochu jinak zbarvené) amanža tmavě hnědé ![]()
Gabule
Nazdárek,
pokud já si dobře pamatuju ze školy, tak s dědičností barvy očí a vlasů to není úplně tak jednoduchý, páš to určuje větší počet genů, ne jen jeden pro oči a jeden pro vlasy. Nepamatuju se kolik ale i kdyby třeba byly „jen“ tři geny pro barvu očí, a každej má ty dvě kombinace (recesivní - obecně světlá verze dané barvy, a dominantní - obecně tmavá verze dané barvy), tak kdo to dokáže, může si spočítat, kolik konečných barevných kombinací může vyjít (já to teda spočíst nedokážu, ale je to moc
). proto mohou mít děti úplně jiné oči a vlasy než nejen rodiče, ale veškeré příbuzenstvo. Jediná výjimka je, když jsou oba rodiče naprosto čistí modroocí blonďáci (ale to je opravdu taková ta skoro "bílá blond a světle modré oči), to znamená, že mají všechny geny a jejich varianty recesivní, tedy světlé, a tmavé dítě prostě zplodit nemohou. ale černoocí a havranovlasí rodičové klidně mohou mít blonďatého modrookého andílka, i když nikde v příbuzenstvu takový není.
Makýš
Ahojky,
mně doktorka říkala, že oči se mohou vybarvit klidně až ve dvou letech, a pokud si pamatuji u své neteře, bylo to skutečně tak a s vlasy to bylo ještě zajímavější - jako dítě je měla blond, teď je jí 16 a je hnědovláska se zelenýma očima. Jinak u nás to bude taky zajímavé, manžel má hnědé oči a tmavě hnědé vlasy, já mám vlasy od narození bílé a modrošedé oči. Osobně tipuju, že Anička bude mít oči hnědé, i když zatím je má modré.
Světlana
Lazi, žádný strachy
Je to fakt nejednoznačné…Moje sestra měla klučíka, který se narodil s černými vlasy a dnes má v 16ti letech skoro bílé vlasy…a s očima je to taky tak, ještě vydržte a ono se to vybarví
Já jsem zvědavá po kom zdědí oči naše mimi, manžel je hnědooký a já modroočka, tak uvidíme čí geny zvítězí ![]()
Ahoj. Tak mě zajímá, jestli je tu někdo, kdo má hnědé oči, partner modré a mají první dítě modrookého chlapce a druhé dítě holčičku - jak se jí oči vybarvily?
Vím, že to může být všelijak, ale tak nějak doufám, že bude hnědooká
Samozřejmě vím, že na tom nezáleží, je to jen úvaha na rozptýlení
Někde jsem četla, že když má jeden rodič modré a druhý hnědé, tak že buď budou všechny děti hnědooké nebo půlka hnědooká a druhá modrooká, ale moc se mi to nezdá ![]()
@zlodcera Může mít oči jakékoliv. Představ si, že máš kuličky-čím více jich máš, tím máš tmavší oči. Ty jako hnědooká jich máš mapř. 100, partner jako modrooký např. 10. No a dítě od každého zdědí nějaký počet kuliček…nikdo neví jaký a podle toho kolik jich má, takové bude mít oči. Samozřejnmě od dvou modrookých se špatně dědí 100 kuliček (tak a teď si to slíznu, že dva modroocí mají hnědooké dítě
)…můžou mít, je to ve skutečnosti trošku složitější, ale zjenodušeně je to takto. ![]()
@zlodcera v případě, že má jeden rodič oči hnědé a druhý modré, můžou mít děti prakticky jakoukoliv barvu očí. Každé dítě je „namixováno“ zvlášť, genetiku fakt nezajímá, že už máte jedno modrooké, nebo jedno hnědooké…Doufat můžeš v cokoliv, ale nech se překvapit, nic jiného ti nezbývá, říct se to dopředu nedá ![]()
Ja modre, pritel hnede mala ma do zelena. Je ji 18m tak nevim jestli se budou jeste dal menit.
Ona barva očí je někdy záhada, jak se to dědí, já hnědooká, přítel mix, ale taky tmavý, a děti máme 2 modrooký, a 1 hnědooký ![]()
@alenka84 Tak mě napadlo, že může mít vliv i to jaké oči mají naši rodiče a prarodiče, ale je mi jasný, že to pořád může být jakákoli barva
Jsem hrozně zvědavá prostě ![]()
Tuším, že hnědá barva se dědí snadněji, takže pokud je jeden z rodičů hnědooký, tak statisticky je větší pravděpodobnost, že dítko bude rovněž tmavooké.
@zlodcera Opravdu může mít jakékoliv, moje mamka má modré, táta hnědé a já zelené.
A ne nejsem adoptovaná. ![]()
Jinak u nás je to momentálně tak, že první dcera má oči po manželovi - modré a u druhé dcery se to teprve uvidí, jestli jí modré zůstanou nebo bude mít po mně zelené. ![]()