Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky ani ne za měsíc budou Velikonoce a přemýšlím jak obarvit vajíčka, ale přírodní barvou.....četla jsem, že vodou z červené řepy a špěnátu, kmínu, šafránu atd. ale jakým způsobem?????
Ahoj,babička barvila vajíčka buď ve šlupkách z cibule a nebo v černém čaji,jsem zvědavá jestly někdo poradí i jiný přírodní způsob barvení,budu doufat ![]()
ahoj
Přírodní způsob barvení
Žlutá barva - cibulové slupky - do většího kastrolu dáme slupky cibule, zalijeme vodou a vajec dáme jen tolik, aby se vzájemně nedotýkaly (potřebují prostor, jinak na nich budou fleky) a hlavně musí být ponořená celá. Při delším vaření budou tmavě hnědá.
Červená barva - slupky z červené cibule, červená řepa - dvě až tři menší bulvy červené řepy oloupejte, nakrájejte na kostičky, povařte asi 10 minut a slijte. Do nálevu vložte vajíčka a uvařte natvrdo. Po uvaření je vyjměte nebo naopak nechte v nálevu tak dlouho, dokud nezískáte požadovaný odstín, sušené květy ibišku a slézu na 1 litr vody potřebujete asi 1 dkg sušených květů. Květy povaříte a do přecezeného nálevu vložíte čistá a odmaštěná vajíčka. Můžete je i s nálevem ještě trochu povařit a pak v něm nechat několik hodin, nejlépe přes noc. Dostanete pak temně fialový odstín.
Růžová - řidší roztok červené řepy. Jemně růžové lze dosáhnout povařením brusinek.
Zlatavá - kurkuma - nadrobno rozemletý prášek vaříme i s vajíčky, pak odstavíme a necháme vajíčka v nálevu dokud nevychladne.
Červeno-fialová - borůvková šťáva, bezinky (plody), červené víno - Šťávu z borůvek ani víno neředíme vodou. Přivedeme je k varu a vejce v nich obarvíme. Při barvení bezinkami používáme buď sušené plody, hrst na půllitr vody, nebo ještě lépe přímo bezinkovou šťávu.
Modrá - červené zelí - nakrouháme půlku hlávky, zalijeme ji vodou, aby byla ponořená. Do toho vložíme vajíčka a vaříme alespoň 20 minut. Do nálevu přidáme také 2 lžíce octa.
Žlutozelená - vajíčka uvařená v kurkumě se pak ještě namočí do studené barvy z červeného zelí. Je možné také použít zelené vršky mrkve.
Světle zelená - kmín, lipový květ - jak kmínu, tak lipového květu musíme použít dostatek. Na půllitr vody alespoň 5 lžic kmínu a dvě plné hrsti sušeného lipového květu. Vejce v nálevu vaříme.
Tmavě zelená - voda se špenátem, odvar z olšové kůry nebo z kopřiv - sušenou olšovou kůru chvíli před barvením povaříme, pak teprve přidáváme vejce. Na půllitr vody použijeme asi hrst sušené kůry. Barvíme-li pomocí špenátu, půlku mražené kostky svaříme v půllitru vody, pak přidáme vajíčka. Do špenátu můžeme přidat trochu kmínu.
Světle žlutá - petrželová nať nebo mladé kopřivy - velkou hrst kopřiv nebo petrželky nadrobno nakrájejte a nechte přes moc macerovat ve vodě. Nálev i s natěmi vařte alespoň 10 minut. Necedíme, ale vaříme dalších deset minut i s vajíčky.
