Jaké oči bude mít syn? Manžel je z těch modrých už nervózní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25.11.05 16:24

No tak to jsme na tom uplne stejne :o) ja mam tmave hnede vlasy (momentalne blond :o))) ) a tmave hnede oci, manzel ma tmave hnede vlasy a oci ma zelenosede. Nase Terezka mela po narozeni tmave hnede oci a temer cerne vlasy. Postupne nam zacala svetlat - vseobecne. Ted si ze me vsichni delaji legraci, ze ji odbarvuju jako sebe :o))) momentalne ma vlasy barvy liskoveho orisku a oci svetle zelene a stale se to meni :o). Jinak tenhle pripad jsou i moji rodice a sestra, oni maji oba tmave vlasy i oci, sestra ma modre oci a blond vlasy a pocitam, ze ji to v jejich 40 letech uz vydrzi :o))))))))))). Kdyz se nekdo pta, pokom je - rikam, ze to je uplne jasny - po sousedovi :o))))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
25.11.05 23:49
:)

jo to ta nase,se narodila se skoro cernyma vlasama,pak i vypadali a ted j ema svetle hnede jako ja,oci ma sedo-zlato?zeleno nejake..
JA jsem svetle kuze,modre oci,pritel je cernej- v lete zhnedne jako mexican!Je Ital,tak jsem dost zvedava jaka bude ta nase Lindule..
po porode asi tyden ,jsme byli u more,teda ve stinu samozrejme a zhnedla hned,tak opalene miminko jsem snad jeste nevidela…

MA uz 4,5mesice a oci se ji porad meni..tak uvidime..Rikaji ze vestinou az v 6mesicich maji stalou barvu,ktera zustane..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
26.11.05 00:03

mažu svůj příspěvek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3420
26.11.05 09:52

Ahojkky :wink:

ráda se přidám do zajímavé diskuze :-)

Taky jsem byla vočekávání jaké oči bude ten náš prcek mít.U nás v rodině máme všichni oči světlé…já,matka,teta,bratranci..a můj bratr,přestože jeho otec(můj nevlastní)je tmavovlasý a tmavooký je taky modrooký..asi máme silné geny…teda..syn když se narodil měl oči modrohnědé,při odchodu z porodnice téměř hnědé a dneska čokoládové…hořká čokoláda a mimochodem celý taťka…takže jsme nabourali rodinnou tradici světlých očí.

Já mám zelenomodré(každé trochu jinak zbarvené) amanža tmavě hnědé :-))

Gabule

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
26.11.05 13:02

Nazdárek,
pokud já si dobře pamatuju ze školy, tak s dědičností barvy očí a vlasů to není úplně tak jednoduchý, páš to určuje větší počet genů, ne jen jeden pro oči a jeden pro vlasy. Nepamatuju se kolik ale i kdyby třeba byly „jen“ tři geny pro barvu očí, a každej má ty dvě kombinace (recesivní - obecně světlá verze dané barvy, a dominantní - obecně tmavá verze dané barvy), tak kdo to dokáže, může si spočítat, kolik konečných barevných kombinací může vyjít (já to teda spočíst nedokážu, ale je to moc :) ). proto mohou mít děti úplně jiné oči a vlasy než nejen rodiče, ale veškeré příbuzenstvo. Jediná výjimka je, když jsou oba rodiče naprosto čistí modroocí blonďáci (ale to je opravdu taková ta skoro "bílá blond a světle modré oči), to znamená, že mají všechny geny a jejich varianty recesivní, tedy světlé, a tmavé dítě prostě zplodit nemohou. ale černoocí a havranovlasí rodičové klidně mohou mít blonďatého modrookého andílka, i když nikde v příbuzenstvu takový není.

Makýš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
932
26.11.05 13:43

Ahojky,

mně doktorka říkala, že oči se mohou vybarvit klidně až ve dvou letech, a pokud si pamatuji u své neteře, bylo to skutečně tak a s vlasy to bylo ještě zajímavější - jako dítě je měla blond, teď je jí 16 a je hnědovláska se zelenýma očima. Jinak u nás to bude taky zajímavé, manžel má hnědé oči a tmavě hnědé vlasy, já mám vlasy od narození bílé a modrošedé oči. Osobně tipuju, že Anička bude mít oči hnědé, i když zatím je má modré.

Světlana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1228
26.11.05 14:18

Lazi, žádný strachy :lol: Je to fakt nejednoznačné…Moje sestra měla klučíka, který se narodil s černými vlasy a dnes má v 16ti letech skoro bílé vlasy…a s očima je to taky tak, ještě vydržte a ono se to vybarví 8) Já jsem zvědavá po kom zdědí oči naše mimi, manžel je hnědooký a já modroočka, tak uvidíme čí geny zvítězí :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13183
5.8.15 16:17

Ahoj. Tak mě zajímá, jestli je tu někdo, kdo má hnědé oči, partner modré a mají první dítě modrookého chlapce a druhé dítě holčičku - jak se jí oči vybarvily? :mrgreen: Vím, že to může být všelijak, ale tak nějak doufám, že bude hnědooká :lol: Samozřejmě vím, že na tom nezáleží, je to jen úvaha na rozptýlení :) Někde jsem četla, že když má jeden rodič modré a druhý hnědé, tak že buď budou všechny děti hnědooké nebo půlka hnědooká a druhá modrooká, ale moc se mi to nezdá :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
5.8.15 16:23

@zlodcera Může mít oči jakékoliv. Představ si, že máš kuličky-čím více jich máš, tím máš tmavší oči. Ty jako hnědooká jich máš mapř. 100, partner jako modrooký např. 10. No a dítě od každého zdědí nějaký počet kuliček…nikdo neví jaký a podle toho kolik jich má, takové bude mít oči. Samozřejnmě od dvou modrookých se špatně dědí 100 kuliček (tak a teď si to slíznu, že dva modroocí mají hnědooké dítě :-) )…můžou mít, je to ve skutečnosti trošku složitější, ale zjenodušeně je to takto. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
5.8.15 16:23

@zlodcera v případě, že má jeden rodič oči hnědé a druhý modré, můžou mít děti prakticky jakoukoliv barvu očí. Každé dítě je „namixováno“ zvlášť, genetiku fakt nezajímá, že už máte jedno modrooké, nebo jedno hnědooké…Doufat můžeš v cokoliv, ale nech se překvapit, nic jiného ti nezbývá, říct se to dopředu nedá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14062
5.8.15 16:32

Ja modre, pritel hnede mala ma do zelena. Je ji 18m tak nevim jestli se budou jeste dal menit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
5.8.15 16:37

Ona barva očí je někdy záhada, jak se to dědí, já hnědooká, přítel mix, ale taky tmavý, a děti máme 2 modrooký, a 1 hnědooký :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13183
5.8.15 16:38

@alenka84 Tak mě napadlo, že může mít vliv i to jaké oči mají naši rodiče a prarodiče, ale je mi jasný, že to pořád může být jakákoli barva :) Jsem hrozně zvědavá prostě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.15 16:38

Tuším, že hnědá barva se dědí snadněji, takže pokud je jeden z rodičů hnědooký, tak statisticky je větší pravděpodobnost, že dítko bude rovněž tmavooké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2604
5.8.15 16:39

@zlodcera Opravdu může mít jakékoliv, moje mamka má modré, táta hnědé a já zelené. :) A ne nejsem adoptovaná. :D
Jinak u nás je to momentálně tak, že první dcera má oči po manželovi - modré a u druhé dcery se to teprve uvidí, jestli jí modré zůstanou nebo bude mít po mně zelené. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí