Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, spíš se chci vypsat, s manželem jsme se seznámili před x lety díky společnemu kamarádovi v Praze, kde oba pracujeme. Pak jsme se i vzali a začalo to - tchýně byla a je trochu vlezlá, ale snažila jsem se to tolerovat (později už ne), nejdřív řikala, jak ji štvs, že bydlíme tak daleko (s tchánem bydlí asi 3 hodiny cesty od nás), že jsem jim muže odvedla (přitom se sám do Prahy nastěhoval), že jsem jim ho svatbou vzala apod. No a teď, když máme děti, které bývají nemocné (jedno chodí do školky, dokud do kolektivů nechodila, byla samozřejmě zdravá), tak zase, že to je moje vina, že vědí, že mám alergii a to způsobuje ty dýchací nemoce (jasně, to je pravda, alergici jsou víc náchylní), že nosím čočky, tak děti taky budou mít špatný zrak, že mám i jeden krevní problěm (nijak zásadní, jen po těhu doporučeno ředění krve, jinak nic) a že děti to taky určitě budou mít, že si měl vybrat někoho bez zdravotních problémů, že jedno dítě chodí na logopedii a že tedy logoped musí nejdřív naučit mluvit mámu, narovinu logopedka říkala, že to, že děcko ještě neumí R je spíš kosmetická vada (no a R už jí naskočilo) a spíš bývá problém nedostatek času na dítě ze stran rodičů/rodiče, přehršel zájmů, málo obyčejného pohybu a lítání s děckama venku, jsem na RD, dětem se věnuji jak to jde, jediné co, tak chlap bývá dlouho v práci a dětem chybí, vrací se kolem 17hod a za 2 hoďky jdou děcka spát, ale vynahradí to volnými víkendy…to mě už dost namíchlo a tedy vím, že tchýně měla recidivu ca, ale nikdy mě nenapadlo toto říkat a třeba, že i díky ní by manžel nebo děti mohly ca mít taky. Chlap jí vždycky říkal, ať zklidní hormon, že spousta lidí má horší zdravotní problémy a ať se stará o sebe.
Tak si tak povídám, co vymyslí zase příště?! Protože tohle je každou návštěvu a už mě to fakt nebaví poslouchat, přijede jako host a chová se jako hulvát.
Asi ji manžel bude muset říct něco trochu ostřejšího. Nebo ji pošli ty někam. Příště jak by s něčím takovým začala tak bych se sbalila a odešla.
Já bych něco takového v domě nestrpěla a nechtěla. Ať se začne chovat dospěle, ať není zabšklá, nebo taky nemusí vidět vnoučata. To je ale na vás. ![]()
Máte dveře? Při pindach bych na ně upozornila a popřípadě otevřela.
. Občas mi přijde, že tchyně prostě žárlí
. Už nemají to svoje místo po boku synů a nemůžou jim rovnat límečky a česat patku
. Tak hledají důvody jak ukázat, že jsou ty nej.
Řekni jí, že evidentně ne vše je dědičné, a tak jako tvůj muž není po své matce hulvát, tak vaše děti mohou mít zrak ok…
Opravdu asi musíte být ostřejší a dát jasně najevo, že jestli se takhle bude chovat dál, tak nemusí jezdit
@JancaS84
@Lu66
Už jsem taky říkala, žs k nám nemusí jezdit, když jí vadí geneticky narušený jedinec…no tak žd to prý né, že jezdí ráda (asi prudit nebo co)
@Anonymní píše:Česat patku, to mě rozesmálo
Máte dveře? Při pindach bych na ně upozornila a popřípadě otevřela.![]()
![]()
. Občas mi přijde, že tchyně prostě žárlí
. Už nemají to svoje místo po boku synů a nemůžou jim rovnat límečky a česat patku
. Tak hledají důvody jak ukázat, že jsou ty nej.
Panímatku si bude muset srovnat tvůj muž.
Já bych se s ní s takovou už nejspíš vůbec nebavila, muži bych řekla, že buď bude normální, nebo ať vůbec nejezdí, a že mě tedy mrzí, když mě nechá takhle urážet a nijak se mě nezastane.
Telefon bych nezvedala, na zprávy neodpovídala, ze socsítí blokla. A co ti v tu chvíli může.
Ty s tím mnoho nenaděláš ![]()
Ještě bych pochopila, kdyby vám tchyně vyčítala věci, za které si můžete sama. Například zničená játra u alkoholika nebo dýchavičnost u kuřáka. Ale u genetických problémů je to fakt přes čáru. Určitě jste si je dobrovolně a škodolibě vybrala, že?
Místo aby byla ráda za zdravá vnoučata… To člověk nepochopí. ![]()
Kdybych byla ve stejné situaci, normálně jí to řeknu i za cenu menší bouře v rodině. Někdy stačí vytyčit si hranice, ale záleží na člověku. ![]()
Příště jen milé tchyňce řekněte třeba: „To víte babičko, dneska už má nějaký ten handicap každej druhej. Já mám třeba tu alergii, můj muž má zase vás.“ Pak vyhlašte embargo na téma „co je na snaše špatně“ a když zase začne, podejte babičce kabelku a hezky se rolozlučte. S domácím úkolem nacvičit si jiná témata. Hlavně se neobhajovat, nevysvětlovat - nikdy.
@Anonymní píše:
Ahoj, spíš se chci vypsat, s manželem jsme se seznámili před x lety díky společnemu kamarádovi v Praze, kde oba pracujeme. Pak jsme se i vzali a začalo to - tchýně byla a je trochu vlezlá, ale snažila jsem se to tolerovat (později už ne), nejdřív řikala, jak ji štvs, že bydlíme tak daleko (s tchánem bydlí asi 3 hodiny cesty od nás), že jsem jim muže odvedla (přitom se sám do Prahy nastěhoval), že jsem jim ho svatbou vzala apod. No a teď, když máme děti, které bývají nemocné (jedno chodí do školky, dokud do kolektivů nechodila, byla samozřejmě zdravá), tak zase, že to je moje vina, že vědí, že mám alergii a to způsobuje ty dýchací nemoce (jasně, to je pravda, alergici jsou víc náchylní), že nosím čočky, tak děti taky budou mít špatný zrak, že mám i jeden krevní problěm (nijak zásadní, jen po těhu doporučeno ředění krve, jinak nic) a že děti to taky určitě budou mít, že si měl vybrat někoho bez zdravotních problémů, že jedno dítě chodí na logopedii a že tedy logoped musí nejdřív naučit mluvit mámu, narovinu logopedka říkala, že to, že děcko ještě neumí R je spíš kosmetická vada (no a R už jí naskočilo) a spíš bývá problém nedostatek času na dítě ze stran rodičů/rodiče, přehršel zájmů, málo obyčejného pohybu a lítání s děckama venku, jsem na RD, dětem se věnuji jak to jde, jediné co, tak chlap bývá dlouho v práci a dětem chybí, vrací se kolem 17hod a za 2 hoďky jdou děcka spát, ale vynahradí to volnými víkendy…to mě už dost namíchlo a tedy vím, že tchýně měla recidivu ca, ale nikdy mě nenapadlo toto říkat a třeba, že i díky ní by manžel nebo děti mohly ca mít taky. Chlap jí vždycky říkal, ať zklidní hormon, že spousta lidí má horší zdravotní problémy a ať se stará o sebe.
Tak si tak povídám, co vymyslí zase příště?! Protože tohle je každou návštěvu a už mě to fakt nebaví poslouchat, přijede jako host a chová se jako hulvát.
Na férovku jí řekni, že tě opravdu nebaví každou návštěvu poslouchat, jak jsi strašná, bla, bla. Jestli má s tebou takový problém, tak jezdit nemusí vůbec. Ještě že od vás bydlí poměrně daleko, představ si, mít jí v jednom baráku
Ale jako chápu, že tě to štve, opravdu se chová jako hulvát, a vyčítá ti věci, za které nemůžeš, neovlivníš je.
Úžasná návštěva! Bába je urejpana a já bych vracela stejnou mincí.
V podstate ti neustale dava najevo, ze jsi menecenna a ze tvuj muz si vybral spatne.
Tvuj muz by se te mel zastat a ja na tvem miste bych se jasne vymezila, ze toto poslouchat nemam zapotrebi a jestli v tom bude pokracovat, prerusuji s ni veskery kontakt.
To je prasarna.
Já nevím, ale tohle bych snad chtěla slyšet na vlastní uši. Jako fakt tchyně řekne snaše na návštěvě do očí, že si měl její syn vzít někoho zdravějšího?
Zase je Terezka nemocná? No to má, Jano, po tobě, že máš tu alergii. A určitě bude potrebovat brýle. Po tobě, Jano. Náš Jarousek brýle nikdy nepotreboval. Škoda, že si náš Jaroušek nevzal Danušku, ta má zdravou krev, to víš, holka z vesnice.
Jako umím si představit, že tohle řekne v hádce a nepočítá s tím, že se s tou snachou budou ještě kamarádit. Ale říct to jen tak při kafi…? Wtf?
@Santa Juana píše:
Já nevím, ale tohle bych snad chtěla slyšet na vlastní uši. Jako fakt tchyně řekne snaše na návštěvě do očí, že si měl její syn vzít někoho zdravějšího?Zase je Terezka nemocná? No to má, Jano, po tobě, že máš tu alergii. A určitě bude potrebovat brýle. Po tobě, Jano. Náš Jarousek brýle nikdy nepotreboval. Škoda, že si náš Jaroušek nevzal Danušku, ta má zdravou krev, to víš, holka z vesnice.
Jako umím si představit, že tohle řekne v hádce a nepočítá s tím, že se s tou snachou budou ještě kamarádit. Ale říct to jen tak při kafi…? Wtf?
Znam pani, ktera vsemozne branila v chozeni a snatku dcery s diabetikem, protoze to budou mit vnoucata pak urcite taky. Dcera si ho vzala, matka jim to porad otloukala o hlavu pri kazde prilezitosti.
Úplně rozumím. Moje tchýně dělá něco podobného. Ale neomezuje se jen na zdravotní stav. Špatně je úplně všechno. Manželovi si stěžuje a říká, že jsem jí ho ukradla ![]()
Všechno se ještě zhoršilo, když si její druhý syn našel přítelkyni, která se jí líbí. A tu mi teď předhazuje jako vzor.
![]()