Barva očí - genetika

Anonymní
23.1.23 23:06

Barva očí - genetika

Snad se tu v tom někdo vyzná :lol:

Všichni členi rodiny z tátovi strany mají hnědé oči. Moje máma má též hnědé, moje babička modré a můj děda hnědé. Já mám též hnědé oči a můj přítel modré. Je nějaká pravděpodobnost, že naše děti budou mít zelené, nebo modré oči? :D A jak je ta pravděpodobnost kdyžtak velká?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23.1.23 23:10

Tak jmenuješ pouze svou stranu… Co takhle rodina přítele? Jinak může mít hnědou a klidně i modrou. A nebo klidně nějaký mix…V tomhle je genetika nevyzpytatelná :D přeskočí nějaké geny od prababičky a šup :lol: rázem máte dítě s očima, které ani jeden nemáte :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1680
23.1.23 23:14

Heh, moje mama ma hnede oci, jeji mama taky, ja mam hnede oci, tata modre jako jeho mama, muj partner tmave modre s hnedou, jeho rodina vsichni modre oci, a nas syn ma zelene :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
23.1.23 23:15

Jelikoz barvu oci koduje vice genu a ve vasich rodinach se vyskytuji ruzne barvy, tak dite muze mit jakoukoliv barvu, tudiz i modrou nebo zelenou. ;-) Ale presna cisla pravdepodobnosti ti asi nikdo nerekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
446
23.1.23 23:15

No sance je :) u nas: ja modré, manzel hnědé. Moje rodice zeleno-sede a hnědé az do černa. Manzela rodice hnědé oba. Naše deti: hnědé a modré…modřejší než ja, krasne jasná barva. Ale byla jsem smirena s hnědoočkama :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
23.1.23 23:16

A co teprve, když kolem proletí kukačka.

@Barevné klubíčko píše:
Tak jmenuješ pouze svou stranu… Co takhle rodina přítele? Jinak může mít hnědou a klidně i modrou. A nebo klidně nějaký mix…V tomhle je genetika nevyzpytatelná :D přeskočí nějaké geny od prababičky a šup :lol: rázem máte dítě s očima, které ani jeden nemáte :lol:
  • Citovat
  • Upravit
13010
23.1.23 23:17
@Anonymní píše:
Snad se tu v tom někdo vyzná :lol:Všichni členi rodiny z tátovi strany mají hnědé oči. Moje máma má též hnědé, moje babička modré a můj děda hnědé. Já mám též hnědé oči a můj přítel modré. Je nějaká pravděpodobnost, že naše děti budou mít zelené, nebo modré oči? :D A jak je ta pravděpodobnost kdyžtak velká?

jooo, v tom / barvě očí / se nevyzná prostě nikdo a příroda si s náma hraje

tátu mám jižana, hodně z jihu, kdyby si dal plachtu na hlavu, vypadá jak arabský šejk :mrgreen: oči má samozřejmě hnědé, výrazné
já jsem celá po něm, oči mám však hnědozelené

čekala jsem minim. jedno dítě po mě, pěkně jižní, vybarvené
hnědé oči se dědí dost dominantně

kdepak, muž oči zelené, jeho rodiče - otec modré, máma zelené

všechny děti oči výrazně zelené, až na jedno, které je má krásně modré

a mé silné slavné jižní geny odešly s ostudou do…nikam, ty děti ze mě nemají nic, ale lautr nic
:cert: vypadají jako že jsem je ukradla někde na trhu, jedno z dětí vypadá jak čistý Nor, světlé polární vlásky, modré oči, genetika si ze mě udělala…apríla

už když se to narodilo bylo to světlé bílé, jak vyšisované, bílá kůže a já na to koukala jak jelen… 8o

/ to dítě miluje Norsko a sever, jako malé si kreslilo soby a losy a básní o tom, že tam pojede… 8o pomoc…já zatím skřípám zubama nad zimou a už stříhám metr do jara… /

Příspěvek upraven 23.01.23 v 23:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.23 23:20

Tak děkuji, aspoň vím, že nad tím nemá cenu přemýšlet :D

• Citovat
  • Upravit
1680
23.1.23 23:20

@Borrealis :lol: :lol: :lol: taky mame v rodine jizni krev, babicka, mama i ja mame oci hnede az do cerna, na slunicku jdem okamzite do sneda a syn je belobicka se zelenyma ocima :lol: pak ze je hneda barva nejdominantnejsi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
23.1.23 23:21
@Anonymní píše:
Tak děkuji, aspoň vím, že nad tím nemá cenu přemýšlet :D

