Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj zeny prosim radu…my nejsme blici rodina tak v tomto tematu prilis neorientuju
dneska mi volali po spani ze skolky ze se dcera pozvracela…at si pro ni dojdu…no od ty doby co ctvrt hodiny zvraci…a boli ji bricho…teploty nema…dala sem ji kuliska…asi ho stejne vyblila…no a dotaz…kdyz tak casto blije…je to „normalni“ prubeh nejaky virozy…nebo je to hned na doktora (mame pohotovost 40km daleko)…diky za rady blitiznale matky ![]()
@mikitaa já bych radši zavolala, a hlídala pití aby nebyla dehydratovaná
@mikitaa taky nejsem blití znalá matka, ale občas se to harantům stane
doktorka radí chladnou, vybublanou colu po lžičkách, nebo studený černý čaj taky po lžičkách. Má to být ledové z ledničky, uklidní to podrážděný žaludek.
V takovém případě bych asi jela, pokud zvrací co 15 min. Hrozí riziko dehydratce a ztrácí hodně minerálů. Na jaké straně ji bolí břicho? Může jít o virózu( syn měl nedávno něco podobného, ale nezvracel tolik) a nebo třeba přinejhorším slepák. Ale viděla bych to na tu virózu. Pokud do ní dostaneš dostatek tekutin ( nejlepší je vychlazená origoš. coca cola) a trochu to zvracení ustane, tak bych třebaa ještě tu pohotovost zvažovala.
U nás jsme blicí rodina. zrovna jednu tuhle parádičku vlastnim v mírnějším stadiu.
Takže kulíšek v době blití nemá moc smysl, vše stejně vyzvrací.
Takže coca colu(né pepsi) uplně vymraženou po lžičkách
Nejíst. Pokud se přidá i prujem smectu a kulicha stačí až když se trochu uleví a nebo lehce po kapkách přidávat do té koly pokud se dítě jeví dehydratovaně.
Náš malej zvracel každých 10 minut asi dva dny
i když nic zvracet už nemohl, bylo to strašný, ale zvládli jsme to
A do nemocnice s timhle nejezdim.Oni si tam dítě chtěj mermomocí nechat a na infekční k nám matky nechtěj pouštět, jen u kojencu do 1 roku
takže doma se to zvládnout dá
Máme čerstvě za sebou- prý teď hojně řádí rotaviry.
Ale samozř. to může být cokoliv jiného!!
Znovu zkus zjistit teplotu, jaké bylo hovínko a bříško prohmatej, pokud bude někde,,tvrdé", nebo se bude kroutit při sáhnutí na nějaké konkrétní místo, vyrazila bych hned na pohotovost.
Jinak studené nápoje po lžičkách- coca colu, slabý černý čaj, vybublanou minerálku.
Vydrž!!
@Kamča.dalmatinka k paradicce teda blahopreji…me by to zabilo zvracet vic jak jednou za uherskej rok
..zkusim nekoho vyslat ze sousedu pro colu ![]()
Radu nemám, zato dotaz jo: @Kamča.dalmatinka @mikitaa - Co je to ten „kulíšek“? ![]()
@tumpach píše:
Ještě ti zvrací??
no uz shanim manzela a jedem…nic nepomaha…a zvraci uz co 10 minut furt..jako jinak je ok…teplotu nema a kdyz je zrovna po „akci“ tak se i smeje a vypada dobre…ale to uz se mi nelibi takhle casto…kor kdyz ona na to netrpi.
@mikitaa píše:
no uz shanim manzela a jedem…nic nepomaha…a zvraci uz co 10 minut furt..jako jinak je ok…teplotu nema a kdyz je zrovna po „akci“ tak se i smeje a vypada dobre…ale to uz se mi nelibi takhle casto…kor kdyz ona na to netrpi.
to jo no, to nevypadá dobře, opravdu jeďte, mohla by potom hrozí dehydratace a to je hroší než, když skončíte přes noc v nemocnici
. Taky sem s malou jednou jela na pohotovost měla horečky a blila, doktoří ji vyšetřili nic neshledali a jely jsme domů. Akorát že ona zvracela co hodinu či dvě
Tak rotaviry můžou být hodně nebezpečné. Dcera měla ve 2 letech, s dvoufázovým průběhem, byla na kapačkách v nemocnici, já jsem tam byla s ní, kapačku jsme měli na pokoji, byly jsme tam samy(ne nadstandart, běžný pokoj),jen jsem měla zakázáno ji vynášet z pokoje.
Jak se to zlepšilo tak se to znovu vrátilo a museli vrátit kapačky, prý se to někdy stává.
Doma bychom to nezvládli, během pár hodin, kdy to začalo, byla úplně dehydratovaná, spavá, nepřijímala žádné tekutiny.
Není pravda, že všude oddělí dítě za „železnou zeď“ a matku za ním nepustí. Dnes už na to ani nemají právo. Stačí se dobře informovat. Ještě před několika lety v naší nemocnici byla taky ta tendence, ale jak se změnil primář, tak už je to OK.
A zbytečně vás v nemocnici nenechají.
Tak jsem tam jeste volala…a prekecali at do vecera vydrzime a nedavam ji vubec nic aspon dve hodiny..ani na piti…a pak ledovej caj po lzickach…kdyby to zustavalo na stejny frekvenci do vecera tak ze mame dojet…ale ze mam pocitat s tim ze tam zustane…a tady je taky velkej problem zustat s deckem…takze to by byl jeste velikej boj..ja dite nikde samotny nenecham…takze momentalne budu doufat ze to do vecera bude lepsi! diky vsem za rady…