Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevíte, kdy bude jasné, jakou barvu očí bude mít můj prďolka? Manžela to totiž děsně zajímá. Pro mě za mě mu mohou zůstat ty modré - moc mu to sluší, ale já mám hnědé a manža zelené a nikdo v rodině modré nemá, tak mu to asi vadí ![]()
Díky za odpovědi.
Když měl náš Vojtíšek 11 týdnů, z rodiny mi pro něj přišel mejlík s informací, že právě teď je doba, kdy se vybarvují oči do konečného odstínu.
Takže asi v těch 11 týdnech… ![]()
Dadla a Vojta
S modrýma je problém. Já měla jako mimino modré jako bloha, a časem tak kolem 8 třídy mi začaly šednout a těď ve 30-ti mám úžasné modro, zeleno, šedé . Tak si vyber, manžel bude asi muset počkat (hahaha).
Tkanička
Já to manžovi říkám pořád, že má počkat, ale on na mě chodí s hláškama - PO KOM TO DÍTĚ ASI JE? ![]()
No, tak čekám, že se Vojtulka „vybarví“
Zatím je to prostě náš modrooký blonďáček
Mimochodem, oba jsme s manželem tmavovlasí ![]()
Ahoj Tkaničko.
Takovou úžasnou barvu očí mám taky.Nejlepší je když mi někdo kouká do očí a ptá se mě jakou že to mám barvu
Moje mamka má zelené a táta mordé, no a já mám prostě modro-zeleno-šedé.Manžel má zelené tak uvidíme jaké bude mít Tadeášek ![]()
Martina
Lazi, ja byla taky modrooke blondate miminko s kudrdlinkama. Nakonec mi oci zhnedly, vlasy ztmavly a narovnaly se, bohuzel ale nevim v kolika letech.
Bara
Lazi tak to je dobré, já mám štěstí že Kačka i když je holka je úplně podobná na manžela, i povahou.
Tak my tohle neřešíme, naštěstí. Ale jak světlé vlasy a modré oči se rády mění, klidně i na ¨hodně tmavé, tak buď v klidu, teda hlavně manžel.
Pamatuju se na jednu rodinou fotku mého táty. Je tam jako roční batole s blonďatýma kudrnatýma vlástkama a světlýma očima. A já si ho nepamatuju jinak než tmavookého s havraníma vlasama.
Tak je to …
Tkanička
MartinoM: To je super že nejsem sama, mě se má barva taky moc líbí, ale jinak jsem pro všechny, teda kromě červené , tu bych na očích nemusela!!!
Tkanička
Tkaničko, my máme v rodině něco podobného. Moje mamča byla až do pěti let nádherně blonďatá holčička s prstýnky ve vlasech. Pak jí ostříhali a od té doby má vlasy tmavé, rovné a tvrdé jako hřebíky ![]()
Tak si z Vojtíška uděláme pod stromečkem andílka, ať ty blond vlásky nějak využijeme ![]()
Jo, naštěstí má tatínkovy uši a nosánek (a kouty, ale to nesmím říkat pšššt) ![]()
Ahoj Lazi, ze školy si mlhavě pamatuji, že dle genových teorií platí, že dva hnědoocí, nebo zelenoocí, nebo zelenooký a hnědooký můžou mít modrooké dítě, ale dva modroocí pak už jen modrooké, manžel ať se každopádně neplaší
… Pokud bys měla zájem, přenos genových informací popíšu podrobněji.
Ahoj, Lenka
V Betynce je zrovna na tohle téma celý článek
Lékařka v něm říká, že než se očička definitivně vybarví trvá asi půl roku. „Vsouboji o světlé či tmavé oči vždy vítězí gen pro oči tmavé, i když je jako druhý přítomen gen pro oči světlé. Aby mohlo mít dítě oči modré nebo světlezelené, musí mít od obou rodičů genetickou informaci pro světlou barvu očí.“ Takže asi nezbývá, než si počkat
Z mé strany je to jasné - modrá, manžel má hnědé, ale v rodině mají i modré, takže uvidíme, jaký ten gen vlastně prckovi předal ![]()
Krásný den! Ola, 30+3tt
Ahoj
Barva očí se vybarvuje u každého dítka jinak a jinak rychle. Vybarvuje se podle světla. Je pravda, že i dospělmu člověku se oko mění, tím myslím, že třeba v oku přibude třeba tečka a tak. Ale už od toho šestinedělí poznáš na očku dítka, že se mění barva. Nám bude 6 měsíců a očička se pořád mění.
Ahoj,
tak já mám oči zelenohnědé, manža modré a děcka si to rozdělili tak, že Míša má modré po taťkovi a jinak je celý máma a Klárka má oči hnědé a jinak je taťkovo věrná kopie
. Klárce se vybarvili zhruba okolo šesti měsíců, teď bych ale řekla, že jí z té čokoládově hnědé začínají trochu světlat, takže jsme asi v další vybarvovací fázi. ![]()
Ahoj,
tak syn Vojta se narodil tmavovlasý a modrooký. Do roka mu vlasy zesvětlaly, oči zezelenaly. Pak vlasy zase ztmavly, ale oči zůstaly zelené. To má po mně. Anička se narodila s modrošedýma očima a temně zrzavými vlásky, vlásky vyplešatily, oči zatím zůstávají. Doufám že zůstanou vlásky zrzavé a oči by klidně mohly být zelené. Manžel je modrooký, můj otec a tchán také, moje mamka je zelenoočka a tchyně má oči hnědé. Jestli sem budeš, Leneo, psát tu genetickou složitost, moc ráda si to přečtu.
Věrka