Bazální teplota dotaz

Anonymní
3.11.24 21:07

Bazální teplota dotaz

Ahoj holky, ptala jsem se i v diskuzi na měření bazální teploty, ale nějak tam ten dotaz zapadl, tak to zkusím ještě jednou.
Měřím si teď první měsíc BT a mám na vás dvě otázky.
Za prvé: je šance otěhotnět až po tom, co mi graf ukáže ovulaci, resp. sex byl ten den, co mi ráno vylitla teplota?
Za druhé: nejsem schopná měřit pokaždé ve stejnou dobu (+-hodina), mám doma batole a s ním je to snad nemožné. A mám dost velké rozdíly v teplotě během pár hodin, třeba dnes jsem měla v 5:30 36,36° a v 7:30 to bylo 36,67°. Tak pak vlastně nevím, co z toho je správně. Teď jsem poslední dva dny měřila právě až později a graf vypadá, jako by mi vylitla teplota kvůli ovulaci. Dřív jsem ovulaci poznala podle hlenu, ale tentokrát si nejsem jistá, jestli hlen byl, čípek je hooodne vysoko. Takže je to tak 50 na 50, že ovulace proběhla. Tak se chci zeptat, jestli si myslíte, že i po ovulaci bych mohla mít tu dřívější teplotu v 5:30 jen 36,36°, nebo by byla vysoká v jakoukoliv dobu?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2564
3.11.24 23:23

Ovulace bývá poslední den nízké teploty, takže po stoupnutí už je spíše pozdě. Ideální je mít sex obden dokud nestoupne teplota, pak máš jistotu, že ses trefila. BT ti bohužel dopředu plodné dny neřekne, jen ti ověří, kdy k ovu došlu. Pokud potřebuješ vědět dopředu tak dělej i LH testy nebo sleduj čípek/ovu hlen. (symptotermální metoda)

Hoď sem graf :) pokud máš teploty rozlítané je lepší měřit každý den klidně v těch 5:30 a pak pokračovat ve spánku, ale mělo by to být aspoň po 3h souvislého spánku.
Případně můžeš teploty ručně upravit. Každých 30 minut stoupá cca o 0,05°C. Takže pokud normálně měříš 7:30… tak by ta teplota z 5:30 odpovídala cca 36,56. Ale ne vždy to sedí. Já třeba mívala ovulační hodnoty nad 36,4, ale někdo má mnohem výše. Chce to většinou měřit aspoň 3 cykly než se v tom vyznáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.24 12:22

Moc díky za odpověď! Mám problém s dlouhými a nepravidelnými cykly, dnes jsem „teprve“ 22 DC, normálně mívám ovulaci až mezi 30. a 50. dnem cyklu. A nejsme teda tak náruživí, abychom zvládli mít obden sex tak dlouho, proto nám oběma vyhovuje vědět, kdy je ovulace.
Zatím jsem vždy blížící ovulaci poznala podle hlenu a na základě toho jsem pak dělala ovulační testy.
Teplotu teď měřím první měsíc a pokud by tam nedošlo k tomu stoupnutí teploty, tak bych si myslela, že ovulace ještě nebude, proto jsem ani netestovala. Jak jsem ale psala, náznak hlenu tam byl (ale ani ne z poloviny takový, jak jsem zvyklá) a na čípek ani nedosáhnu. Tak jsem na vážkách. Měla jsem po ovulaci začít brát utrogestan, ale vzhledem k tomu, že ovulace buď ještě nebyla, nebo byla, ale stejně nebyl správně načasovaný sex, tak to nemá smysl.
Každopádně zkusím teda to přičítání/odečítání teploty k nějakému referenčnímu času :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.11.24 12:25

Tady je graf. Docela to lítá, ale myslím že to +- odpovídá tomu, v jakou dobu jsem měřila :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Mandarinka104
4.11.24 15:44

Ahoj, na presny prubeh ovulace podle krivky grafu BT existuje vice teorii a odbornych nazoru.
Neni nutne pravda, ze ovulace byva pouze posledni den nizke teploty.
Lze vyhledat zdroje, ktere uvadi, ze ovulace je bodem poklesu, pak vzestup krivky a bod vrcholu-tedy 3 useky dohromady.
Ja se priklanim k nazorum, ze ovulace je prudkym narustem teploty, tedy mistem na grafu, kdy krivka leti nahoru.
Viz napr. tento clanek: https://jaknamaterstvi.cz/…lni-teplotu/
Takze, pokud byl styk v den vzestupu teploty, mohli jste se trefit primo do ovulace (vajicko je schopne oplodneni 24 hodin) a dle teorii o pohlavi se v den ovu spise podari kluk, pred ovu zase holcicka 8)
Co se tyce mereni BT, pokud nejsi schopna merit presne ve stejnou dobu, pak se musis ridit dalsim dulezitym pravidlem pro mereni a to je, ze se BT meri po probuzeni, jakmile zacne clovek proste fungovat a vstane z postele.
Pokud jsi vzhuru v 5:30, tak si sednes na posteli a teplotu zmeris. Pak teprve muzes vstat z postele a jit treba na toaletu. Ta teplota se proste musi merit pred tim, nez se clovek bude hybat a telo zacne vykonavat jakoukoliv cinnost a praci :palec:
Je opravdu nesmysl merit 2×, protoze pak nevis, ktery udaj pouzit a nemuzes si proste vybrat. Pak by ten graf byl zkresleny a nemel by spravnou vypovidajici hodnotu. :nevim:
Jeste ti posilam obrazek, ktery jsem nekde stahla a take je na nem krasne videt ovu. Kdy ovu je tmave cervenou barvou jako vzestup teploty a plodne dny obecne jsou svetle cervenou barvou :) Take jde videt jak ma graf vypadat, aby bylo mozne ovu vyhodnotit ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.11.24 20:07

@Mandarinka104 díky :) teplotu vždy měřím ještě vleže hned po probuzení, i ten den, co jsem měřila 2× to tak bylo - vzbudila jsem se 5:30 a zkusila změřit, pak jsem hned usnula a za dvě hodiny po probuzení měřila znova. A bylo to spíš ze zvědavosti, abych věděla, jak velký rozdíl tam bude právě kvůli tomu, jak mi ty hodnoty lítaly předchozí dny.

• Citovat
  • Upravit
982
5.11.24 18:27

Holky, může teplota stoupnout a držet se výš i bez ovulace? Respektivě bez potvrzení pravidla 6:3.. alespoň o 0,2st.? Máte někdo s tím zkušenosti? Víte o tom něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mandarinka104
5.11.24 19:13

@Téra10
Domnivam se, ze to prave neni mozne. Kdyz jsem procitala ruzne zdroje, zjistila jsem, ze prave ono - stridani teplot - potvrzuje ovulaci. Takze pokud teplota stoupla a drzi se vys, pak k ovulaci doslo. Respektive, pokud je ve folikularni fazi teplota nizsi, pak behem ovulace stoupa a nasledne je v lutealni fazi vyssi. Takto ma vypadat mens. cyklus z hlediska BT a graf pak vytvari tzv. Bifazickou krivku.
Ale, pokud ke - stridani teplot nedochazi, pak nedochazi k ovulaci a graf BT tim padem vytvari pouze monofazickou krivku. :)
Snad jsem ti odpovedela, zatim ahoj.

• Citovat
  • Upravit
2564
5.11.24 19:30

@Téra10 V přirozeném cyklu to možné není. Teplotu zvedá hormon progesteron a ten se tvoří až díky žlutému tělísku po ovulaci. Pokud otěhotníš tělo začne tvořit ještě více progesteronu a teplota se ještě trochu zvýší a zůstane nahoře. Pokud neotěhotníš s poklesem progesteronu klesá i teplota a spustí se ms (z grafu tedy dokážeš i vyčíst jestli špinění před ms není důsledkem nedostatku progesteronu).
Bez ovulace není progesteron a tedy ani stabilně zvýšené teploty.
Ale ojedinělé zvýšení teplot může zapříčinit nemoc, alkohol, špatný spánek, stres, nebo pokud bereš progesteron (např. utrogestan, drmek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
5.11.24 19:34

Holky moc děkuji. Potvrdily jsme mi to co jsem si myslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí