Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni,
vím že tady toto téma bylo, ale vyhledávač mi nevyhledává a ve starých diskuzích bych se asi utopila
.
Chtěla bych vědět jak je to s lítáním v těhu. Jsem asi nějaký 5tt a v červnu máme letět na dovču, to budu asi 10tt.
Máte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji
pa Lenka
Ahoj,
to by neměl být problém, pokud ti nebude špatně od žaludku. Zákaz létání je až od 34tt.
Lítat můžeš, letěla jsem na služebku ve 20tt. Až koncem těhu se to nedoporučuje - a většinou by tě letecké společnosti ani nepřijaly na palubu. E.
Ahoj papko,
ja jsem mela stejny problem, chteli jsme s manzou na posledni dovcu ve dvou. V nedeli jsem se vratila z dovolene, leteli jsme dokonce 10 hod v kuse a uplne v pohode (jen me malinko natekly nohy).Ale asi to hodne zavisi na stavu tehulky. Ja jsem nemela a nemam (tuk,tuk) vubec zadne problemy, ptala jsem se asi 4× dr jestli muzu letet a vzdy mi to odsouhlasil. Jen jsem musela kazdou hodinu pochodovat po letadle, kvuli tromboze, a pit porad strasne vody a snazila jsem se mit nohy nahore.
Na druhou stranu je pravda, ze jsem se docetla, ze 2. resp. uplny zacatek 3. trimestru je na cestovani nejlepsi. Nevim jestli na zacatku nehrozi zvysene riziko potratu. Kazdopadne se musis URCITE poradit s lekarem.
MaK
PS Me od cesty doma vsichni zrazovali, ale nakonec jsem moc rada, ze jsem letela. Na druhou stranu jsem ale mela malinko strach, ze kdyz se neco prihodi, budu si to do smrti vycitat.
Ahoj Lenko!
Já jsem v těhotenství lítala dost často i takhle na začátku a bylo vše bez problémů. Záleží také na tom, jak dlouhou cestu chcete podniknout a taky jestli ti normálně bývá špatně.
Spíše bych si více dávala pozor na sluníčko.
A po tom 34. týdnu těhotenství je potřeba mít potvrzení od lékaře, že můžeš letět. Já letěla (ČSA), myslím, v 33. týdnu a nikdo se mě na nic neptal.
Tak hezkou dovolenou!
Ahoj.
V den odletu na svatební cestu se mi potvrdilo, že jsem těhotná cca 5tt. Oba lety ( i přílet ) byly OK. Žádné zvracení, ani jiné nežádoucí průvodní jevy. Pravda, lety netrvaly příliš dlouho.
Beruška ![]()
Ahoj,
holky a jak je to v prvním trimestru? Nehrozí riziko potratu?
Jana
V prvním trimestru je OBECNĚ vyšší riziko potratu. Nevzpomínám si, že by to podle nějakých materiálů letadlo nějak zvyšovalo. Ale jestli z toho nemáš dobrý pocit, než by ses hodně stresovala, nelítej. Budeš pak dělat „letadlo“ s prckem, tak toho ještě užiješ
. Eva
Já jsem letěla v 17tt do Thajska, asi 14 hod letu tam a 16 hod zpátky. Snažila jsem se každou chvilku protáhnout a projít, nebo jsem si cvičila s kotníky (prevence embolie). Zvládla jsem to já i Vojtík ![]()