Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Babo, teda, toto mě celkem šokovalo a zklamalo… Víš, ona Suzanne (majitelka Goodmamy, trochu se s ní znám) celkem tvrdě pracovala, aby vyladila střih a mě se (jelikož by mě třeba jednou někdo taky mohl chtít udělat totéž) ani trochu nelíbí, že ji máte v plánu takto pajcovat. To se prostě nedělá
Podle mě je fér, když si myslíte, že je ta plína dobrá, koupit originál, vždyť autorka si ty peníze zaslouží, když je to dobrý produkt.
Br, tohle se mě teda fakt celkem dotklo, možná si to moc beru, ale i tak…
ivuska.h píše:
Babo, teda, toto mě celkem šokovalo a zklamalo… Víš, ona Suzanne (majitelka Goodmamy, trochu se s ní znám) celkem tvrdě pracovala, aby vyladila střih a mě se (jelikož by mě třeba jednou někdo taky mohl chtít udělat totéž) ani trochu nelíbí, že ji máte v plánu takto pajcovat. To se prostě neděláPodle mě je fér, když si myslíte, že je ta plína dobrá, koupit originál, vždyť autorka si ty peníze zaslouží, když je to dobrý produkt.Br, tohle se mě teda fakt celkem dotklo, možná si to moc beru, ale i tak…
Originálů jsme si koupily několik, kalhotkové pleny mívají velmi podobný střih a Goodmamu nikdo párat a obkreslovat nebude (je moje, tu pitvat nenechám
), nebude to přesná kopie. Jde nám o styl a hlavně velikost, toť vše.
Nevím, v čem je problém, Anavy taky není od začátku do konce původní nápad.
Tak, jsem si poposedla, ale snad me omlouva, ze mam pidi notebook a tu pravou cast monitoru si musim posunout, abych videla blikat soukrome zpravy
![]()
Ano, Baba vsemocna a vsetvorna, bude sit, az se ji bude od prstu prasit
![]()
Jinak ja se puvodne nechtela nejak extra vyjadrovat, ale musim souhlasit s Babou.
No fakt teda netuším, která kalhotková plína byla první na světě
Ale ten střih je opravdu 100% můj, trvalo celkem dlouho, než se dostal na současný stav, hromada zmetků v našem přebalováku je mi svědkem ![]()
A na obkreslení střihu fakt není potřeba plínu párat, to všichni jistě víme. Navíc teda plenku stejného stylu (obracená s potiskem a trošku vyšší, než moje) tu v ČR vyrábí Terka Šámalová z sijemdetem, takže není důvod brát si za vzor zrovna Goodmamu ![]()
Problém je jen a pouze v tom, že se mi nelíbí, když někdo okopíruje něčí nápad nebo konstrukci. Ostatně např. designy aut si taky firmy střeží a nemusí proto být první, kdo kdy vyrobil auto, že… Jen holt ta plína se dá okopírovat mnohem snáz, než auto.
No mě to možná tak zvedlo i proto, že na jedné americké plínkové diskuzi se podobná věc řešila x krát, pár případů šlo nakonec i k soudu a taky se vždycky našli lidi, co tvrdili, že je to úplně v pořádku… Starému typu Goodmam (šitý na overlocku a ne obracený) jsou dosti nápadně podobné např. pleny Piddle Poddle, Bubu Bébé a pár dalších, všechno to začalo jako toto tady… No nic.
Zakoupila jsem tedy pár komerčně prodávaných, udělala takový ideální kompromis jeich střihů a výsledek vám dnes předkládám:)
Kdo to psal? Nevidím důvod, proč ti vadí totéž u nás.
Příspěvek upraven 07.04.10 v 20:53
To je ale úplně jiný střih, než ten, ze kterého šiju na prodej… Navíc slovo „kompromis“ je to podstatné, nepíšu tam „zakoupila jsem plenu XY, ale zdá se mi moc drahá, tak jsem ji obkreslila a budu podle toho šít na prodej“. Pro vlastní potřebu to je něco jiného, ale předpokládám, že ta paní, co to bude šít, na tom bude mít taky zisk (už jen vzhledem k ceně, jakou jsi tu psala, vím, kolik stojí materiál
).
Hele, nic osobního. Ale prostě bys mohla uznat, že to úplně košer není.
A tohle?
Nebo tohle
Co mám teď lemované svrchňáky, lemované svrcňáky s bavlnou nahoře a AIO podle Bitti d'Lish
A diskuze a návody na BC? Tam neprotestuješ, tak nechápu, proč to vadí u nás. Tak ta naše bude kompromis Goodmama a Cuddlebuns, pak už to bude v pořádku?
edit. a kdybych nebyla levá, tak to holkám ušiju ![]()
No tak to už teda fakt nechápu, podle IB SIO jsem šila plínky jen pro sebe, nikdy jsem nikam nedala střih… Tak moc nevím, jak to souvisí. Psala jsem přece, že pro vlastní potřebu to považuju za bezproblémové ![]()
Na BC jsou diskuze a návody, aspoň pokud vím, v obecné rovině, takže taky nechápu…
A už vůbec teda nechápu, co je kompromis mezi Cuddle a Goodmamou, když jedna je obšívaná a druhá obracená, jinak v nich, co do střihu, je rozdíl minimální (snad trošku výška sedu a šířka mezi nohama)… Tak leda udělat půlku plíny obšívanou a půllu obracenou. Pak ale zas budeš kopírovat BSRB
(poslední věta je vtip, kdyby někdo nechápal)
Můžeme tuto diskuzi ukončit? Asi budu hnusná, ale já tuhle morální zácpu zažila u sousedů v mnoha diskuzích, a je to jeden z důvodů, proč tam chodím jen občas. Ráda bych nadále diskutovala o plínkách a ne o právní stránce jejich tvorby a prodeje.
Čiči, sorry, ale to je teda fakt super přístup
Jsem zvědavá, jestli ti tento postoj vydrží, až někdy někdo bude podobně „útočit“ na tvé duševní vlastnictví.
Všichni jsme se k věci vyjádřili, takže se budeme jen opakovat a zamořovat diskuzi nikam nevedoucími příspěvky. Tohle není žádný super přístup, to je jen prosba o to, aby se to zarazilo v počátku. Odmítám tu pak mezi přípsěvky o vlastnických právech lovit zmínky o plínách.