Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, vsimla jsem si u 2,5 lete dcerky, ze sem tam opakuje: napr. ja ja ja a pak dorekne vetu, nebo je-jedu. Je zajimavy,ze jsem si toho vsimla dneska z niceho nic. Jinak je sikovna. Mluvi rada a porad. Vrta mi hlavou, ze zacala z niceho nic. Kdyz mluvi, tak nezadrhava, jen obcas opakuje! Je to normalni? Prosim napiste mi, kdo s tim mate zkusenosti. Diky Pavlina
Ahoj,
mam osobni - svoji - zkusenost. Jako dite jsem zacala velmi brzy mluvit (v roce jsem uz mluvila ve vetach), asi ve dvou a pul letech jsem zacala presne jako tvoje dcerka opakovat prvni nebo posledni slabiky slova (zadrhavala jsem). Od tri let do trinacti jsem pak chodila intenzivne na logopedii, ale vady jsem se presto nedokazala uplne zbavit. Kdyz se soustredim,mluvim s nekym cizim apod., tak se vada nijak neprojevi, ale pokud nedam pozor a nepremyslim nad tim, tak zadrhavam i ted. Zvlast kdyz jsem citove rozrusena, rozcilena. Tato vada se neprojevuje pri mluveni v cizim jazyce, pri zpivani a pri cteni.
Mozna bys mela pro svuj klid navstivit logopedii a zeptat se, zda se opravdu jedna u tve dcerky o tuto vadu. Je dobre ji ucit od malicka s tim zit a nutit ji davat pozor.
Neni to zadny handicap - nikdy jsem nemela problem v kolektivu deti ani na zakladni ani na stredni skole, a pozdeji jsem si vzdy nasla praci s vysokymi komunikacnimi pozadavky - jsem stale upovidana a nekomu mozna prijde toto drobne zadrhavani i roztomile.
Marka
Ahoj Pavli,
přesně tohle jsem zažila se svojí dcerou. Krásně mluvila ve větách a ve 2 letech a 3 měsících začala zadrhávat přesně tak jak píšeš. Pak se to ještě zhoršilo, že si to sama uvědomovala, že se nemůže „vyžvejknout“ a přestala mluvit. Byla jsem z toho špatná, ale z různých stran jsem slyšela, že se to může stát, když je nějaká změna v životě dítěte (v té době jsme jí oznámili, že bude mít brášku), může začít zadrhávat. Tchýně mě trošku uklidnila, že i manžel začal koktat ve 3 letech, když se mu narodila sestřička a zase to přešlo. U dcery to taky přešlo, asi po pár týdnech, maximálně to trvalo tak 2 měsíce. Nějaká logopedie v tomhle věku nemá smysl, spíš zapátrej, co se u vás v poslední době změnilo, hlavně pro dcerku. S mluvením jí pomáhejte, aby věděla, že jí rozumíte, hlavně ať se jí nikdo neposmívá, ani z legrace! Určitě se to srovná až ti půjde hlava kolem
![]()
Katka a Míša 3,5 roku a Vítek skoro rok
Ještě jsem zapoměla - když Míša zpívala nebo říkala básničky tak nezadrhávala. Tak hodně zpívejte. Taky v tomto období děti rychleji přemýšlí než stíhají mluvit. Určitě se zase vše srovná.
Katka
Děkuji, holky, za odpovědi, asi jsem se na tu řeč moc upnula
O žádné změně nevím, snad jenom, že nemá v noci plíny ?!? Asi to je hlavně můj výmysl, prý děti v tomhle věku často opakujou slova…Příbuzní si myslí, že jsem blázen, vůbec si ničeho nevšimli, ani manžel ![]()
Pavlína