[b]Mateřská dovolená a OSVČ[/b]

194
6.9.05 11:45

[b]Mateřská dovolená a OSVČ[/b]

Chtěla jsem se Vás zeptat z čeho se počítá výše mateřské dovolené , když je dotyčná podnikatelka ( OSVČ ).

Dík P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
143
6.9.05 13:42

Bibinko,
já jsem taky OSVČ. Měla jsem z mateřské hrůzu, ale nakonec jsem byla max. spokojená, mnohem víc, než kdybych byla někde zaměstnaná.
Zjistila jsem na sociálce že všechno se odvíjí od toho jestli platíš zdravotní připojištění v rámci sociálního pojištění (pozor ne zdravotního pro pojišťovnu). Je to nějak kolem dvou stovek měsíčně. Hodně OSVČ to neplatí a to je pak kámen úrazu!!!!!!!! Pokud to platíš (nejde zpětně doplatit) vypočítají ti mateřskou z tvých odvedených příjmů předpokládám. Mě to ale vycházelo hodně málo a poradily mi tam, že je možné buď začít platit vyšší soc. pojištění(vychází asi na 4tis měsíčně) nebo zpětně jakoby doplatit ke konci roku, jakou sumu to ti ukážou podle tabulek a záleží na tobě jakou výši mateřské si přeješ. Max. je ale okolo 12tis. tuším. Já jsem si prostě zvolila částku, doplatila jsem (hodně peněz naráz :cry: ), ale pak mi to vrátili jako přeplatek na daních téměř celé (mínus asi 4tis)!!!!!! :P Platila jsem totiž tím pádem moc velké zálohy, faktury jsem tak vysoké neměla, tak mi to vrátili jako přeplatek. Mateřská mi pochopitelně chodí dál.Zní to asi divně ale je to tak a některým holkám to na sociálce vůbec neřeknou. :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
6.9.05 14:16

Dík za info.

Bibinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...