Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hele a co její ošetřující lékař? Nebavili jste se o tom třeba s dědou? Na mě to totiž taky nepůsobí jako běžný ukecaný senior. Demence, Alzheimer ![]()
@Anonymní píše:
@Bytsamsebou ano opravdu si nevymyslim, kolikrat jsme meli sraz kolem 3h, odjizdeli jsme velmi pozde vecer, a kdyz rekneme ze odjizidme tak je to jeste posledni cigareta, posledni sklenicka, posledni kafe…- vy tam skoncite dalsi hodinu
Tak tohle ale dělá spousta lidí a dokonce i mladých a zdravých. To už je váš problém, že se na cigáro a skleničku necháte ukecat navzdory tomu, že vás to tam štve ![]()
Promiňte, ale mě by to obtěžovalo taky. Ani ne tak ty monology jako ta sebestřednost. Tohle dělá tchyně, je Slunce, kolem kterého se točí planety a běda, jestli ne. Nadhodíte téma a ona se chytne „a to já! já já já“ a jede celou návštěvu. U zakladatelčiny babičky se to dá omluvit stářím, nicméně chápu, jak to je strašně únavné a divím se, že vydrží 5h. Světice, jako. Jestli někdo píše, že ji nemá ráda, tak blbost. Ta ji má sakra ráda ![]()
@Anonymní píše:
ano presne tak, u nas se opakuje nekolik pribehu o lidech ve vesnici a stale dokola, nase babi prave neni vubec sama, zije s defou, ma mnoho kamaradek na vesnici s kteryma se navstevuje, spis me mrzi, ze se treba obcas nezepta na neco nas, pak kdyz ma vlastne moznost se neco dozvedet o nas, nasem zivote, praci, docolene, jelikoz o tom se bavime u ni s ostatni rodinou, tak je nastvana ze nemuze mnuvit celou dobu ona a vlastne rozhodne ze se u ni nebudeme takhle vsichni spolecne schazet..
Tak co řešíš? Prostě max. po hodině odejdi. Je to úplně normální stav u starých lidí, vůbec se tím nevzrušuj
.
@arinecka píše:
A kde si vycetla, ze tam nechodej? Stridaji se tam, a jsou tam dlouho. Kdyz chteji odejit driv, tak se babicka urazi. Nikde nepsala, ze ji nemaj radi, uplne me fascinuje, jak se to pomalu otaci.
Tak ať to namyslí efektivněji, ne? dřív tam chodili všichni za ráz, tak teď ať se hezky podělí, každý týden někdo a tu jednu hodinu až dvě ať prostě vydrží.
@Anonymní píše:
ano opravdu je to k neuvereni ale minule jsem to pocitala a opravdu jsme tam byli pres 5 hodin, my jsme twmer nic nereklihodina nejde, kdyz odejdeme podle ni takhle brzy tak je nastvana ze jsme u ni chvilku
a? tak si dejte limit např. 2 hodiny a pak prostě odejděte
Jinak, já třeba v práci musím mluvit i hodinu a i dvě v kuse a 5hodin bych fyzicky opravdu nedala a to jsem oproti babi mladá a zdravá. Takže 5 hodin mluvení v kuse to opravdu nebude, ale chápu, že je to zdlouhavé, nicméně pokud to fakt není nic horšího, stanovila bych si časový limit, který je pro mě ještě snesitelný a toho bych se držela…
@Anonymní píše:
mozna to zni prehnane, ale vem si ze kdyz mi vola, jedna se o treba min. hodinovy hovor s babicky monologem, ksyz uz se mne nahodou na neco zepta, tak treba uplne z cesty, vypravi treba o nekom z vesnice koho ja vubec neznam a pta se me jestli si pamatuju situaci kterou jaem ale ja nemohla zazitnebo treba ze nam pujcovala napr, kufr 5 let zoatky a ze ho chce vratit… a pak zase vyklada stale dokola a dokola, takze ano, z toho jsem uz vystavena
tak jako ale vyšťavená není „nezvládám“
já mám limit třeba 30 min, neb pak už např. vyzvedávám dítko, musíme tam a tam a tak se loučím. Taky se jí to moc nelíbí, ale už si zvykla. U osobního loučení se musím většinou ještě tak 3-5krát vracet, aby ještě něco dořekla, ale prostě po hodině se zvedám a loučím se. S historkama jsme na tom podobně, navíc si plete jména, takže se fakt dost nechytám, ale pokud je to to nejhorším. Jsem vděčná za každý další den. Prostě to je stáří, mohlo by být hůř…
Mně to připadá normalni, obě naše babičky (90+)jsou podobné. K té své manžel chodí do domova důchodců bez dětí, stačí, když jí zamávají zvenku (už s nimi nepotřebuje mluvit), babi nasadí a jede..50 let staré historky..a je šťastná, že může mluvit, manžel ji nechá a je nejoblíbenější vnuk:)
Moje babi hůř slyší a ve větší skupině to taky nedává. Takže lepší dojet, 2 hodiny poslouchat příhody z jejího mladí..a jedeme domů. Když telefonuje, dám telefon nahlas, u toho něco dělám s občas řeknu -no teda, vážně? Babi se pak rozloučí, jak jsme si hezky popovídaly..a je spokojená.
Nevím, kdykoli to už může být poslední rozhovor..a babička se o nás jako děti moc hezky starala.. máme ji všichni moc rádi..
Vis, zazila jsem to v zivote 3×. Nejprve moje babicka, pak moje mama ana zaver moje tchyne. S vekem se hrozne zmenily, akcni, chytre zenske a ve stari jim musis vse 10× vysvetlovat. Bohuzel ceka nas to vsechny, mozek nemladne, s vekem ti odumiraji mozkove bunky. Jen si rikam kdy a jak moc to potka mne, je mi 61.
@Ba412 píše:
Vis, zazila jsem to v zivote 3×. Nejprve moje babicka, pak moje mama ana zaver moje tchyne. S vekem se hrozne zmenily, akcni, chytre zenske a ve stari jim musis vse 10× vysvetlovat. Bohuzel ceka nas to vsechny, mozek nemladne, s vekem ti odumiraji mozkove bunky. Jen si rikam kdy a jak moc to potka mne, je mi 61.
manželova babička ani moje takové nebyly do posledního dne. Ano, měly širokou škálu starých historek, ale vždy je zajímalo, co je NOVÉ.
To bude i povahou.
@PaníBovaryová píše:
Promiňte, ale mě by to obtěžovalo taky. Ani ne tak ty monology jako ta sebestřednost. Tohle dělá tchyně, je Slunce, kolem kterého se točí planety a běda, jestli ne. Nadhodíte téma a ona se chytne „a to já! já já já“ a jede celou návštěvu. U zakladatelčiny babičky se to dá omluvit stářím, nicméně chápu, jak to je strašně únavné a divím se, že vydrží 5h. Světice, jako. Jestli někdo píše, že ji nemá ráda, tak blbost. Ta ji má sakra ráda
Jo, moje tchyne je podobna, sice se zepta, co my, ale pak jede hlavne o vecech, co se tykaji jen ji. Nastesti ji vidime malo a vetsinu navstevy s ni ani nekomunikuji. ![]()
@PaníBovaryová píše:
manželova babička ani moje takové nebyly do posledního dne. Ano, měly širokou škálu starých historek, ale vždy je zajímalo, co je NOVÉ.
To bude i povahou.
Presne, moje babi sice rada rika k stare historky nebo co zazila, ale vzdy chce vedet, co delame, jak se mame apod. A to je taky radne ukecana
Ale vedeme normalne dialogy.
@PaníBovaryová píše:
To bude i povahou.
Povahou, ano. Znám z návštěv mámy. A ta nebyla ještě tak stará. Ale když tam člověk přijel, tak jsem si pravidelně vyslechla jak dole pod ní jsou kluci pořád sami doma, ona lítá buhvíkde, sousedka samozřejmě, jak ta Nováková zezhora zase seděla s Dvořákovou celý odpoledne na zahradě a děcka tam lítaly a řvaly, že maj doma asi bordel když ony vysedávají venku a neuvaří a neuklidí…atd atd. pořád dokola, že by se zeptala, zajímala jak se máme, co děti, to se člověk nedočkal, nikdy se třeba nezeptala jaké mají děti známky, jestli jsou zdravé. Jezdila jsem tam málo a vždy prvním autobusem odjela, že musím.
Ta babička musí být v úžasné kondici, pět hodin v kuse mluvit. Nebyla učitelka? ![]()
@Anonymní píše:
Proc hned tak utocna odpoved? Nenapsala jsem o babi nic spatneho, jen jaem se uz potrebovala nekde vypsat, i zda je toto normalni, u manzela rodiny se toto nedeje, spise se prarodice zajimavy co je u nas noveho, ja jinak babicku rada necham vypovidat, ale kdyz vam neda treba 5 hodin prostor rict ani jedni vetu, neprijde uz mi to uplne v poradku, jsme proste z kazde navstevy psychicky vystaveny..
To je klasika; když ještě mati zila a sešli jsme se my, jeji děti a vnoučata, tak opravdu se většinou debata nesla mezi námi všemi, vč. angl. vyrazu dnes už bohužel v čj běžných a viděla jsem na máti, jak kolikrát nestíhá nebo spíš vubec netuší o čem je řeč, a to jí bylo třeba 75, duševně v naprostém pořádku. A když zacla vykládat něco ona…tak ano, chtělo to od nás hodně trpělivosti a shovívavost, ale nejhorší je, že takto dopadneme všichni.
Takže stěžovat si zde můžeš, ale to je tak max všechno.