Bít, či nebít?

Ariadne
20.9.14 21:15

Bít či nebít

Pěkný večer,

narazila jsem na tento dokument na ČT

http://www.ceskatelevize.cz/…-bit-a-nebit

Jsou to zkušenosti dospělých, které bili rodiče a na některých jsou teda vidět následky i teď. Docela mě z toho mrazilo, ptž to musí na dětských dušičkách zanechat obrovský šrámy :( Je mi z toho hodně úzko.

Sama jsem byla poprvé bita někdy kolem 4let a nepamatuju si to. Řekla jsem, že jdu přes ulici ke kamarádce a nedošla jsem tam. Nebyla prý doma, tak jsem šla ke starší sousedce na sušenky a naši mě hledali a už to chtěli hlásit, tak to jsem prý poprvé dostala. Jenže třeba brácha byl „problémové“ dítě a byl bit a myslím si, že to na něm zanechalo následky. Celkově musím bohužel konstatovat, že vztahy k mámě jsou chladnější, ale to je dáno i řekněme psychickým působením.

Mám teď dceru necelých 15m a ještě jsem ji neuhodila a ani nehodlám. Chápu, že mě může vytočit doběla, ale beru to jako osobní selhání dospělého. Navíc jsem učitelka na 2.stupni a vím, jak umí děcka vytočit, že bych jim jí natáhla :-D

Jaký na to máte názor vy? Byly jste bity a jak vychováváte dál? Jaké následky to podle vás může mít pro dítě? Shodujete se ve svém pojetí bití/nebití se svými rodiči?

:kytka:
  • Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
20.9.14 21:17

@Ariadne byla jsem bita, když jsem zasloužila. Trauma z toho fakt nemám a to jsem dostala kolikrát echt hodně :mrgreen: holt malý grázlík, no.. klukovi občas střihnu, když mi extrémně vytočí, ale je to sporadicky.. poprvé dostal cca v 5ti? ani nevím. Ale vždy jen tak, aby věděl, že to přehnal, nikdy ne tak, aby měl modřiny nebo cokoliv jiného. sílu nepoužívám. Sama vím, že je zbytečná :think: spíš do něj „hustím“, to ho otravuje víc :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.9.14 21:20

Jedna výchovná nikdy nikomu neuškodila. Také nejsem zastáncem bití, ale občas už fakt jednu synovi (3) přes tu prdku nebo ruce dám. Samozřejmě se snažím vše vyřešit po dobrém domluvou a vysvětlením, ale někdy to opravdu nejde jinak.. Já sama byla týrané dítě tak vím jaké to je :( Na mě někdo zvýší hlas a už se rozklepu a stočím do klubíčka a čekám na ránu od něj :( :,( :,( :,(

• Citovat
  • Upravit
6578
20.9.14 21:24

S bitím jako takovým nesouhlasím a nelíbí se mi to, ale někdy opravdu není zbití. :mrgreen:
Ne, myslím si, že někdy je to zapotřebí - v krajních situacích, ale žádné mlácení, spíš jen takové plácnutí, když už ani po x-té neposlechne a dělá naschvály apod. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6875
20.9.14 21:27

@Ariadne tak to jsi dobrá, když si jí ještě nedala po ručičce, nebo po zadku!! :palec: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
20.9.14 21:29

Nebiju, neplacam. Sama jsem byla nejspis sem-tam vychovne placane /s laskou/ batole - to si nepamatuju a sem-tam priletel vychovnej pohlavek /s laskou/ cca do puberty. Rodice miluju a vim, ze oni me, ale pokazde jsem to vnimala jako nespravedlive /i kdyz treba duvod byl, ale dalo se to vyresit jinak!/, ponizujici a nikdy jsem si nerekla, ze jsem si tozaslouzila, nikdy. V tu chvili to bylo tak zranujici, ze me proste nemaji radi, jinak by me nebili. A to bylo fakt jen zridka pohlavek, nikdy facka nebo vyprask.