Sytě hnědá - uvařit vejce v kávě.
a nebo
barva žluto-oranžová - odvar z cibulových slupek
světle žlutá - lipový květ nebo kmín
citrónově žlutá - kopřivový kořen
barva žlutá - šafrán
barva červená - odvar ze slupek červené cibule a octa
barva červená - červ. zelí
růžová - šťáva z červené řepy
barva červená až fialová - šťáva z borůvek
barva tmavě zelená - voda ze špenátu nebo mladého žita
barva hnědá - odvar z dubové kůry
modrá - odvar z olšové kůry, šišek
barva tmavě zelená až černá - odvar z olšové kůry nebo saze
barva rezavá až hnědá - čaj
Teda Kamčo to jsou znalosti já znám hodně barevná z OVO barev, Můžeš je barvit v přírodě, jinak to totiž s přírodou nemá nic… Nebo potom různé odstíny hnědé, ale až po sundání barevného přebalu - čokoládová JO a v některých jsou dokonce i lentilky
![]()
Jen doplním, tu cibuli - my dáváme slupek víc, takže jsou vajíčka pak takové rezavě hnědé…
Už roky děláme „batikované“ s otisknutou rostlinkou a vařené právě v cibulových slupkách…
Ale ty ostatní barvy si píšu, možná letos zkusím… Jestli teda nebudu spíš na Velikonoce rodit ![]()
A jo, teď to čtu, že to tam s tou hnědou je
Ach jo…
![]()
lacenka píše:
![]()
![]()
![]()
Teda Kamčo to jsou znalosti já znám hodně barevná z OVO barev, Můžeš je barvit v přírodě, jinak to totiž s přírodou nemá nic… Nebo potom různé odstíny hnědé, ale až po sundání barevného přebalu - čokoládová JO a v některých jsou dokonce i lentilky
![]()
![]()
Já kupuju barvy
,tohle jsem jen vyčetla po zadání přírodní barvení vajec a okopčila jsem to nejdulležitejší ![]()
Zlatko si protřelé Emimiňačka, ale nechceš občas na kus drbu k nám do září09 ? Trojmatky jsme tam asi 4 a myslím že docela i slušná partička těhulí. Prvotěhulek málo, takže spíš jak těhu věci probíráme děťověci. Někdy mrkni.
Angua píše:
Jen doplním, tu cibuli - my dáváme slupek víc, takže jsou vajíčka pak takové rezavě hnědé…Už roky děláme „batikované“ s otisknutou rostlinkou a vařené právě v cibulových slupkách
Ahoj, prosim jak tam tu kytičku dáváš? Chtela bych zkusit čtyřlístek nebo (ted me nic nenapadá
). Bude tam sama držet? A jaké kytičky používáš?
na vytvoření vzoru / obtisku listu používám kus staré punčochy, kterou hodně natěsno natáhnu na vajíčko s listem, zavážu a pak ještě převážu několikrát pevně nití. Po té niti zůstanou na vajíčku čárky, ale to mi nevadí, líbí se mi to tak.
Možná by stačila jen ta punčocha, ale nezkoušela respektive si to nepamatuju, takže se mi asi výsledek moc nepovedl
![]()
Tak tak, stará nastříhaná punčocha, kterou pak natáhnu, aby to drželo a na jednom konci svážu nití. Čáry po niti zůstávají jak kdy… Rostlinky podle toho, jak vyjdou Velikonoce a co zrovna roste… Třeba malé pampeliškové lístky, kontryhel, ten jetel nebo jen třeba placatá tráva… Prostě jdu ven a naškubu, co se mi zrovna líbí. Kdysi jsme zkoušeli i podběl (jako celou kytku), ale ten už nevím, jak dopadl…
Nějak takto to pak vypadá - kombinace rostlinky + cibulové slupky:
Aha, tak jo. Tak starou pučošku použiji. Děkuji za rady, snad se zadaří ![]()
Naše babička v té cibulové směsi přidávala lístky na vajíčka tak, že vajíčko s lístkem omotala kouskem fáče a dala obarvit. Listek dobře držel a fáček vytvářel zajímavé efekty.Martina
Vajíčko se dá ovázat i fáčem a pod něj lístky rostlinek. Udělá to docela hezký vzorek. Jako obtisk se mi líbí spíš členité lístky. Různé žebříčky a tak. Taky se letos nemůžu dočkat, až budu s Vítkem barvit. Dřív jsme na velikonoce jezdili na vodu. Loni mě teda vzali jen jak řidiče:-) Teď už to opravdu nejde. Kojit za mě babi nebude:-)