Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, mám prosbu. Potřebuju nějakou básničku, kterou by mohla mít dcera na recitační soutěž. Musí mít minimálně 4 sloky. Jako ona si jednu hezkou vybrala, naučila se ji nazpaměť, ale p. učitelka jí řekla, že to je básnička tak pro třetáka a ne pro páťáka ( přitom ta básnička byla fakt pěkná a nebyla úplně lehoučká
) No tak dobře, tak se naučila Polednici od Erbena. Dneska přišla ze školy s tím, že jí tu básničku učitelka zakázala, prý Erbena recitovat nemůžou
. Tak já teda nevím, už jsem pěkně vytočená, nejradši bych na ni vlítla, ať teda vybere pro každého žáka básničku sama, když se jí nic nelíbí ( prý řekla skoro každému dítěti, že to, co si vybralo, není na úrovni 5. třídy )…
Ale ještě mě napadlo, že se zkusím zeptat tady, tady se přece ví všechno
.
Takže, moc prosím, nezná někdo nějakou hezkou básničku?
Moc děkuju ![]()
@Peggi
My se v 5. třídě učili Sládkovu Křitálovou studánku ![]()
A co nějakou Seifertovku z Maminky?
Seifert je poměrně jednoduchý na učení a mě se v mládí líbil…
Jaroslav Seifert
Píseň o lásce
Slyším to, co jiní neslyší,
bosé nohy chodit po plyši.
Vzdechy pod pečetí v dopise,
chvění strun, když struna nechví se.
Prchávaje někdy od lidí,
vidím to, co jiní nevidí.
Lásku, která oblékla se v smích,
skrývajíc se v řasách na očích.
Když má ještě vločky v kadeři,
vidím kvésti růži na keři.
Zaslechl jsem lásku odcházet,
když se prvně rtů mých dotkl ret.
Kdo mé naději však zabrání
abych nekles pod tvá kolena.
Nejkrásnější bývá šílená.
My jsme v 5 brali Maryčku Magdonovou, ale ta bude asi zas moc dlouhá na soutěž ![]()
@evill píše:
My jsme v 5 brali Maryčku Magdonovou, ale ta bude asi zas moc dlouhá na soutěž
v 5. třídě
no téééda…mně se to zdá docela těžký text ![]()
@hanka.br. Přesně tak, u nás frčí v recitačních soutěžích žáček už hodně dlouho.
Holky, moc děkuju, ten Žáček nevypadá špatně
. Zítra zajdem do knihovny a mrknem, co tam od něj mají.
@Peggi píše:
Holky, moc děkuju, ten Žáček nevypadá špatně. Zítra zajdem do knihovny a mrknem, co tam od něj mají.
Můžu se zeptat, co jste nakonec vybraly? Dcera je taky v 5.třídě a nějak tápeme.
Děkuju
@ivašot. A co třeba vybrat tady?
http://trida-u-mufa.webnode.cz/…-k-recitaci/
@ivašot. píše:
Můžu se zeptat, co jste nakonec vybraly? Dcera je taky v 5.třídě a nějak tápeme.
Děkuju
Tak nakonec jsme vybrali od Seiferta První dopis mamince. P. učitelka byla konečně s výběrem básničky spokojená
![]()
@Peggi píše:
Tak nakonec jsme vybrali od Seiferta První dopis mamince. P. učitelka byla konečně s výběrem básničky spokojená![]()
Tu máme taky ve výběru
.