Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Máte někdo zkušenost s tím, jaká je BT při kojení? Má vůbec cenu si ji měřit, nebo nemá žádnou vypovídající hodnotu? Podotýkám, že MS jsem ještě po porodu nedostala…
Jako antikoncepce asi ne, pokles je az po ovulaci, tak jen vis, jestli jste pokryli nebo ne, ale nejak to ovlivnit nemuzes.
Jako snazeni o dalsiho sourozence by to teoreticky bylo to same, vis, zda jste to vystihli ci ne, ale nic s tim neudelas. Jen budes vedet termin nadchazejici ms, pokud se teda dostavi.
Ja myslim, ze je to zbytecny vopruz, kazde rano si tam strkat teplomer, nemluve o tom, ze clovek vstava k diteti a tim se hodnoty zkresluji.
ahoj, pomeranca,
kamoska merala propri kojeni a nemalo to ziaden vplyv, to vstavanie je take vselijake, ale pokial to nie su trojhodinove rozdiely, malo by to byt ok.
cicinka, po ovu byva vzostup, nie pokles.
Já tomuhle zas tak nerozumím, ale nejdřív je nějaký pokles, ne? A pak vzestup? Tam ty ukázkové grafy mívají takovou křivku jako na kardiu ![]()
S tím vstáváním, někde jsem četla, že člověk musí být v klidu alespoň 5h, aby byla teplota vypovídající.
Nemluvě o tom, že já si ráno při kojená ještě nařídit budíka na BT, tak mě odvezou, budilo mě zásadně dítě a zásadně řevem typu „hlaaad, hlaaad, umírám“, takže jsem skákala z postele snožmo, abych ho co nejdřív vypla ![]()
Ale hlavně si myslím, že pokud není pravidelný cyklus, tak i kdyby vedela pár hodin pred ovu, ze bude, tak k cemu to bude, když dejme tomu k sexu doslo predchozi vecer
Akorát se tak modlit
Teda zvažuju případ, kdy je BT jako antiko.
cici, tak ja meriam BT a velmi ma to bavi, je to super metoda ako spoznat svoje telo a tych par sekund rano, ked zmeriam, tak ani neviem.
ked merias dlhsie, tak uz poznas natolko svoje telo, ze dokazes teplotu aj odhadnut, resp. ked merias napr. o dve hodky neskor ako zvycajne, vies predpokladat ze aka by bola teplota v normalnom meracom case.
a ze najprv pokles potom vzostup, to je take tabulkove, v praxi to tak fungovat vobec nemusi.
dolezite je, aby bolo mozne rozlisit dve hladiny teplot, napr. jedna v rozmedzi 37,5-7 a druha medzi 37,9-37,2.
v klude staci byt 4 hodiny, resp. nie v klude, ale spat treba tak dlho.
kazde telo je ine a inak reaguje ta teplota, treba si to na sebe odsledovat.
konkretne ja meriam napr. bt pri umyvani zubov- nema to na mna ziaden vplyv. niekomu teplotu zmeni len to, ze kychne.
cici, kedze este nedostala ms, tak nevie, ci ma pravidelny cyklus, pred ovu sa ale zvyknu teploty ustalovat, hormony su po porode rozhadzane, cize tipujem ze krivka bude lietat hore dole, ale v obdobi ovulacie by sa mala dostavat do jednej hladiny.
pomeranca, kludne meraj, nic tym nestratis a ked budes potrebovat nejake rady, prid k nam do temy.
odpoved dostanes pravdepodobne velmi rychlo ![]()
https://www.emimino.cz/…kovani/4349/?…
soldi, diky za vysvetleni
Nechci rict, ze me by mereni nejak obtezovalo, ale bohuzel u me to bylo tak, ze dite spalojednou do 5 rano a pak se vzbudil na okamzite kojeni, jindy se budil v noci po hodine ![]()
Hodne jsem zvazovala mereni BT, vim, ze jde hlavne o to poznani, jak telo funguje. Ale pri tom kojeni a pidimiminu bych ty vysledky fakt nemohla brat vazne.
Asi jediny smerodatny fakt by bylo to ustaleni teplot. Ale i tak bych to povazovala za antikoncepci ve stylu „nechystame se pocit, alekdyz pocnem, tak se veset nebudem“, to kojeni je fakt nevyzpytatelne, urcite se do toho promitnou i rustove spurty, pak prechod na prikrmy… Nedokazu si predstavit, ze by to bylo fakt spolehlive v takovem obdobi.
Soldi díky za odpověď, asi s tím začnu, až bude nějaký pravidelnější režim, protože teď vstávám každý den jindy… Akorát pořád nevím, jestli to má smysl, když není cyklus ![]()
o témě vím, ale odradil mě počet stránek (i rychlost jakou přibývají)… ![]()
cici, ako antikoncepcnu metodu si teda meranie bt tiez neviem predstavit ![]()
pomeranca píše:
Soldi díky za odpověď, asi s tím začnu, až bude nějaký pravidelnější režim, protože teď vstávám každý den jindy… Akorát pořád nevím, jestli to má smysl, když není cyklus
o témě vím, ale odradil mě počet stránek (i rychlost jakou přibývají)…
![]()
nebooj, niekto by Ti isto odpisal, len by si to asi vazne musela strazit, aby si stihla odpoved ![]()
aj ked nemas cyklus, tak by Ti to pomohlo v tom, ze by si vedela, ci uz mas cakat ms. resp. ked nemas ovu,nebude ani ms, a bt Ti ukaze ovu.
ale to je uz na Tebe.
kojenie ako take, by BT nemalo ziadno ovplyvnovat ![]()
Holky mám dotaz, jaká má být bazální teplota měřená v pochvě??před ms? kojím ráno, večer a v noci dceru 8 měsíců má. Měla jsem dostat menstruaci, stále nic trochu mám podezření že jsem těhotná, teplotu mám 37,0-37,1. nemáte někdo podobnou zkušenost, díky moc