Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vykašli se na takovéhle opatrné vyptávání. Děláš s tím moc ciráty, jsi rodič, ne nelegální chůva z východu, kterou můžou rozmazledné dětičky nechat na hodinu vyhodit.
Prostě pohádky k jídlu zruš a pokud jíst nebude, tak ji nech o hladu až do dalšího jídla.
A výrazně doporučuju tuhle knížku - fakt to není návod na herodesium.
@Markéta80 píše:
A ta beznaděj je co
No to, tipuju že je zoufale nejistá ve své roli a nechá se zmítat malejma holčičkama, protože se panicky bojí, že by jí mohly říct, že ji nemají rády a nebo by musela čelit jinému konfliktu.
Tohle je beznaděj? Když má dítě jíst, má se věnovat jídlu a ne TV či jiným aktivitám, které ho rozptylují. Prostě TV vypni a buď důsledná.
Že u nás je tv puštěná docela často, ale to, co popisuješ jsou činnosti, kdy tv zásadně nepouštím, rána jsou hektická i bez odhanění dětí od televize, to samé jídlo, když se jí, tak se nedělá nic jiného, minimálně oběd, večer už to tak nehrotím ![]()
Ráno děti budím, nechám je 5 až 10 minut, aby jim zalezl pupíček a pak už se oblékají, čistí zuby, češou a když stíhají, tak snídají, jinak si to berou s sebou…
A není nic jednoduššího než tv vypnout a říct, že se pustí až bude dojezeno, jen to musíš dodržet ![]()
@Ou píše:
No to, tipuju že je zoufale nejistá ve své roli a nechá se zmítat malejma holčičkama, protože se panicky bojí, že by jí mohly říct, že ji nemají rády a nebo by musela čelit jinému konfliktu.
Kdybych se měla hroutit pokaždé, když mi 4 lety syn řekne, že ho nemám ráda, nebo že on nemá rád mě ![]()
Zkouší, ale já nepovolim
to už by mě měl na háku úplně…
@inkakřivák píše:
A kde je ta beznaděj? Televizi vypni a je vymalováno.
Jestli u nich doma veli dcera, tak nejspis uplne vsude.
@welovefashion Co to znamená „aby jim zalezl pupíček“?
V životě jsem to neslyšela.
Děti mají taky své oblíbené pořady, ale jestli bude pustena TV a kdy rozhoduju já. Ne dítě, já. Zásadně nepoustime Tv ráno a ani při jídle.
Nemyslím si, že je to troll. V mnoha rodinach jede Tv jako zvuková kulisa, pouští se rano, než se jde do skolky a některé deti se těší ze skolky rovnou na pohádku. Hodně dětí, které to tak mají, jsou roztekane a nedokážou se na nic soustředit.
Ja ti povim, co ve mne vyvolava lehke pocity beznadeje. Ze moje dcera na skoro 3 letech sama nesni nic. Umi to, umi nabrat na lzicku jidlo, ale nedela to. Tri krat dloubne do jidla a ztraci zajem. Takze aby vubec neco snedla, musim ji krmit a zere mi to nervy u kazdeho jidla.
To same s pitim. Postavim pred ni hrnek s pitim a doslova milion krat ji vyzyvam, at se napije. 9× nereaguje, po 10 uskrne mikroskopicky a polozi hrnek zpatky. Ne aby se napila poradne. Muzu prosit a pripominat od aleluja do aleluja a NIC. Nechat ji to piti na stole bez pripominani, tak to vecer vylejvam do drezu a dcera ma uz pokrocilou dehydrataci.
A to u nas zadna TV nebezi u jidla. Co s tim, nevim. U babicky prej papa normalne sama. Tak nevim, kde delam chybu.
@warita A u babičky to nikdy nezkusila? Ani náznakem? Jestli ví, že nakonec vyměkneš a nakrmíš ji, tak to prostě dělá. Ale děti jsou chytré opičky, a většinou odhadnou, co jim u koho projde a co ne.
Na tohle bacha. Napřed se pouští tv k jidlu, aby dítě jedlo, a pak to dopadne tak, ze jak vidí tv, chce jist. To taky asi nikdo nechce dítě naučit, že koukat na tv=jist. To neni dobrej návyk. Tezko ted syna učím jíst bez tv a naopak dívat se na pohádku a nezrat. Moje blbost. Ale není to žádnej extrém naštěstí, říct si dá.