Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky holčiny,
všechny vás zdravím a obracím se na vás s prosbou o váš názor, popřípadě zkušenost a také si jdu k vám tak trochu pro povzbuzení.
Jsem ve 26, skoro 27.tt a naše beruška, která byla dlouho očekávaná by měla přijít na svět na konci září. Celou tu dobu jsem společně s vámi podzimkami i ostatními studovala jak se co nejlépe na porod připravit, jak si vybrat nejlépe porodnici, vytvořit si porodní plán atd. Vybala jsem si, že bych chtěla rodit ve Vrchlabí do vody a Vrchlabí i proto, aby s naší ratolestí zacházeli co nejjemněji a co nejdříve po porodu, abychom byly spolu. Minulý týden jsem však byla u gynekoložky, kde jsme se poprvé bavily o tom, kde bych chtěla rodit. Když se dozvěděla, že ve Vrchlabí, tak se jí to nelíbilo s tím, že jsem rizikový pacient a že u porodu bych měla být dost hlídaná a že přirozený porod není asi u mě nejbezpečnější. Tak jsem odjížděla s nejasnými pocity. Když jsem pak šla na kontrolu ke svému plicnímu lékaři, řekl mi, že se mám rovnou připravit na císaře, jelikož mé astma je silné a nejsem v pořádku ani, když jsem v klidu a beru nejsilnější hormony, takže není předpokladu, že porod by byl v pohodě a kdyby mi museli indikovat při porodu silné hormony kvůli dušnosti, odnesla bych to já i mimi. Tak jsem z toho opravdu byla překvapená a nešťastná zároveň. Ale asi mě to mělo napadnout dříve. Od té doby mám v hlavě jen tu smutnou představu, že bych neviděla Violku takovou, jaká přijde na svět - ulepenou, zmuchlanou, fialovou, ale přesto krásnou. Myslím, že tento okamžik je důležitý, jedinečný a nezapomenutelný. Nevím, jestli to některá z vás také prožívala nebo chápe, ale mě tahle představa opravdu bolí. I to, že bych jí měla mít u sebe až za několik hodin a ona zatím někde beze mne, bez máminého teploučka bude čekat… Asi jsem blázen.
Chtěla jsem vás poprosit - máte někdo zkušenost se silným astmatem a přirozeným porodem nebo císařem? A co si o tom myslíte vy?
A pak také, nevíte, ve které nemocnici je možné rodit císařem, aby byl u porodu tatínek a ještě byla možnost nadstandartního pokoje? A na kom záleží, zda bude císařský porod prováděn v celkové anestezii nebo jen v umrtvení od pasu dolu (spinální?) ?
Asi je to moc otázek najednou, ale budu vděčná za každý podnět.
Děkuji vám moc a přeji všem hezké dny a co nejméně starostí.
Edita Anne s Violkou 26.tt
Ahoj Edito,
nevím, jestli jsem právě ten, kdo by Ti měl odpovědět, ale pokusím se napsat něco ze své vlastní zkušenosti. Jako dítě jsem měla pomerně silné astma, ale v pubertě se to jakž takž srovnalo. Ovšem pokud si mě najde nějaká ta bronchitida (a že se najdou, mrchy hnusný), pak to Berotec a jemu podobní jistí
Nevím, jak silné astma máš Ty, asi jsi na tom hůř - ALE, i tak si myslím, že není nezbytné rodit CŘ. Záleží jen na tom, jak se domluvíš v nemocnici, kde budeš rodit.
Já jsem vloni v dubnu porodila shodou okolností ve Vrchlabí - a taky do vody
- a samozřejmě jsem je při prohlídce porodnice o astmatu informovala, takže mě poslali znovu na plicní, kde mi pan doktor po vyšetření řekl, že nevidí problém v přirozeném porodu… A vidíš, povedlo se, a naprosto bez problémů ![]()
Takže moje rada zní: domluv se přímo v porodnici a dej na rady odborníků, ať víš, že Ty i mimi jste v dobrých rukou… Šárka
P.S. Mimochodem ve Vrchlabí dělají i plánované císařské řezy, zkus tam zavolat a poptat se, fakt to tam stojí za to ![]()
Ahoj Šárko,
díky za názor. Já beru hormony několikrát denně v turbohaleru a ještě to dodechuju Ventolinem. Jsem dušná, když vyjdu schody do prvního patra. Už několik let nesmím vyvíjet fyzickou aktivitu, ale nějak jsem si myslela, že ten porod je prostě jiná námaha.
Na plicní chodím pravidelně a doktro právě i podle mé spirometrie řekl, že to není dobré, ani když jsem v klidu. A právě on chce nejvíce toho císaře.
Ale díky moc za ujištění názoru, že ve Vrchlabí je to fajn. A když tam dělají také císaře, tak se asi zkusím obráti na ně a zjistit názor.
Určitě je to tam bezva.
Myslím, že jsi měla nedávno svátek, tak dodatečně všechno nejlepší a opatruj se.
Díky Edita Anne
Holka zlatá, Editko, už jsem viděla astmatický záchvat…prodělala jsem porod a při tom, co ty popisuješ si myslím (promiň že to říkám tak na rovinu), že je lepší a bezpečnější nejen pro tebe ale i pro miminko rodit CŘ. Zvlášť když ti to lékaři doporučují. Určitě bych se na tvém místě informovala ve Vrchlabí na CŘ ve spinální anelgezii, ale co vím u těchto porodů otec přítomný být nemůže, je to prostě operace. Myslím, jestli máš problémy udýchat výstup do prvního patra, porod udýcháš opravdu těžko. Říkám to na rovinu a chápu také tvoje zklamání z toho, že maličkou neuvidíš, jak krásně píšeš, pomačkanou a ulepenou, ale jde o tvé zdraví a řekla bych, že tvůj lékař ví o čem mluví. Jinak ti přeju hodně štěstí, krásné a zdravé miminko ať už se rozhodneš jakkoliv
Ahoj Raduš a pupíčku,
asi máš pravdu. Astma je opravdu mrcha, když to tak řeknu. Každý rok ležím v nemocnici, to když mě to chytne a já si myslím, že to je můj konec. A je pravda, že kdyby se kvůli mě mimi narodilo přidušené, prožívalo by totéž. Zkusím se s tím nějak smířit a pro:,–(it tu spinálku, abych jí alespoň viděla. Jen mě moc mrzí, že by tam se mnou nemohl být manžel. Já jsem totiž už z těch nemocnic úplně vyřízená a zřejmě přecitlivělá. Opatrujte se a i tobě přeji, ať vám všechno vyjde.
Ahoj Edita Anne s Violkou 27.tt
Ahoj !!
Ráda bych Tě povzbudila. Jsem taktéž astmatička. Nevím jak silná, ale beru trvale Pulmicort a při potřebě též Ventolin. Teď v dubnu (21.4) jsem rodila ve Zlíně. Musím říct, že jsem měla velmi snadný a hlavně rychlý porod. Tak rychlý, že nikdo nestihl nic podniknout a holčička se narodila přirozeně.Až teprv po porodu se porodní asistentky divily, že jsem astmatička a zvládla jsem to tak dobře.
Ještě před porodem jsem se zajímala, jak se rodí s astmatem a dočetla jsem se, záchvat při porodu je téměř vyjímečný. Samozřejmě záleží, jak se budeš cítit. Já měla tolik energie, že jsem se nepoznávala.
Nevím, odkud jsi, ale je dost dobrých porodnic. Já jsem také chtěla do Vrchlabí, ale prostě by se to nestihlo, takže jsem musela tam, kam mám nejblíž. A byla jsem maximálně spokojená!! V případě císaře je ve Zlíně možné rodit s epidurálem, i partner tam může být. Já myslím, že záleží hlavně na personálu. Pak je možné všechno a všude.
Alfinka
Ahoj,
moje maminka je plicařka, tak jsem se s ní o tom bavila. Podle ní opravdu je to indiviuální, kde to jde, snaží se povolit přirozený porod, ale pokud tvůj stav není dobrý ani v klidovém stadiu… asi i ona by volila CŘ. Sestřenice z jiných zdravotních důvodů rodila rovněž císařem, teď nevím, jestli jako já u Apolináře nebo v Motole (byla jsem v té době v cizině), ale rozhodně nějaké strašlivé vzpomínky na to nemá, nedělali jí ho v celkové anestezii, malého hned viděla, potom byl (jako ostatně většina miminek) pár hodin v inkubátoru kvůli dorovnání tělesné teploty, ale rozhodně nemůžu říct, že ji by to nějak negativně poznamenalo. Tolik ode mně, ahoj a drž se,
Jindra
Alfinko a Jindřiško,
díky moc za další názory a zároveň za povzbuzení.
