Barva očí - genetika

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Sonarka
23.1.23 23:41

Pry dva modrooci nemohou mit tmavooke dite, ale tmavooci mohou mit modrooke… ;) To je treba moje mami, ma oba rodice cernovlase, tmavooke a je modrooka blondynka po babicce :) Pokud jste takhle mixli, muze to byt opravdu barva jakakoliv :D U nas ex ma zelene oci, ja modre, deti obe maji modre po mne. I kdyz dcera mozna lehce zeleno-modre. Prevazuje ale modra. Pry 90 procent lidi na svete ma oci hnede, protoze gen pro hnedou barvu je dominantni…a pry puvodne vsichni lide meli hnede oci, modra vznikla az pozdeji jako jakasi mutace :lol: A pry tudiz vsichni modrooci maji jednoho jedineho predka a jsou tedy pribuzni :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.1.23 23:56

To je děsne složitý. Třeba u nás… rodiče:zelená a hnědá, prarodiče: zelená a 3× hnědá. Praprarodice ( co víme) 3× hnědá, 2× modrá, 1× zelená. Děti mají za mě nezvyklou barvu, něco mezi tmavou khaki a světlounce hnědou :lol:

• Citovat
  • Upravit
20513
24.1.23 05:21

@Aja2101 mam modrooke prarodiče a ti mají dvě hnedooke deti :mrgreen: Jsou jako by dědovi z pr… vypadli, takže je jasné, že jsou jejich :lol: Je to tedy možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20513
24.1.23 05:23

Jinak tedy z.me strany prarodiče modré oči oba, rodiče matka hnědé, otec modré, ja jako dítě modré, nyní sedo zelene. Ze strany manžela matka zelené, otec hnědé, manzel hnědé.
Naše děti hnědé a nejmladší asi bude taky mít hnědé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
24.1.23 05:26
@Anonymní píše:
Snad se tu v tom někdo vyzná :lol:Všichni členi rodiny z tátovi strany mají hnědé oči. Moje máma má též hnědé, moje babička modré a můj děda hnědé. Já mám též hnědé oči a můj přítel modré. Je nějaká pravděpodobnost, že naše děti budou mít zelené, nebo modré oči? :D A jak je ta pravděpodobnost kdyžtak velká?

Uz tady mas velice podrobny rozbor, zjednodusene - jo, pokud neses modry gen po babicce, jen se neprojevil.
My jsme doma jak. geneticky pokus :lol: Moji rodice - hnede x modre. Deti modre - hnede - hnede. Ja jsem jedny ty hnede, nasla jsem si svetlookeho manzela - jedno dite svetle po tatovi, druhe hnede po me :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8864
24.1.23 06:12

Můj otec a manželova matka mají modré oči. My hnědé a hnědozelené. V jedné učebnici byl obrázek přesně této kombinace s tím, že jedno ze čtyřech dětí by mělo mít modré oči. Děti máme dvě a modrou jsme trefili napoprvé :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
24.1.23 06:21

Ja mam oci hnědé, chlap do zelenošeda s nejakym flekem. Prvni dcera ma oci hnede jako ja, a druha dcera ma oci nádherně modry…U moji sestry to je podobny. Akorat ona ma oci zelenošedy, jeji manzel hnedy. Prvni dcera ma oci hnede, druha modré jako ta moje. :)

• Citovat
  • Upravit
80062
24.1.23 07:10

Jakou barvu očí má soused? A pošťák? A oblíbený kolega? Klidně můžete mít i zelenooke dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
24.1.23 07:15
@Anonymní píše:
Tak děkuji, aspoň vím, že nad tím nemá cenu přemýšlet :D
:mrgreen: nemá, já mám zelené a manžel hnědé. nejstarší syn když se narodil měl modré oči a měl je modré do 3 let :lol: a jako jediný má teď oči jako já. mladší syn hnědé a dcera extra tmavě hnědé už od narození ;) nejstarší měl i dost světlé vlasy- modré oči má tchán tak asi po něm je měl dlouho modré :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14719
24.1.23 07:41

Vase dite muze mit jakoukoliv barvu oci. Moje mama ma hnede, tata jasne modre, ja jasne zelene - viz foto.

Manzel hnede. Dve nase deti maji oci presne jako manzel, jedno hnede, ale o dost tmavsi nez manzel, jedno zeleno-hnede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5705
24.1.23 09:04

Nemá smysl nad tím bádat, příroda si to udělá po svém. Já myslela, že budu mít děti tmavooké po mně a všechny tři je mají zelené. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
24.1.23 18:10
@weyky píše:
@Aja2101 mam modrooke prarodiče a ti mají dvě hnedooke deti :mrgreen: Jsou jako by dědovi z pr… vypadli, takže je jasné, že jsou jejich :lol: Je to ted
@weyky píše:
@Aja2101 mam modrooke prarodiče a ti mají dvě hnedooke deti :mrgreen: Jsou jako by dědovi z pr… vypadli, takže je jasné, že jsou jejich :lol: Je to tedy možné.

No, já osobně bych dala spíš na zákony genetiky než kdo kde vidí podobnost. Nás na genetice při těchhle základech varovali(v legraci) ať si jako svetlooke holky dáme pozor, že když budeme mít svetlookeho partnera, tak zase jen svetlookeho milence. Že bychom hnedoocky nevysvetlily. Prostě dle zákonů genetiky nemohou mít dva svetlooci tmavooke dítě, nemohou nést žen gen. Ale jo, je snazší uvěřit, že to nějak zmutovalo třeba, dvakrát. Anebo prostě genetiku neřešit. Ale být chlapem a tohle se mi stát, jdu jednoznačně na testy ;) nic ve zlém, stát se může všechno, zakladatelka chtěla znát pravděpodobnost a ta je u nich opravdu 50:50 ;) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10863
24.1.23 18:27
@Borrealis píše:
jasněěěě hnědá je dominantní, hnedé oči jsou dominantní a to těžce

viz každá učebnice…

a pak v reálu?? ani prd :cert:

:mavam:

Vzdyt je to spravne, ne? Dominantni prebije u rodicu modrou. A pokud rodiče predaji oba ten recesivni modry gen, tak dite ma modre oci. To je tedy ta nejjednodussi varianta. Pak tam jeste vstupuje treba zelena a dalsi mixy, ktere jsou prebite hnedou.
Dva modrooci by nemeli mit dite s hnedyma ocima, ale naopak naprosto v poradku. O tom je dominance a recesivita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.1.23 21:52
@Prostě Vodnář píše:
A co teprve, když kolem proletí kukačka.

Jooo to je pak teprve záhada, po kom má to dítě vlastně oči..? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
26.1.23 22:00
@Anonymní píše:
Snad se tu v tom někdo vyzná :lol:Všichni členi rodiny z tátovi strany mají hnědé oči. Moje máma má též hnědé, moje babička modré a můj děda hnědé. Já mám též hnědé oči a můj přítel modré. Je nějaká pravděpodobnost, že naše děti budou mít zelené, nebo modré oči? :D A jak je ta pravděpodobnost kdyžtak velká?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová