Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
obtezuje nevim, spis uz psychicky ty navstevy nedavam, oppravdu se jedna o nekolik hodin, kratsi dobu tam byt nemuzeme protoze pak je nastvana ze jedeme domu brzy, u nas ale naopak je 45 minut a uz jede domu ze chce byt ve svym..telefony uz take nezvladam..
Prostě kratší návštěvy, fakt nemáte povinnost x hodin sedět a poslouchat kolovrátek jen proto, že babička chce
Tak se holt bude zlobit no. To je její boj.
Nemůže se jí rozjíždět nějaká stařecká demence? Upovídání a sebestřednost ke stáří často patří, ale jestli opakuje stále stejné historky jako by je říkala poprvé, tak to mi zase úplně normální nepřijde. Jak reaguje, když jí řekneš, že toto už ti dnes jednou povídala?
Jinak ale souhlas s holkama, domluvte se v rodině, kdo a na jak dlouho je schopen jí dělat společnost a nějak se střídejte.
@Anonymní píše:
Proc hned tak utocna odpoved? Nenapsala jsem o babi nic spatneho, jen jaem se uz potrebovala nekde vypsat, i zda je toto normalni, u manzela rodiny se toto nedeje, spise se prarodice zajimavy co je u nas noveho, ja jinak babicku rada necham vypovidat, ale kdyz vam neda treba 5 hodin prostor rict ani jedni vetu, neprijde uz mi to uplne v poradku, jsme proste z kazde navstevy psychicky vystaveny..
A empatie ti něco říká? A jak se cítí babi? Třeba je taky z vás psychicky vyšťavená…
@Anonymní píše:
obtezuje nevim, spis uz psychicky ty navstevy nedavam, oppravdu se jedna o nekolik hodin, kratsi dobu tam byt nemuzeme protoze pak je nastvana ze jedeme domu brzy, u nas ale naopak je 45 minut a uz jede domu ze chce byt ve svym..telefony uz take nezvladam..
nezvládáš?
není to trochu přehnané, co na telefonování nezvládáš? podle mě spíš trochu přeháníš a zbytečně to hrotíš ![]()
Jooo to známe, naše babi taky tak neustále vykládala, klidně monolog během celé návštěvy, když nás tam bylo víc (kolem 6 a víc lidí), tak moc nevykládala, ale nestalo se, že by nás oddělovala. A úplně chápu tu vyšťavenost, nevím, jak často tam chodíš, my tam jezdili tak 1× za měsíc nebo dva na cca 2hoďky max, tak to na nás tak nepůsobilo.
Tchýně je hodně podobný typ, schopna neustále mluvit a když něco řekneš, neslyší tě a jede di dál, takže na stáří bude totéž.
Radu asi nemám, leda zredukovat počet hodin během návštěvy, sama píšeš, že u vás je 45min a po vás vyžaduje, abyste poslouchali její 5hod monolog? Normálně říct, že musíte a klidně v půli vyprávění udělat papa i kdyby vykládala na chodbě.
@Keyllah píše:
nezvládáš?není to trochu přehnané, co na telefonování nezvládáš? podle mě spíš trochu přeháníš a zbytečně to hrotíš
Souhlas 👍
@ibis píše:
A empatie ti něco říká? A jak se cítí babi? Třeba je taky z vás psychicky vyšťavená…
Podle toho co píše, tak babi není vetchá stařenka, která sedí sama v koutku, a nikdo na ní nemá čas. Neříkej, že ty bys x hodin seděla a jen poslouchala… A pořád dokola.
Babička no.
máme hooodne podobnou. Zve si nas zvlášť taky proto, že víc lidí vytváří takový ten chaotický šum. To já taky nemám moc ráda. Ty řekneš, že to byla sranda těch x hodin, ale zkus se na to podívat jinýma očima. Hromada lidí na jednom místě je prostě blázinec. Někomu to nevadí, někomu jo.
Moje máma si na telefonu dává babičku nahlas, něco u toho dělá a občas řekne „Hmm“.
Příspěvek upraven 28.02.23 v 11:58
@arinecka píše:
Podle toho co píše, tak babi není vetchá stařenka, která sedí sama v koutku, a nikdo na ní nemá čas. Neříkej, že ty bys x hodin seděla a jen poslouchala… A pořád dokola.
a on je problém po hodině odejít? jen si nějak nedokážu představit, že babička 5hodin sedí a v kuse mluví tak, že nikdo neřekne ani slovo. takže bych řekla, že zakladatelka krapet přehání. Nicméně není přece problém zavčas odejít, po čase utnout telefonický hovor, že někde musíš být a prostřídat se takto s rodinou, ne?
pokud ji mají rádi, jak zakladatelka uvádí, tak jí hodinu dvě jednou za dva týdny obětovat můžou, ne? ![]()
@arinecka píše:
Ano, protože mám empatii a vím, že jednou budu stará… Doufám, že až bude potřeba, tak se oni zakladatelka postará, když jí má tak ráda…
@Kamkam píše:
Babička no.
Moje máma si na telefonu dává babičku nahlas, něco u toho dělá a občas řekne „Hmm“.
ano, to hodně pomáhá
občas to aplikuju i na děti ![]()
A jak reaguje kdyz ji reknes ze se opakuje? Ze uz Vam to rikala?
@Keyllah píše:
ano, to hodně pomáháobčas to aplikuju i na děti
@Kamkam píše:tam se moc často takhle vypínat neodvážím.
bůhví, co bych odkývala
tam frčím spíš na „hmm“, „zajímavé“ a takového chápající pokývání hlavou…dobře to funguje zejména, když mi syn popisuje nějaký fotbalový zápas, díl pohádkových pokemónů, jejichž jména ani neznám
„aha“ a „hmmm“ jsou poslední dobu mé nejoblíbenější slova ![]()
@Tajemnadama píše:
A jak reaguje kdyz ji reknes ze se opakuje? Ze uz Vam to rikala?
vibec nic pokracuje dal