Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezký vánoční čas kolegyně běhací.
Běhám už docela dlouho, roky… ale vždy kratší trasy. Kolem 5, 8 km… Poslední 4 měsíce mě to chytlo a běhy mám kolem 10km, cca 3× týdně. Nikdy mě nic nebolelo. Až teď, když jsem přidala kilometry a na rychlosti. Bolí mě levá holeň. Bolest, jako když máte naraženou okostici. Cítím to v klidu, bolí to na omak. Tak nevím, co to je… Co dělám špatně. Máte zkušenost? Poradíte?
Děkuji.
Myslela jsem, že běhna je označení pro někoho jiného…
Změň ten nadpis.
@milami to díky za radu, škoda, že se netýká tématu. V komunitě žen, které běhají, je to vskutku běžné označení pro běžkyně.
Mne to prijde v pohode a vtipne. Doted behala pomalu, byla tedy spise coura a ted zrychlila a uz je behna.
1. Jaky maš boty, 2. jsi přetížena… zařaď zpatečku. Dej si voraz
@milami @topazio v komunitě běhací je toto normální označení
![]()
@Lajka09 uber na chvíli km, ponech jen rychlost.. já třeba nemůžu víc, jak 8, mám pak stejné problémy..a nikdy se mi to nepodařilo prebehat ![]()
@Královna Kosmíru díky, boty mám teď vyměněny a nemají na to vliv. Zkusila jsem ubrat. Jako že fakt 10 dní nic a pak zlehka. Když jsem dala desítku, tak jsem zase tam, kde jsem byla.
Jsou to mikrotrhliny v okostici, vzniká tam zánět, a proto to bolí. Když se to dlouhodobě ignoruje, může vzniknout únavová zlomenina. Řešením je vrátit se na těch svých 5 km a zvyšovat pomalu. Tj třeba dvakrát týdně 5 km a jednou delší trasu 7/8, a pomalu navyšovat. Když budeš běhat delší, tak trochu zvolni tempo. Pak můžeš pomalu přidávat, ale ne skokově.
Teď si kup Wobenzym, leduj a chlaď, a tak týden dva dělej spíš rychlochůzi, ať ten zánět povolí. Pak uvidíš, jak to půjde. Zkus to nelámat přes bolest, to si člověk pak koleduje o chronický záněty nebo klidně i tu zlomeninku.
Zmenit boty (pomohlo mi, ale nechala jsem si odborne poradit a udelat analyzu doslapu, pak zkousela ruzne boty pri behu a pak teprv koupila), stridat trenink na vzdalenost a na rychlost - napalila jsi to oboji najednou a pretizila nohy. A nezapomenout na rozehrati a protazeni pred behem a pak protazeni po behu ![]()
Taky se mi to stalo. Ted jsem uz mesic uplna lemra (za par dni mam rodit) a cekam, ze to budu mit zase, az se budu zase dostavat do kondicky. Uz se hrozne tesim, az zase budu moct naplno vybehnout.
Drzim palce, at to brzo prejde. Je to otravne.
Normální označení. Na pochodu, kde jsem startovala, došlo k hezké situaci… „Dobrý den, startují tu běhny?“ „Ne, tady, šlapky (turistky) - běhny na zastávce“