Absolutne ne, je to loterie. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.1.23 23:23
@Anonymní píše:
Tak děkuji, aspoň vím, že nad tím nemá cenu přemýšlet :D

já si u každého porodu říkala " checht a včil vám vokážu, vyleze jižánek a bude mít tmavý kukuč "

jooo zlatý voči, u každýho dalšího to bylo světlejší, světlejší a jižánek nikde

:think:

takže…v zimě náhodně zasvitne sluníčko, tvl jeden foton, proužek světla, já slastně nastavuji ksicht a chytám ten jeden ubohý foton na obličej

a dítě " pomoooooc, slunceeeee, svítíííí bleeee" a shání se po tmavých brýlích :cert:
zatahuje v pokoji závěsy a mhouří svý světlý oči a mračí svůj norský obličej

když můj táta viděl to dítě poprvý, dlouze, dlouze se smál

nikdy mi neřekl, proč :think: :think:

že by nějaký sarkasmus? nebo co??

Příspěvek upraven 23.01.23 v 23:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.1.23 23:26

Jeli jsme poprvé s dětma do itálie, přelezem ty alpy, kooonečně, huuuu teplo, nádhera, zluboka se nadechuju u lago di garda, palmy, žiju, žiju, ve stínu 35, tvl…žijuuuuuu

:pankac:

naše norské čudo se kácí k zemi, řve „vedloooo pomooooc, holkooo“ a italové hbitě vytahují pytlík s ledem a kladou mu ho na hlavu

pak obdivují „bambino bene, bene…bambino bianco“, dítě nežere, nechce nejprve ani pít jen se drží svého pytlíku s ledem na hlavě a užívá si chladu ve stínu a studené limonády nakonec

chrastí si kostkama ledu ve sklenici a myslí asi na svoje Norsko a soby
 uááááá

:roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.1.23 23:27
@Markétka111 píše:
@Borrealis :lol: :lol: :lol: taky mame v rodine jizni krev, babicka, mama i ja mame oci hnede az do cerna, na slunicku jdem okamzite do sneda a syn je belobicka se zelenyma ocima :lol: pak ze je hneda barva nejdominantnejsi :lol:

jasněěěě hnědá je dominantní, hnedé oči jsou dominantní a to těžce

viz každá učebnice…

a pak v reálu?? ani prd :cert:

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.1.23 23:34

Já mam zelené a moje děti hnědé, modré a zelené :mrgreen: :lol: můj táta má oči modré a máma hnědé :mrgreen: tak si vyber.. jo a jsem jejich :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
23.1.23 23:40
@Anonymní píše:
Snad se tu v tom někdo vyzná :lol:Všichni členi rodiny z tátovi strany mají hnědé oči. Moje máma má též hnědé, moje babička modré a můj děda hnědé. Já mám též hnědé oči a můj přítel modré. Je nějaká pravděpodobnost, že naše děti budou mít zelené, nebo modré oči? :D A jak je ta pravděpodobnost kdyžtak velká?

Ty neseš pravděpodobně gen pro hnědé i modré (zelené) oči. Protože tvůj tatínek bude mít pravděpodobně gen pouze pro hnědé a maminka pro oboje, ale projevily se ty hnědé, jelikož jsou hnědé vždy dominantní. Tvůj partner má gen jen pro modré/zelené (to se bere jako odstín světlých), tam nepotřebujeme vědět, jakou barvu mají jeho předci, jelikož je homozygot a musely se u něj setkat dve alely pro modré oči. No a teď jak to je tedy u vás, pokud se setká tvoje alela pro hnědé oči (máš 1) s jednou z jeho pro modré oči (má 2), bude mít dítě oči hnědé. Pokud se setká Tvoje alela pro modré oči (máš 1) s jednou z jeho modrých, bude mít oči modré. Je to u vás 50:50. A i když budou mít vaše děti hnědé oči po Tobě skrytě budou i nositeli modrých očí. Stačí, potkali někoho s modrýma očima, nebo někoho jako ty, kdo nese taky skrytě modrookost a šup, budeš mít modrooká vnoučata. Proto mohou mít dva hnedooci klidně modrooke děti. U moodrookych rodičů je to jinak, tam budou vždy modrooke děti (leda že by to nějak zmutovalo). Tak snad jsem to popsala srozumitelně :wink:

Příspěvek upraven 23.01.23 v 23:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová