Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mam dotaz : mam kamaradku velmi hodnou ma mimi s manzelem, ktery je Ital a ona je ceska. Otec ditete tedy manzel si stezuje, ze mimi nemusi byt jeho, jelikoz nema tmave vlasy a tmave hnede oci …tedy po nem, ale je to svetlejsi typ po me kamaradce, tedy blondacek a sede oci, a je vyloucene, aby on mela mimi s nekym jinym. Jaky mate nazor na barvu vlasu ditete, to musi mit nutne vsechny deti s partnerem, ktery ma silne tmave vlasy? Pry ty geny tmavych vlasu prevladaji…no ja nevim, je tu nekdo, kdo ma partnery s tmavymi vlasy a naopak vy jste svetlejsi typ a mimi je normalne po vas tedy svetle vlasky atd…??,
Ahojky,jájsem teď nedávno někde četla,že děti dědí genetické kody barvy vlasů a očí po prarodičích!A také zbarvení se mění až skoro do 10let věku,takže ty tmavé vlasy může ještě mít
Pa
Ahoj, koukni se do alba Jesliček, je tam Dalísek se mnou a s manželem
Manža je na té fotce ještě světlý, naživo je jak Usáma zamlada. Ale vysvětluj něco žárlivcům…
Ahoj,moje obe detičky sú blond a bledá pokožka.Mám tmavé vlasy,hnedé oči.Manžel tmavé vlasy a modré oči.Obaja sme ako deti boli blond.Čiže ešte neni vylúčené,že aj ich mimčo vekom bude vyzerať celkom inak.A keď neverí svojej partnerke nech si dá urobiť test otcovstva a bude mať pokoj.Sakriš, ako tak nad tým rozmýšlam nevymenili nám naše deti v pôrodnici keď sú blonďaté
![]()
Sluncielo,
ja mam jedinou radu - at si manzel kamaradky precte genetiku nebo si zajde za nekym, kdo tomu rozumi. Jisteze je to mozne, aby dite melo svetly vlasky a svetly oci, proste u neho prevladaji alely se svetlym typem
a navic se to jeste muze zmenit. Hodne deti miva napred svetle vlasky a pak jim ztmavnou. Jestli se chces mrknout na neco ke genetice, tak jsme ti nasla odkaz
http://genetika.wz.cz/dedicnost.htm. Doufam, ze s tim kamaradka nema moc problemy, to by mi bylo lito kvuli takove „blbosti“.
Bamla
Ahojky myslím, že problém je v taťkovi a žádná informace se mu nebude zdát stoprocentní.
Když se narodil Honzík vypadal jako manžův nejlepší kamarád
, modré oči a blond vlasy a velký uši
no a oba jsme tmaví. Do oušek Honzík dorost, vlasy a oči se nemění a manžu to vůbec nenapadlo řešit.
Jak píše Maxik ty žárlivci ![]()
Blbost, můj manžel je Bulhar a opravdu velmi tmavý typ a naše dítě je modrooký blonďák. Taky mi říkal, že s ním nemůže jet domů, protože mu nikdo neuvěří, že je to dítě jeho…
Ale je to samozřejmě blbost. Prostě ty geny se nějak namíchají. Ať to pustí z hlavy a žárlivce ať nechá žárlit.
![]()
carsa
Tak tyhle vsechny odpovedi kamaradce desne rada vyridim
Jeji manzilek je asi typicky Ital …zarlivec ![]()
Ja jsem taky docela typicky priklad…moji rodice maji oba hnede oci a ja mam modre, a muj tatinek tohle nikdy neresil…spis by ho to ani nenapadlo, byl rad, ze mne ma ![]()
Slunciela, tak moja segra ma vlasy taky dost tmavy blond, skor svetlo hnede, jej muz ma tmave a deti maju uplne blondate.
Ja mam stredny blond, muz tiez oci on uplne blankytne, ja tmavomodre a nase dieta? vlasy tiez taky spinavy blond a oci sedotmavomodre. A to som sa tesila, ake budeme mat krasne blondate, modrooke deticky, ked sme sa tak nasli
. Obaja sme mali ako decka uplne svetlucke az biele vlasky a maly ich ma daleko tmavsie.
Fakt je to blbost. Poznam sestry, jedna tmava zelenooka a segru ma modrookou blondynku. Niekde som citala, ze test otcovstva sa uz v zahranici predava v lekarnach, potom sa to niekam zasle a dojde odpoved. Ale je to hodne drahe nejak okolo 10-15 tisic.
Tak prajem kamoske, aby ju talian moc netrapil ![]()
Asi by si mel udelat test otcovstvi, kdyz je tak paranoidni
…I kdyz mi to neprijde normalni, neznam snad zadneho milujiciho partnera - manzela, ktereho by to napadlo…jsou normalne tak stastni a na vetvi z narozeni miminka, ze na tohle vubec nemysli
Taky proc, kdyz se oba miluji maminka i tatinek miminka ![]()
Je pravda ze vlasy se meni s vekem........my oba s brachou jsem byly totalni blondaci kdyz jsme byly maly a ted mam oba tmave hnede vlasy.
OKo.....není to tak, že by se barva dědila po prarodičích, dědí se po rodičích, ale jaksi ta „kompletní výbava“ u rodičů nemusí být vidět, může být skrytá - vpodstatě se to ale dá říct tak, že se barva může dědit i po prarodičích apod. ;o)) Jde o to, že barvu očí určuje gen, od nějž má každýčlověk 2 kopie - a to jsou 2 možnosti. možnosti jsou jen modrá nebo hnědá, mohou být 2 modré - 2 hnědé a 1 modrá + 1 hnědá. Přičemž ale hnědá překryje modrou! Takže treba rodiče maji oba po 1 genu hnědém a jednom genu modrém. Oba maji výslednou barvu hnědou a oba daji svému potomkovi modrou formu genu. Dítě má dvě modré formy genu a výsledná barva oka je modrá.
Takze modrooci rodice nemuzou mit hnedooke dite ale hnedooci rodice muzou mit modroocko!!!
Kdyz se narodil muj otec, deda dostal zachvat vzteku a chtel nemluvne prerazit o schod. Doslova. Deda byl velice snedy a muj otec blednickovy blondacek. Deda byl pravda prudka povaha, nastesti dite nezabil a po sedesati letech, kdyz ty svetle vlasy zesedly, vypada muj otec jako kopie sveho otce. Je dost mozne, a pravdepodobne, ze blond vlasy u ditete postupne ztmavnou. Typicky priklad jsem ja, byla jsem blondyna az do jedenacti a dnes mam tmavehnede vlasy.
Jana
Ahojka,
můj partner má světle hnědé vlasy a jeho býv. je špinavá blondýna - a jejich dcera je zrzavá
.
Kamarádka má tmavé vlasy i oči, její manža je blonďák modrooký, a syn má blond vlasy a tmavé oči.
A kamarádka mi vyprávěla, že se manželům narodil syn tmavší pleti - a manžel manželku podezříval s kým to má. Nakonec se ukázalo, že snad babička či prababička manželky kdysi měla něco s nějakým „černochem“,z čehož vzniklo normál. dítko.A geny toho černocha se projevily až teď.
Jinak jsem někde četla či slyšela, že barva očí není geneticky daná.Ta se prý utvoří sama.....
Ahoj,
mám manžela tmavovlasého a tmavookého, a já mám vlasy světlý a oči modrý, a holčinka je po mně bledulinda!
Co tak matně štrachám z genetiky, co jsme se učili kdyyyyysi na gymplu
tak to, že je nějaký gen dominantní, ještě nutně neznamená, že musí převládnout absolutně vždy - převládne z mnoha procent, ale pár procent ještě zbývá.
Např. když čekáš dítě s černochem, je hodně velká pravděpodobnost, že se ti narodí černoušek - ale může se Ti z několika procent narodit i běloušek. A nebo míšenec, to je jasný.
Viděla jsem v televizi dvojvaječná dvojčata: matka krásná úplně tmavá černoška, a otec běloch. Jejich holčička byla ÚPLNĚ bílá, a její dvojče chlapeček zase dočista černej ![]()
genetice zdar