Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Potrebuju poradit. Jsem momentalne od 20.12. do konce roku na neschopence, mela jsem zanet prudusek.. od 3.1. jdu normalne do prace. A me zajima to, ze jsem dostala k Vanocum pobyt na horach a 9.1. je odjezd, stornovat ani presunout na jiny termin to nejde a penize nevraci. A bohuzel uz to je zaplacene…, tak jestli mam narok na tyden dovolene, kdyz prijdu po 14ti dnech na tyden do prace a pak budu mit tyden dovolenou.. diky
Nárok nemáš, záleží na zaměstnavateli jestli se domluvíš. A to by mě fakt zajímalo kdo ti mohl dát něco na určitý datum.
@ms97 Tak jelikož čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, tak nárok nemáš nikdy. Nicméně pokud ti ji schválí, tak ji samozřejmě dostat můžeš.
@mamule42 a můžu se zeptat od kdy je nárok.. Ne, že bych byla v podobné situaci, ale tak by mě to zajímalo..
My máme domluvený druhý týden, prodloužený víkend, protože jsou prázdniny s tejně musím být s dětmi, tak mě zajímá, kdyby okolo byly nemoce
@j.a.n.i1 já v létě marodila, měl jsem napsanou letní dovolenou, jak se dopředu píše, schválenou, a skončila mi nemocenská-nečkaně 14 dní, a hned jsem nastupovala na tři dny- vlastně jsem s ní počítala.. A z práce mi volali, že se zručila, tak jsem se musela ještě omlouvat a domluvila jsem se na nadpracování..
Příspěvek upraven 25.12.21 v 15:33
@Janasas Nárok není nikdy, termín čerpání dovolené vždy určuje zaměstnavatel… takže vždy je to o dohodě a je úplně jedno, jestli je to první týden v lednu nebo poslední týden v prosinci.
@j.a.n.i1 to vím, ale pokud si ji zapíšeš závazně na ten papír o dovolených on vám řekne že je dovolená schválená, že ano, a pak vám neřeknou, že si to rozmyleli… že ne, až jste doma
Jenom, mi pak učetní řekla, že se nesmí dát dovolená po marodění, tak nevím, jestli právě nekecala..
Prostě jsem si den naddělala..
@Janasas píše:
@j.a.n.i1 já v létě marodila, měl jsem napsanou letní dovolenou, jak se dopředu píše, schválenou, a skončila mi nemocenská-nečkaně 14 dní, a hned jsem nastupovala na tři dny- vlastně jsem s ní počítala.. A z práce mi volali, že se zručila, tak jsem se musela ještě omlouvat a domluvila jsem se na nadpracování..Příspěvek upraven 25.12.21 v 15:33
Nějak nechápu, pokud ti zaměstnavatel chce zrušit dovolenou či tě z ní odvolat, tak to může, ovšem za prvé ti to musí dát vědět před směnou, kdy máš být v práci a za druhé musí kompenzovat vzniklé náklady, takže za co by ses měla omlouvat a co napracovávat ![]()
@j.a.n.i1 prostě jsem zůstala doma- v domění dovolené, a byla mi napsané sms, že se dovolená zrušila, že se nesmí dávat po marodění..
Tak jsem šla další den do práce,– naddělala jsem si to z vastní vůle protože jsem potřebovala
jenom mě to trochu zkazilo plány, když najednou musí do práce a má něco domluveno.
@Janasas píše:
@j.a.n.i1 prostě jsem zůstala doma- v domění dovolené, a byla mi napsané sms, že se dovolená zrušila, že se nesmí dávat po marodění..
Tak jsem šla další den do práce,– naddělala jsem si to z vastní vůle protože jsem potřebovala
jenom mě to trochu zkazilo plány, když najednou musí do práce a má něco domluveno.
Pak jste se na tom takto dohodli, zaměstanvatel ti nemůže zpětně dovolenou rušit a žádné pravidlo o tom, že by se nesměla dávat po marodění také není. A poslední otázkou je, zda se vůbec přes SMS může dovolená rušit. To by mělo být řešeno někde ve vnitřních předpisech, pokud tam tato varianta není, tak bych spíše řekla, že by měli smůlu.
@j.a.n.i1 abych pravdu řekla, tak sjem se zalekla a radši šla.. Protože mě ještě známá dohoukala, že dostanu A nebo jak se to označuje, že člověk nepřišel do práce..
Nevím no, tentkrát důvod.. Práce až tak nebylo, nebo jeslti jim tam hodně lidi zůstalo doma nevím..
Proto se ptám, aby člověk pro příště věděl a ozval se
@Janasas píše:
@mamule42 a můžu se zeptat od kdy je nárok.. Ne, že bych byla v podobné situaci, ale tak by mě to zajímalo..
My máme domluvený druhý týden, prodloužený víkend, protože jsou prázdniny s tejně musím být s dětmi, tak mě zajímá, kdyby okolo byly nemoce
Něco jinýho je mít domluvenou dovolenou a něco jiného neplánovanou. Pokud vím vždy musí být dohoda se zaměstnavatelem, nebo ty přijdeš 3.1 do práce a vybafneš na zaměstnavatele že chceš od 9.1 dovolenou? Navíc zakladatelka píše že dostala na Vánoce poukaz, takže soudím že ještě se zaměstnavatele na dovolenou neptala. Takže je jedno jestli má teď neschopenku nebo ne, nemusí být povolená dovolená celkově. Nevíme kde zakladatelka pracuje, jestli mají za ní zástup, o to hlavně jde.
@Janasas píše:
@j.a.n.i1 to vím, ale pokud si ji zapíšeš závazně na ten papír o dovolených on vám řekne že je dovolená schválená, že ano, a pak vám neřeknou, že si to rozmyleli… že ne, až jste doma
Jenom, mi pak učetní řekla, že se nesmí dát dovolená po marodění, tak nevím, jestli právě nekecala..
Tohle bych řekla, že taky pravda není. Je to na zaměstnavateli, ale podmínka, že po neschopence nesmí být dovolená taky není. Už jsem byla nemocná a pak prázdniny což u nás znamená dovolenou a normálně jsem ji měla.
Dovolenou v plné výši schvaluje přímý nadřízený.
Ideálně nechat si schválit dovolenou a podepsat, potom je odvolání z ní průšvih zaměstnavatele a platí náklady vzniklé stornem dovolené.
Par. 84 ZP
Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
V tomto termínu bys měla mít schválenou dovolenou a nebo přímý plán směn. ZP nikde neuvádí, že by se po PN nesmělo nastoupit na dovolenou, leda že by to bylo v interním předpise, ale to si nikdo svéprávný nedovolí dát na papír.
Třeba naše interní směrnice uvádí, že řádná dovolená je schválená týden dopředu a cokoliv v kratším termínu je na uvážení nadřízeného a pokud uzná, že ne, máš prostě smůlu.
@Janasas píše:
Já měla teď v říjnu týden neschopenku a pak hned dovču. Normálně jsem odjela