Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den. Naše dcerka byla od narození hypertonická, Vojtovu metodu jsme cvičili od 3 měsíců roka. Lézt začala v 11 měsících, samostatně sedět v roce. Chodíme na kontroly na neurologii a taktéž k lékařce na oddělení, kam malá chodí k fyzioterapeutce. Na jaře bylo zjištěno, že hypertonie přešla v hypotonii a že dcerka má stále slabé svaly na nožičkách. V červnu (kdy už malá začla lézt) nám obě lékařky sdělily, že hypotonie ustupuje a že již není nutné cvičení. Teď - kdy je dceři 16 měsíců a dosud se nepostaví na nožičky zase lékařka na neurologii řekla, že by měla cvičit dál a poslala ji na vyšetření EMG. Malá je jinak čilá, chvíli neposedí, leze jako čert, klečí a v kleku se pohybuje, ale dosud se nepostaví. Chtěla jsem se zeptat, zda někdo z Vás měl nebo má také dítě, které se začalo stavět a chodit hodně pozdě. Lékařka sice řekla, že malá chodit bude, ale jsem z toho skoro na dně a bojím se co bude dál. Vůbec nevím, jak bychom s ní - teď v 16 měsících měli cvičit, protože ji neudržím v žádné poloze, má už dost sílu. Děkuji. Eva
Ahoj,me hodne blizka osoba (z rodiny) ma dite,ktere ma uplne to same,co tva holcicka.Chodit zacalo ve dvou letech.
Ahoj sousedi mají hypotonického chlapečka, bude mít ted 3 a je tomu 3 týdny co začal chodit, je strašně šikovný, každý den dělá větší a větší pokroky. Chodí od narození na vojtovku a ted i k logopedovi, perfektně znakuje a už sem tam i něco poví.
všeobedně se říká, že kdy dítě leze, chodit bude a já tomu věřím,
můj syn se postavil na nohy až ve 13 měsících a chodit začal v 17 a půl, ovšem podotýkám, že jeho mudr neplašila a nikam jsme nechodili cvičit, ted má 18 a půl a lítá jak drak
tvoje dcerka je teda samo pomalejší, ale pokud leze, tak už chybí jen skok k tomu, aby se postavila a pak u jen vydržet, kdy začne sama chodit, přeji hlavně pevné nervy a nedej na řeči okolí
spokojená matka = spokojené dítě
každé dítě má svůj čas
(a taky se mi zdá, že se to s tím, kdy dítě začne chodit lozit a všechno přehání - ve starších knížkách o dětech, které mám po příbuzných píšou, že děti se rozchodí většinou do dvou let)
Také jsem četla, že dítě které leze chodit bude, tak v klidu ![]()
Zkus se optat na Bobath koncept místo Vojtovky.
Nám na neurologii řekli, že pro dětská záda je nejlepší, když lezou do 18. měsíců - prostě co nejdýl
až prej kolem toho 18. měsíce by mělo dítě pomalu přecházet na chůzi - pokud ne - řešilo by se to cvičením.
Syn začal lozit až v roce, takže jsem s tím chozením počítala až fakt později - nakonec se rozchodil v 16. měsících.
Moje dcerka začala samostatně chodit až po 16. měsíci, myslím, že když tvoje leze a pohybuje se v kleku tak k tomu chození určitě brzy dojde. Tohle je pro její zádíčka teď to nejlepší. Vím, že je to blbý, člověk furt čeká, všichni okolo už chodí, ale nesmíš srovnávat a řešit, minimálně do 18. měsíců má času na chůzi dost. Taky jsme cvičili vojtovku a měli bychom i dále, ale už tak od 15. měsíce jí ani náhodou neudržím prostě to nejde ani sestra ji už neudržela. Takže budem čekat až bude větší a bude mít z toho trochu rozum a pak začnem zase asi cvičit, aby se záda trochu srovnaly a svaly posílily.
Dcera začala chodit ve 23m v listopadu jí budou tři a za ten necelý rok dohonila ve všem své vrstevníky.
Běhá,skáče,vyleze kam chce atd…
Sedla si v roce, lozit začala až v 18m.
Od narození jsem cvičila Vojtu až do dvou let.
Ahoj holky,já mám taky hypotonickou holčičku,chodíme na neurologii a rehabilitace,ale Vojtovku necvičíme,to nám nikdo neřekl
My sice se teď od pátku začínáme stavět(ale pořád malou držím za ramena,jinak by spadla)ale pořád ještě pořádně nelezeme,spíš se furt plazíme,popoleze po kolínkách jenom malilinko a tak 1-2× za den a ještě bohužel ani pořádně nesedíme a za 2týdny nám bude rok,sedáme si,ale jsme u toho prohnutý a podpíráme se ručičkama a na rehabilitaci nám řekli,že pokud nebude malá sedět rovně,podpírat se rukama a lézt,že jí nemám posazovat v kočárku a taky mi říkala,že je úplně normální,když hypotonické děti chodí kolem 20.-22.měsíce,neboj se,dcerka určitě všechno dožene ![]()
Chtěla bych oživit tuto diskuzi. Mám skoro 15m kluk s hypotonii, který se jen plazí. Za tři týdny nás čeká kontrola na neurologii a na mě to teď trochu padá a ráda bych si popovídala s někým, kdo to má podobně.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jak jsou na tom vaše hypotonické děti kolem 2 let? A co potom třeba ve školkovém věku? Jsou třeba motoricky horší než vrstevníci v některých sportovních aktivitách?
Můj skoro 2 letý syn začal chodit asi po 16m, a je na sebe takový hodně opatrný, takže třeba neumí poskakovat na trampolíně a dost při chůzi zakopává, naráží do všeho a padá. Spraví se to než půjde do školky nebo bude pořád takový trubka? Mám o něj trochu strach.. do školky bychom měli asi zkusit ve 2,5letech (nar. únor) a nevím co to udělá jestli nebude na úrovni vrstevníků… Kor když na stránkách školky mají vyjmenované „dítě, musí umět skákat snožmo, házet balonem, chytat balon, bla bla…“
Muj syn hypot. nebyl a zakopava a pada porad, chodi od 8 mesicu:D je mu 16 m.. to je ten mimibatole vek, rychleji jim to v hlavach cvaka, nez telo zvlada, vse je zajima:) uvidis, musis vert, z to bude zachvilku ok. Co vim, tak kamaradce se syn s hypotpnii rozchodil neco po 2. roce a ve 3 bys to na nem nepoznala, ze mel nejaky problem.
Nas nechodi v 21mes. Pred 14dny poprve par kroku mezi mnou a manzelem vysmaty a stastny a od te doby opet fobie a nic. Nerekne ani slovo, ani zvuky zvirat. Na neuro ok, pry pohodar… Nenutit do niceho. Je taaaak tezky.
@Aerith Můj syn (21M) nebyl hypotonický, ale hypertonický (mírně)a v hrubé motorice určitě je stále pozadu oproti vrstevníkům. Od 14 měsíců výhradně chodí, první krůčky kolem 13M, ale stále často padá - běží, zakopne a má tu chůzi pořád celkem neohrabanou. Do schodů a ze schodů jde za ruku, sám by dal tak jeden schod. Chodíme do kroužku vrstevníků, jsou tam samí kluci a všichni ho dost válcujou - předběhnou, na žebřiny, na klouzačku vylezou, náš vůbec. Je pravda, že je tam nejmladší, ostatní jsou starší o 3M až o rok, ale tak to ve školce bude podobné. Já doufám, že to dožene v létě na hřišti, teď v zimě není moc kde trénovat.