Alfinko, musím říct, že to jsi opravdu dobrá, že jsi to tak dobře zvládla. Dodala jsi mi takovou jiskru, asi to vyřeším tak, že kdyby náhodou jsem byla celou dobu v pohodě (beru Symbicort 400uq, Ventolin a někdy Afonilum, Pulmicort jsem brala předtím, ale už nestačil) tak bych se snažila rodit přirozenou cestou. Asi hodně udělalo i to, že jsi měla ryhlý porod. Jsem ráda za tebe. Přeji tobě i mimískovi, aby se vám dařilo co nejlépe.
Jindřiško - děkuji, že jsi se ptala mamky. Názor odborníky je pro mě také dost důležitý. Už začínám být rozumnější a když to bude stále nedobré i v klidu, tak bych asi volila CŘ. Hlavně kvůli miminku. Pokusím se najít i ty lepší stránky na tom všem.
Mějte se moc hezky a všem děkuji za každý příspěvek.
Ahoj Editko!
Docela mě překvapuješ tím, jak jsi v psaní čilá! Vůbec jsem netušila, že někdo může mít takové problémy, brát tolik léků a ještě přitom počít miminko a doufat, že se narodí zdravé a ono se narodí zdravé. Zda císař či ne, v tom ti radit nemohu, ale někde jsem četla, dokonce viděla i fotky, že tatínek může být přítomen u (jak jsi to psala spinální?) u porodu, kde tě umrtví jen částečně. Stojí ti za hlavou, utěšuje a povzbuzuje tě. Ten zbytek bude stejně za plentou… takže tam neuvidíš.
Vím, že ještě mockrát hodíme na mimču řeč, ale abys věděla, že na tebe myslím a držím palec, abys mimi dovedla do šťastného konce-začátku.
Hele a víš, že s tím Vrchlabím mě tak pošťuchuješ k rozhodnutí a přehodnocení celé situace? Já se ve 12 letech přečetla něco o porodu do vody a byla rozhodnutá nerodit jinak… a před pár dny mi to bylo docela jedno…ale teď o tom začínám přemýšlet…
Asi se do Vrchlabí pojedu podívat.
Snad nám to bezkomplikové období vydrží:-)))
Držím paleček a pozdravuj Violku.-)
Mia
MIO,
díky i tobě za povzbuzení.
Já moc doufám, že ta naše beruška bude úplně v pořádku a také bych si přála, aby nikdy astma neměla, i když to se opravdu dozvíme jen v průběhu několika let. Báli jsme se, aby neměla srdeční vadu po manželovi, ten měl hodně těžkou malformaci aorty a plicnice, prostě se mu to tam shluklo a nakonec mu sebrali kus plic. Na UTZ v Klimenstké, to je ten genetický nám ale díky Bohu řekli, že je beruška úplně v pořádku.
Do toho Vrchlabí se jeď určitě podívat, pak bys nám všem referovala, to bys viděla, jak by holky chtěli, abys nám to všechno vyprávěla.
Doufám, že se mi podaří rodit jen v tom epidurálním císaři, ale musím zjistit na čem to záleží.
Tak ahojky a Violka moc zdraví Aničku cestovatelku.
Edita Anne
Ahoj Edit,
zdraví tě jmenovkyně Edita ![]()
Bohužel o astmatu toho moc nevím, takže tady mi slouží jen to, co jsem se dočetla na internetu, ale s císařem mám zkušenost z první ruky - doslova, první dcera se narodila císařem.
Já jsem stejně jako ty vždy chtěla být „u toho“ když se mé miminko narodí a jiný než přirozený porod nepřipadal v úvahu.
Pak nám v 39 + 4 tt řekli, že je dítě otočeno koncem pánevním a jinak než císařem se nenarodí a bylo po představách jak si to své upatlané miminko držím hned co se narodí.....
Ale díky tomu, že v Anglie je zcela normální, že se porodu císařem účastní tatínek, jsem si i tak ten „porod“ užila já i on jak se to jen nejlíp dalo.
