Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Já jsem začala běhat teprve nedávno. Křečáky naštěstí nemám, ale tu skoliozu bohužel taky. Nicméně ségra už běhá pár let a křečáky má taky celkem velké. Konzultovala to s doktorem a běhání křečákům vůbec nevadí, spíš naopak. Základem je určitě kvalitní obuv a určitě je lepší běhat po měkčích površích jako jsou lesní cesty, tráva a tak. Ségra taky většinou na běh nosí zdravotní kompresní punčochy, prý je to pro nohy lepší. Ona tedy nohy operované nemá, bere jen dlouhodobě prášky, myslím že Detralex. A ten běh a vlastně pohyb obecně jí dost pomáhá. Tak já to beru jako takovou prevenci, abych se křečákům vyhla, protože je v rodině má nejen ségra, ale i mamina a teta…
Bez běhu nemůžu žít. Není to tak dávno, co mi našli křečáky. A dost jsem to řešila. Beru samozřejmě prášky právě ten Detralex, bez toho už nemůžu být, ale doktorka mi řekla, že pokud si vezmu kompresní punčochy, pořídím pořádné boty a nebudu dlouho nikde běhat po asfaltu, tam jsou tvdé otřesy, že se nemám bát. Chodím běham do lesoparku a když cítím, že už je to na nohy moc, končím. Řešilas to s doktorem? Ten bude nejlépe znát stav tvých nohou.
Děvčata takže na běh nosíte kompresky ty vysoký nebo jen lýtkový? Taky jsem slyšela, že je běh na to lepší. Odčerpá se přebytečná krev přirozeným způsobem z noh. @lucinka2323 kolik je ségře? Už má děti?
Asi to moc řeším. Ale moje mamka má nohu v šíleným stavu. I když sport nikdy nepěstovala a punčochy nenosila nikdy. Babička z toho měla i bercáky v dost mladým věku. Z toho mám fakt vítr.
A je pravda, že když běžím, všechny křečáky se zmenší a zatáhnou 🙂.
U doktora jsem byla. Naštěstí to mám jen na povrchovým systému, hluboký mám v pořádku. Detralex uvažuju na léto.
Neměl by se prý brát dlouhodobě, říkala mi doktorka, že si na to pak ta žilní stěna zvykne a je to bez efektu
@Artuše Ségra běhá v těch kompresních podkolenkách, ale fakt jako zdravotních, ne těch sportovních, prý je v tom rozdíl a v případě křečáků to chce i na sport raději ty zdravotní. S tím Detralexem nevím, nikdy jsem neslyšela o tom, že by se nemohl dlouhodobě, spíš naopak. Schválně jsem se teď ptala ségry a i jí prý doktor řekl, že právě dlouhodobě to má lepší efekt. Tak nevím. Jinak ségře se 40 a má 2 děti.
Pokud máte takovou zátěž v rodině, jak píšeš, tak bych to určitě na lehkou váhu nebrala. Je fajn, že to řešíš s doktorem, alespoň to máš pod kontrolou ![]()
Tak přeju hodně bez problémů naběhaných kilometrů ![]()
Ahojte všem, chci se zeptat… běhám už nějakou dobu, většinou krátké tratě ( kvůli větší skolioze) a mám křečové žily, žádné malé, ale klikatice, provazy… Obě nohy operované. V rodině máme velkou zátěž a problémy a já bych se toho chtěla vyvarovat. Vy, co běháte dlouhodobě, pomáhá vám to na nohy? Někde se říká, že je to dobré jinde ne… případně, nosíte kompresní punčochy? Podotýkám, že mám křečáky po celé délce noh-kotníky, lýtka, stehna, třísla… díky. Asi tomu neuteču, jen bych se ráda vyhla větším problémům