bio potraviny

123
31.5.05 13:36

bio potraviny

ahoj holky,
rada bych se vas zeptala, jakou mate zkusenost s bio potravinama a kde je kupujete. ja nakupuji zeleninu v praze v truhlarske ulici a potom v melantrichove. jinde jsem nic nenasla. nevim, jestli se mi to zda, ale nepripadne mi ta zelenina nic moc kvalita :? a ani chutove to neni zadna vyhra :roll: . a ovoce krome jablek jsem tam zatim nevidela. nakupujete jeste nekde jinde?
taky jsem hledala bio maso, ale krome hoveziho a teleciho v supermarketech, jsem zadne dalsi druhy neobjevila.

diky za tipy.

pa a hezky den,
ivana a anicka 7,5m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
528
31.5.05 13:59

Ivanko,
já nakupuji biozeleninu (a ostatní bio potraviny) přes net na www.rozmaryna.cz a jsem moc spokojená. Mají i kamenný obchod na Smíchově. Občas nakupuji také na http://obchudek.biopotraviny.cz , případně na www.camphill.cz ; tam ale momentálně nic nemají, neboť se ještě nic neurodilo, ale prý každým dnem nějaká zeleninka bude :)). Mají tam nejlepší ceny a pokud se udělá objednávka nad 500,– , zavážejí do Prahy zadarmo (jsou tuším z Litoměřic). Objednáváme si s kamarádkami hromadně, aby to těch 500,– udělalo, tak kdybys případně něco chtěla, nabízíme se :)). Necháváme to dovézt ke kámošce, co bydlí na Chodově a od ní nám to taťkové dovezou domů :)). K té kvalitě zeleniny - nevím, jakou jsi měla, mně připadá horší jenom ta loňská, co byla přes zimu uskladněná (např. mrkev ještě letošní není), čerstvá je výborná. Co se týče vzhledu, vypadá opravdu jinak než ta, kterou známe z obchodů. Je to i proto, že není chemicky hnojená, urychlovaná atp. Záleží, co komu vadí méně - horší vzhled a sem tam červík nebo krásný vzhled a plno chemie :)).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
31.5.05 14:03

Ještě jsem zapomněla - co se týče bio masa, opravdu se (zatím) v obchodech kromě hovězího a telecího nedá sehnat nic. Kamarádka má kontakt na nějaké manžele, mají snad bio farmu či co a ti jí soukromě, vždy „na zakázku“ vypěstují kuřátko. Já sama maso nejím a synkovi ho zatím nedávám, ale až budu chtít začít, asi udělám totéž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
31.5.05 14:31

Ahoj holky, já taky nakupuju v Rozmarýně, po netu objednám a manža donese :D . S tou zeleninou - mě se ta loňská už taky nelíbí, měli jsme teď mrkev nějakou nahnilou či co, tak to moc přínosné asi taky nebude. Také zelenina bude asi k dostání i na Vinohradské, Bio market Vítek, je to kousek pod Vinohradským pavilonem na protější straně. Koupila jsem tam před časem cibuli a taky už byla poněkud jetá (jinou zeleninu ten den neměli, byla sobota, takže nevím jaký sortiment mají normálně).
Holky, mám tady knížku Vaříme dětem chutně a zdravě a je v ní dost zajímavý odstavec týkající se zeleniny. Tak já vám ho sem za chvíli přepíšu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
31.5.05 17:02

Zelenina není jenom zdrojem vitamínů, a to ještě jenom některých, jak se mnozí lidé domnívají. Je velice významným zdrojem minerálních látek, vlákniny, enzymů a dalších až léčivých látek.

Současně je to nízkoenergetická potravina.

Obava konzumovat zeleninu z důvodů přítomnosti cizorodých látek není na místě. Při objektivním hodnocení zeleniny je nutné zdůraznit, že právě sama zelenina je již účinnou ochranou proti těžkým kovům (vláknina) a proti dusičnanům (vitamin C). Vláknina ze zeleniny (významný zdroj!) může nejenom vázat a odvádět z organismu těžké kovy přijímané ze zeleniny (pokud se vůbec vyskytují), ale pravděpodobně také odvádí těžké kovy, např. kadmium, i z jiných zdrojů. Dusičnany samy o sobě nejsou nebezpečné. V organismu se však redukují na dusitany, které se váží na aminy (běžně se nacházejí v potravinách, lécích, cigaretovém kouři) a výsledkem jsou nitrosaminy, které jsou karcinogenní. Zelelnina však obsahuje přirozené ochranné látky (zejména vitamin C, E a pektiny), které brzdí spojení dusitanů a aminů v nitrosaminy. Zhruba 25% dusičnanů přijímáme z „pitné“ vody. Ve srovnání s jinými státy (i sousedními) patří u nás voda k velkým „zdrojům“ dusičnanů pro náš organismus. Také uzeniny a uzené maso jsou nakládány do solí, které obsahují dusitany a dusičnany. Zelenina může mít vyšší obsah dusičnanů na jaře, zejména pak rychlená zelenina (rychlený hlávkový salát, ředkvičky). Také v košťálech (zelí, kapusta, květák) a vnějších listech hlávkového salátu může být vyšší obsah dusičnanů. Řapíky syrového špenátu odstraníme a nevaříme z téhož důvodu. Naproti tomu např. plodová a jiná zelenina - hrášek, cibule, česnek, fazole a další, obsahují dusičnanů málo.

Zelenina má v sobě ochranné látky! Dostatečný a pravidelný příjem vitaminu C, vlákniny a dalších v zelenině obsažených látek nás dostatečně před dusičnany chrání.

Tolik knížka. Zdá se mi to docela rozumné, ale odborník nejsem. Asi bych zvolila řešení - bio zeleninu rozhodně ano (je to lepší i pro přírodu), ale pokud ji neseženeme, nebo je příliš drahá, tak je lepší koupit tu „obyčejnou“ než žádnou....... :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
31.5.05 22:05

cau holky,
diky moc za tipy na ty webovy stranky. hned to jdu prozkoumat. s tim masem jsem taky premyslela, ze asi nazenu nekoho znameho, kdo bydli na vesnici, aby mi nejake kuratko nebo kus prasatka pri zabijacce schoval :D .
pa a jeste jednou dik.
 ivana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlamu
30.3.10 08:47

biodozaník na diplomku

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vyplnění dotazníku na diplomku na téma biopotraviny. Zabere to chviličku. Děkuji moc! Pavla

http://www.vyplnto.cz/…biopotravin/

• Citovat
  • Upravit
Janisa
21.6.10 11:22

Rozmarýna nefunguje

Koukala jsem na odkaz, Rozmarýna nefunguje. Já nakupuju biozeleninu od farmářů, jsem od Třebíče, tady v okolí jich pár je. Jinak další biopotraviny nakupuju v shopu www.bioeden.cz/. Kupuju tam i ekodrogerii a něco z přírodní kosmetiky, hlavně canabisová mýdla a masti, ty vyhovují dceři. A stejně jako jsem četla někde tady, buď dáme nákup dohromady s kamarádkami - od 1000 je doprava a pošta zdarma nebo nakupuju jednou za čas, bych se dostala nad tu částku. I když je to trochu od tématu, poslední dobou mě chytly síťovky, tak jsem si v Bioedenu hned dvě koupila, zelenou a modrou :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure