Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosím o radu. Vyjímečně se mi u očí objevovala bílá kulička (krupička) maličká, kulatá. Myslela jsem, že je to z promnutí očí rukama například venku, kde člověk nemá úplně čisté ruce. Tentokrát se mi objevila opět na víčku a za pár dní pod okem. Hledala jsem na internetu a nic moc nenašla. Pouze, že to může souviset se zvýšeným cholesterolem. Jsem štíhlá, je mi přes 20 a nemám žádné zdravotní problémy, ani nikdo z mých rodičů nemá s cholesterolem problém.
Máte s tím nekdo zkušenost? Většinou to mizí i několik měsíců. Nevím, jestli mám raději jít na oční, nebo kožní? Děkuji za rady a případné zkušenosti. Snad se obávám zbytečně.
To budou asi mílie…Propichuje se to jehličkou a myslím, že ti to píchne jak kožní, tak oční doktor. A nebo šikovná kosmetička.
Mě se to občas taky udělá ale nejen u oka. Jednou jsem to měla na horním víčku, ale taky jednou nad rtem, na čele. Taková malá, tvrdá kulička. Načetla jsem že jsou to milie, a že je kosmetičky propíchnou a vymáčknou. Tak jsem to udělala taky, samozřejmě vydezifikovat a sterilní jehlou lehce píchnout a vymáčkla jsem to.
Pokud by to byla tvrdá kulička, může to být vlčí zrno - bohužel u tohoto zrna jen občas dojde ke zmizení nebo rozmasírování a musí se vyříznout. Vlastní zkušenost - už mi to řezali na obou očích
@Tereza1986 píše:
To budou asi mílie…Propichuje se to jehličkou a myslím, že ti to píchne jak kožní, tak oční doktor. A nebo šikovná kosmetička.
Jj, to bude ono. Mě se to dělá taky, propichuju, vymáčknu a pak vydezinfikuji ![]()
Ahoj, mě se to dělá taky, ale jen občas a nikdy jsem to nepropichovala, za pár dní mi to vždycky zmizelo, ale je to co tu popisuješ. A toho propichování bych se bála abych si nevypíchla oko ![]()
@Tereza1986 píše:
Podle obrazku z Google jsou to mílie. Děkuju za hodně přínosnou informaci. Už jen vyřešit, jak se tomu vyvarovat a jak se toho teď zbavit, aniž bych si vypíchla oko. ![]()
To jsou milie, zajdi na kosmetiku. Čím víc se to bude odstraňovat, tím míň se dělají.
@lowlands píše:
Podle obrazku z Google jsou to mílie. Děkuju za hodně přínosnou informaci. Už jen vyřešit, jak se tomu vyvarovat a jak se toho teď zbavit, aniž bych si vypíchla oko.
Ahojte, nechtěla jsem zakládat novou diskuzi, tak snad nevadí, že to vkládám sem. Již nějakou dobu mám na očním víčku výrůstek, který mě nebolel. Poslední cca 3 dny mě bolel při doteku a nyní mě už bolí i při mrknutí. Na kožní jsem objednaná za 3 měsíce, tak se chci zeptat, zda s tímto máte někdo zkušenosti popřípadě co by mohlo pomoci aspoň od bolesti. Je to výrůstek, který má stejnou barvu jako kůže. Děkuji ![]()
Zavolej na ocni, at ti poradi tam a pak na kozni, ze je to akutni, at te vezmou driv. Nebo jdi jinam. Preci nebudes s necim, co te trapi, trpelive cekat dalsi tri mesice..
@Čtyřlísteknatripu píše:
Ahojte, nechtěla jsem zakládat novou diskuzi, tak snad nevadí, že to vkládám sem. Již nějakou dobu mám na očním víčku výrůstek, který mě nebolel. Poslední cca 3 dny mě bolel při doteku a nyní mě už bolí i při mrknutí. Na kožní jsem objednaná za 3 měsíce, tak se chci zeptat, zda s tímto máte někdo zkušenosti popřípadě co by mohlo pomoci aspoň od bolesti. Je to výrůstek, který má stejnou barvu jako kůže. Děkuji
něco jako běďar, tuková bulka. Taky jsem to měla a po delší době, to samo prasklo a ta kulička z toho vylezla a je klid. Vymáčknout jako beďar to nešlo.
@Čtyřlísteknatripu v pondělí ráno zavolej na oční, že máš bolestivý problém s okem, nebo tam zrovna běž jako akutní problém, tyto záležitosti na víčkách neodstraňují na kožním, ale na očním
@Čtyřlísteknatripu jo a v žádném případě se to nepokoušej sama vymáčknout
@Kačka1977 píše:
Pokud by to byla tvrdá kulička, může to být vlčí zrno - bohužel u tohoto zrna jen občas dojde ke zmizení nebo rozmasírování a musí se vyříznout. Vlastní zkušenost - už mi to řezali na obou očích
S vlčím zrnem jsem měla zkušenosti kdysi s dcerou. Byla na vyříznutí, bolelo jí to i přes umrtvení, nevyřízli ani všechno a udělalo se jí znovu, dvakrát tak velké.
Tak jsme pak léčili babským receptem : heřmánkový čaj a co nejteplejší, horký, přikládat jako obklad na to oko. Zrno dozrálo, prasklo a už se nikdy neudělalo.