Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A proč ji tam nutíš být? Tak ji nech, ať si dělá, co chce, jen hlídej, aby nedělala něco nebezpečného.
A proč má to dítě sedět na jednom místě? Chce zkoumat a objevovat. tak si holtrelaxuj doma, když se zabaví smo a venku se mu věnuj, aby si neublížilo. ![]()
A proc tam musi byt za každou cenu? Taky mam 15 mesicniho a neposedi, lita po zahradě, skoci do bazenku, minutu se tam placa, nejvic ho bavi kdyz muze lezt porad dovnitr a ven, za chvíli utece na druhej konec zahrady, popadne nejakou hracku (idealne neco co tam zapoměl starší), bezi zas zpatky, sebere neco z pískoviště, bezi to hodit do bazenku, zas odbehne, sebere kaminky u zahonu, zas je bezi hodit do bazenu a tak porad dokola.
Mám 15 měsíční hodné dítě. Bazének se osvědčil vždy na chvíli, ale že bych jí tam nutila být půl hodiny? To určitě né. Nechce? Tak prostě nechce.
Tak bude v bazenku, na hlavu cepici, krem a muze litat i okolo? Jako tezko s tim neco nadelas a u takto stareho ditete bych nic jineho asi necekala
Proč se snažíš brzdit t¨své dítě ve vývoji? V tomto věku se potřebuje hýbat, běhat, chodit, poznávat svět. Ne si máčet půl hodiny zadek v bazénku
Normálně jí třeba jednou za čas ošplouchni, ať není uhřátá, ať hodně pije a pak už jen dohlížej, ať neběhá do silnice nebo nejí psí hovínka ![]()
V bazénku mi kluk taky nevydrží dlouho. Ani na písku. Proste z něj sundám oblečení, plenku, natřu jo krémem, na hlavu čepici a nechám ho dělat, co se mu chce. Kluka dost baví plnit kyblík/konev vodou a zalívat s tím kytky. Tak to zkus. Na osvěžení bych ji klidně osprchovala hadicí nebo jenom polila vodou, pokud jí to neva. Bazének u nás spíš funguje jako místo, do kterého se všecho hází.
Jak bylo již napsáno výše. Ani můj syn neposedí, 5min bude možná i dlouhá doba ![]()
Ven chodíme hned po spaní. Běhá si po venku nahý, v čepici, hraje si s vodou a určitě je spokojenější než doma,;)
To mi pripomina tchyni, na zahrade o vikendu rozlozila ve stinu deku metr na metr, kolem dala polstare jako “plot” a rekla memu 15mesicnimu synovi, aby si tam hezky sedl s ni na cele odpoledne
jop, byl tam tak 5 sekund a pelasil jinam, a ona jen ze je hyperaktivni a je to des
proste takhle stare dite bych nenutila do niceho, kdyz nedela nic nebezpecneho, nechala bych byt. A pokud chces, aby se ve vedru osvezila, tak namoc vlasky, nebo otri mokrym rucnikem a nech ji objevovat, co bych dala za to, kdyby nas maly se doma zabavil sam, u nej musim byt porad jak verny pes a cokoli potrebuju udelat, je za cenu jeho place (ma silenou separacku ted
).
Prosím o radu. Moje 15ti měsíční batole je moc hodné, doma si vyhraje dost často samo, stihnu přitom dělat spoustu věcí, atd. Ale jakmile jdeme ven, je to mnohem náročnější. Samozřejmě je mi jasný, že u ní musim pořád být a nehnout se od ní, hlavně když tu venku u baráku máme tolik nástrah, nicméně vůbec nevim, jak ji udržet v bazénku dýl než třeba 5 minut a to samé na pískovišti. Vody se nebojí, hraju si tam s ní, má tam plno hraček, ale prostě mi tam nevydrží dýl jak pár minut a hned leze ven. Když je v pískovišti, tak je to samý… Hned musí pryč a nejradší běhá po kamenným nerovným chodníku…Já už nevim, jak jí v tom bazénku prostě zaujmout. Venku je krásně, ale vedro, takže ted chodíme ven jen navečer (přes den nechci, protože je pak vždycky hrozně unavená, to vedro jí nedělá dobře), takže to nechávám až na později, když už je i bazének ve stínu, ale prostě jí tam neudržím. Co radíte? děkuju