Na sále je povolen jak foťák tak videokamera, nemusí být nic sterilní. Tatínek může stát, nebo sedět u hlavy maminky, záleží kolik toho chce z celé operace vidět
Vyfasoval akorát fešácký mundur a vypadal na pár hodin jako hotový doktůrek
Boty si mohl nechat svoje.
Když bych tenkrát chtěla, tak jsem mohla sledovat, jak malou vytahují z bříška, ale to jsem tenkrát nevěděla, že je možné, nikdo mi to nenabídl, takže jsem cítila akorát tahání (měla jsem spinál) a pak mi malou už jen ukázali a odnesli na rychlé ošetření.
Po 10 minutách jsem jí už držela zabalenou a pusinkovala, zatímco mě zašívali.
Po asi 40 minutách nás odvezli na pooperační a tam jsem poprvé zkusila kojit. Podotýkám, že zde se dítě nikam neodváží a je ponecháno s maminkou, pokud je schopna se o něj postarat. Šlo to těžko, bez manžela bych to nezvládla, ale já bych Apolenku (naše prvorozená) nikomu stejně nedala na hlídání, takže jsem zatla zuby a starala se - 5 dní v nemocnici a pak hurá domů ![]()
Takže přestože jsem ten CS nechtěla a moc jsem si obrečela to, že jsem nemohla mít přirozený porod, tak jsem si i ten CS jakž takž užila a já i manžel jsme dcerku viděli, slyšeli a cítili od prvních vteřin.
V druhém těhotenství jsem měla připravený por. plán pro případ druhého císaře, a tam jsem uvedla, že podruhé bych chtěla vše natočit na video (poprvé jsem totiž nevěděla že je to povolené) a taky že bych chtěla vidět právě ten moment, když budou dítě vytahovat, možná bych zvládla vidět i celou operaci?? ![]()
To že miminko hned po narození uvidíš, že jej můžeš držet a mluvit na něj, to opravdu hodně kompenzuje, takže pokud najdeš porodnici ochotnou vyhovět tvým požadavkům co se císaře týče, tak máš napůl vyhráno.
Co jsem tak četla, tak se u astmatiček upřednostňuje spinální narkoza než celková.
Dále jsem se dočetla, že akutní astmatický záchvat během porodu je velmi velmi velmi nepravděpodobný a že i astmatičky mohou rodit přirozeně, samozřejmě pod zvýšenou kontrolou.
Ale jak jsem psala, nevím co to obnáší mít astma a ani jak těžké astma máš, takže pokud ti více než 2 doktoři nezávisle na sobě doporučí císař. řez, tak bych asi o této variantě začala uvažovat velmi vážně a děláš dobře, že si zjišťuješ, která porodnice ti nabídne to, co od porodu císařem očekáváš.
Přeju krásný zbytek těhotenství
Ed + Apolenka + Daisy
Milá Ed + Apolenko + Daisy,
děkuju za povzbuzující příspěvek.
Snad i já najdu porodnici, kde by mi vyhověli alespoň v těch pro mě nejdůležitějších požadavcích.
Je to supr, že už jsi mohla mít malou hned tak brzy u sebe. Kéž by to šlo tak i tady, to by bylo bezvadné!
Když by se nám to podařilo také tak a byl by se mnou manžel, tak bych to myslím zvládla dobře.
Ještě se trošku bojím pak té bolesti od té rány, ale to se snad brzy zhojí.
V posledních dnech se už začínám nějak sžívat s tou myšlenkou CŘ. Byli jsme totiž u rodičů přes svátky, chodili jsme více ven a pokoj jsme měli v prvním patře baráčku a já měla co dělat to vyjít. To mě asi přesvědčilo o tom, že ten CŘ bude pro nás obě lepší.
Přeji ti hezké dny i celé tvé rodince a na emimi zase někdy.
Edita Anne
Milá EditAnne, jen jsem nakoukla..jestli mohu přispět, tak pro astmatiky je skutečně upřednostňován epidurál, protože při celkové anestezii je daleko větší riziko bronchospasmů. Co se týče asistence tatínka u SC, tak mám dojem, že v některých porodnicích u nás to lze,určitě se poptej (nevím, kam to máš nejblíž, ve Vrchlabí ale určitě tatínky vítají).