U kluku to nikdy nebylo zapotrebi a verim, ze ani nebude, veci se daji resit fakt bez ublizovani. Manzela taky nelupnu, kdyz udela neco, co by nemel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
20.9.14 21:32

Jinak dokument jsem videla, opravdu mrazivej.

A hodne me zasahl jeden uvodnik v Reflexu, tady http://www.reflex.cz/…redovek.html

Je prave o trestani deti. Z toho taky mrazi. Z te diskuze pod nim hlavne. Fakt to s temi ctyrmi petinami trestajicich rodicu trefil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
20.9.14 21:33
@kve-tinka píše:
@Ariadne tak to jsi dobrá, když si jí ještě nedala po ručičce, nebo po zadku!! :palec: :roll:

no to by ses divila, kolikrát jsem viděla takhle malé mimi plácnout

• Citovat
  • Upravit
682
20.9.14 21:33

Já jsem zastáncem bití na půl. Řezání řemenem, důtkama a rákoskou vůbec nezastávám. Ale plácnout přes ruku nebo zadek je někdy si myslim potřeba. I když tou rákoskou by občas potřebovali puberťáci jako sůl. Ono je hezké dát dítěti volnost, at si dělá co chce a ať rozvíjí svou osobnost, ale když pošlou do pr rodiče i učitele… Moje známá dělá učitelku na střední škole a říká, že rok od roku je to horší. Nedávno po ní házeli ve třídě štěrk a ona nemohla dělat nic… Napomenutí nebo dvojka z chování jim je ukradená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
20.9.14 21:35

Jestli to není začarovaný kruh - dítě hajzlík, kterého je potřeba bít. myslím si, že dítě se nestane nezvladatelným jen tak- to má svoje příčiny od útlého věku a celkovou atmosférou v rodině

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
20.9.14 21:36

@Tečička ale to není o tom nechat děcka růst jak dříví v lese. To se bohužel spletly pojmy s dojmy.

• Citovat
  • Upravit
628
20.9.14 21:37

Mě se zase nelíbí lhostejní rodiče ke skutkům svých drahých dětí, které můžou prakticky cokoliv a když už vysvětlování, argumenty a bonbony dojdou a měla by přijít na řadu jedna výchovná, tak se raději otočí, než aby dál řešili, že jejich Dominiček mlátí lopatkou Honzíka, sype písek Aničce na hlavu, nebo tahá již půl hodiny za ocas Žerika…výchova je každého věc, ale rozhodně jedna na zadek dle mne je OK a rozhodně to neberu, jako svoje selhání. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
20.9.14 21:39

Si prostě neumím představit, že se dívám do očí svému dítěti a prostě mu nasekám. :nevim: a že uvidím v jeho očích tu bolest, ponížení, nespravedlnost

• Citovat
  • Upravit
6463
20.9.14 21:40

Nejvetsi sigri byvaji paradoxne prave ti doma nejvic rezani.
Anebo naopak ti, kteri nejsou vychovavani vubec a vse jim projde.

Ale vychova muze byt - a mela by byt - prece pevna, dusledna, ale zaroven vlidna a bez ublizovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
20.9.14 21:44

Teď jsem si vzpomněla, jak jsem na hřišti viděla holčičku cca 11let, která tam měla na starosti cca 1,5r starýho bratříčka a ten už byl utahaný, protivní, vztekal se a první co ona udělala, že mu nasekala na zadek, nechala ho válet po zemi a řvala na něj. Samozřejmě kluk se nezklidnil a po tom, co jsem si s ní o tom promluvila, tak mě napadlo, že tohle ona vidí doma a byla taky tak vychovaná a domnívám se, že chlapeček bude v budoucnu uřvaný, vzteklý a bude plácat ségru i mámu a ve finále problémové dítě. Jsem jasnovidka no :P

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML