Batole s hypotonií

1
23.9.11 21:20

Batole s hypotonií

Dobrý den. Naše dcerka byla od narození hypertonická, Vojtovu metodu jsme cvičili od 3 měsíců roka. Lézt začala v 11 měsících, samostatně sedět v roce. Chodíme na kontroly na neurologii a taktéž k lékařce na oddělení, kam malá chodí k fyzioterapeutce. Na jaře bylo zjištěno, že hypertonie přešla v hypotonii a že dcerka má stále slabé svaly na nožičkách. V červnu (kdy už malá začla lézt) nám obě lékařky sdělily, že hypotonie ustupuje a že již není nutné cvičení. Teď - kdy je dceři 16 měsíců a dosud se nepostaví na nožičky zase lékařka na neurologii řekla, že by měla cvičit dál a poslala ji na vyšetření EMG. Malá je jinak čilá, chvíli neposedí, leze jako čert, klečí a v kleku se pohybuje, ale dosud se nepostaví. Chtěla jsem se zeptat, zda někdo z Vás měl nebo má také dítě, které se začalo stavět a chodit hodně pozdě. Lékařka sice řekla, že malá chodit bude, ale jsem z toho skoro na dně a bojím se co bude dál. Vůbec nevím, jak bychom s ní - teď v 16 měsících měli cvičit, protože ji neudržím v žádné poloze, má už dost sílu. Děkuji. Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Neprihlasena Jaruna
23.9.11 21:28

Ahoj,me hodne blizka osoba (z rodiny) ma dite,ktere ma uplne to same,co tva holcicka.Chodit zacalo ve dvou letech.

• Citovat
  • Upravit
12735
23.9.11 22:32

Ahoj sousedi mají hypotonického chlapečka, bude mít ted 3 a je tomu 3 týdny co začal chodit, je strašně šikovný, každý den dělá větší a větší pokroky. Chodí od narození na vojtovku a ted i k logopedovi, perfektně znakuje a už sem tam i něco poví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
713
23.9.11 22:36

všeobedně se říká, že kdy dítě leze, chodit bude a já tomu věřím,
můj syn se postavil na nohy až ve 13 měsících a chodit začal v 17 a půl, ovšem podotýkám, že jeho mudr neplašila a nikam jsme nechodili cvičit, ted má 18 a půl a lítá jak drak
tvoje dcerka je teda samo pomalejší, ale pokud leze, tak už chybí jen skok k tomu, aby se postavila a pak u jen vydržet, kdy začne sama chodit, přeji hlavně pevné nervy a nedej na řeči okolí
spokojená matka = spokojené dítě
každé dítě má svůj čas
(a taky se mi zdá, že se to s tím, kdy dítě začne chodit lozit a všechno přehání - ve starších knížkách o dětech, které mám po příbuzných píšou, že děti se rozchodí většinou do dvou let)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4254
23.9.11 22:58

Také jsem četla, že dítě které leze chodit bude, tak v klidu :hug:
Zkus se optat na Bobath koncept místo Vojtovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
24.9.11 06:55

Nám na neurologii řekli, že pro dětská záda je nejlepší, když lezou do 18. měsíců - prostě co nejdýl :wink: až prej kolem toho 18. měsíce by mělo dítě pomalu přecházet na chůzi - pokud ne - řešilo by se to cvičením.

Syn začal lozit až v roce, takže jsem s tím chozením počítala až fakt později - nakonec se rozchodil v 16. měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
24.9.11 09:45

Moje dcerka začala samostatně chodit až po 16. měsíci, myslím, že když tvoje leze a pohybuje se v kleku tak k tomu chození určitě brzy dojde. Tohle je pro její zádíčka teď to nejlepší. Vím, že je to blbý, člověk furt čeká, všichni okolo už chodí, ale nesmíš srovnávat a řešit, minimálně do 18. měsíců má času na chůzi dost. Taky jsme cvičili vojtovku a měli bychom i dále, ale už tak od 15. měsíce jí ani náhodou neudržím prostě to nejde ani sestra ji už neudržela. Takže budem čekat až bude větší a bude mít z toho trochu rozum a pak začnem zase asi cvičit, aby se záda trochu srovnaly a svaly posílily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
24.9.11 21:38

Dcera začala chodit ve 23m v listopadu jí budou tři a za ten necelý rok dohonila ve všem své vrstevníky.
Běhá,skáče,vyleze kam chce atd…

Sedla si v roce, lozit začala až v 18m.
Od narození jsem cvičila Vojtu až do dvou let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
27.9.11 22:24

Ahoj holky,já mám taky hypotonickou holčičku,chodíme na neurologii a rehabilitace,ale Vojtovku necvičíme,to nám nikdo neřekl :think: My sice se teď od pátku začínáme stavět(ale pořád malou držím za ramena,jinak by spadla)ale pořád ještě pořádně nelezeme,spíš se furt plazíme,popoleze po kolínkách jenom malilinko a tak 1-2× za den a ještě bohužel ani pořádně nesedíme a za 2týdny nám bude rok,sedáme si,ale jsme u toho prohnutý a podpíráme se ručičkama a na rehabilitaci nám řekli,že pokud nebude malá sedět rovně,podpírat se rukama a lézt,že jí nemám posazovat v kočárku a taky mi říkala,že je úplně normální,když hypotonické děti chodí kolem 20.-22.měsíce,neboj se,dcerka určitě všechno dožene :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
27.9.11 22:26

takhle sedíme :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5315
17.4.14 15:07

Chtěla bych oživit tuto diskuzi. Mám skoro 15m kluk s hypotonii, který se jen plazí. Za tři týdny nás čeká kontrola na neurologii a na mě to teď trochu padá a ráda bych si popovídala s někým, kdo to má podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
320
28.1.15 21:56

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jak jsou na tom vaše hypotonické děti kolem 2 let? A co potom třeba ve školkovém věku? Jsou třeba motoricky horší než vrstevníci v některých sportovních aktivitách?
Můj skoro 2 letý syn začal chodit asi po 16m, a je na sebe takový hodně opatrný, takže třeba neumí poskakovat na trampolíně a dost při chůzi zakopává, naráží do všeho a padá. Spraví se to než půjde do školky nebo bude pořád takový trubka? Mám o něj trochu strach.. do školky bychom měli asi zkusit ve 2,5letech (nar. únor) a nevím co to udělá jestli nebude na úrovni vrstevníků… Kor když na stránkách školky mají vyjmenované „dítě, musí umět skákat snožmo, házet balonem, chytat balon, bla bla…“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
28.1.15 22:11

Muj syn hypot. nebyl a zakopava a pada porad, chodi od 8 mesicu:D je mu 16 m.. to je ten mimibatole vek, rychleji jim to v hlavach cvaka, nez telo zvlada, vse je zajima:) uvidis, musis vert, z to bude zachvilku ok. Co vim, tak kamaradce se syn s hypotpnii rozchodil neco po 2. roce a ve 3 bys to na nem nepoznala, ze mel nejaky problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
929
28.1.15 22:42

Nas nechodi v 21mes. Pred 14dny poprve par kroku mezi mnou a manzelem vysmaty a stastny a od te doby opet fobie a nic. Nerekne ani slovo, ani zvuky zvirat. Na neuro ok, pry pohodar… Nenutit do niceho. Je taaaak tezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10808
29.1.15 20:47

@Aerith Můj syn (21M) nebyl hypotonický, ale hypertonický (mírně)a v hrubé motorice určitě je stále pozadu oproti vrstevníkům. Od 14 měsíců výhradně chodí, první krůčky kolem 13M, ale stále často padá - běží, zakopne a má tu chůzi pořád celkem neohrabanou. Do schodů a ze schodů jde za ruku, sám by dal tak jeden schod. Chodíme do kroužku vrstevníků, jsou tam samí kluci a všichni ho dost válcujou - předběhnou, na žebřiny, na klouzačku vylezou, náš vůbec. Je pravda, že je tam nejmladší, ostatní jsou starší o 3M až o rok, ale tak to ve školce bude podobné. Já doufám, že to dožene v létě na hřišti, teď v zimě není moc kde trénovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí