Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Robíškovi jsem objevila v podpaží něco z čeho mám strach aby to nebyl ekzém!!! Má to pod pažičkou zarudlé, mokvavé a našla jsem tam i takový bílý mázek. Jen pod jednou. Paní doktorka mi po telefonu řekla, že pokud to není suché a šupinaté, o ekzém se nejedná(spíš o opruzení, které prý bývá) a mám to prý potírat fialkou. Podotýkám že se samozřejmě pravidelně koupeme každý den, teď vynechávám i kosmetiku) a když ne tak ho večer omývám plínečkou namočenou v teplé vodě.
Prosím, máte někdo podobnou zkušenost. Mám strach, protože já jsem dost na ekzém v podpaží trpěla před pár lety po hodně parfémovaných deodorantech, ale to fakt bývá spíš šupinaté a až pak mokvavé.
A jde ta fialka nějak vyprat?????
Díky všem za odpovědi! ![]()
myslím, že doktorka měla pravdu.
Jestli je to mokré a s takovým jako bílým povrchem, může to být místo „zapaření“ a ne ekzem. Nedávno jsem něco podobného objevila u svého 4m synka - bylo to po vykoupání, druhý den ráno - pod krčkem měl takové červené zduřelé místo - vypadalo to jako opařené - a stačilo to vlastně suchou plínkou vysušit, pak jsem to mázla Bebantenem a docela rychle to zmizlo. Takže zkus něco podobného a uvidíš.
S ekzemem zkušenosti nemám, takže snad to nebude.
Vik od květňátek
Ahojky,
Pavlík měl takové zarudlé místečko s bílým mázkem v podpaží asi před měsícem a bylo to fakt zapaření ![]()
Já jsem na ekzémy v dětství trpěla a sem tam mne ještě trochu potrápí, takže vím, že to ekzém 100% nebyl.
Stačilo důkladně vysušovat po koupání + nenabalovat ven, aby se nepotil.
Jo a kosmetiku zatím nepoužíváme vůbec žádnou a myslím, že se to snad ani nemá nějak přehánět… koupeme jen ve vodě a vzhledem k tomu, že Pavlík nemá suchou kůži, tak ani nemažeme…
Jen když je zima + fouká vítr, tak mažeme mastičkou bez pří:,–( obličej.
Tak ať vám to brzy zmizí (my to měli pryč za 2 dny).
Peťula + Pavlík
Ahojky,měla jsem podobný problém,ale na jiném místě.Bylo moc teplo,já hupsla trochu na váze a zároven se mi bříško posunulo dolů(před porodem).Sušila jsem do sucha a hodně větrala,zkusila jsem i dětskou mast do plenek. Nejrychleji a nejlépe zabral obyčejný pytiol z lékárny asi za třicet kč. Je to mast na bázi zinku,ideální na zapařená nebo jinak červená a opruzená místa.Vřele doporučuji,za dva dny jsem měla po problému.
Ahoj,
po letech si dovoluji obnovit diskuzi. Malá má teď podobný problém ale nevím kam to zařadit. Není to ani mokvavé, ani vyloženě suché, šupinaté. Dělá se jí to v jednom podpaží už asi přes měsíc a trošku se to zvětšilo. Některý den to tam skoro vůbec není (je to jen světlolinké) a někdy je to takhle příšerný a rudý..
Zkusím jí to namazat tim Bepantenem ale kdyby se jí to ještě zvětšílo, zajdu na kožní. Jinak tělíčko mažeme každé ráno a večer po koupání Niveou a nevypadá, že by jí to nějak svědělo…???
@Ewíček
Opruzena? Muze klidne byt, imazol krempastu nemas? 2×denne mazni a uvidis, nic nezkazis.
@Ewíček
V menším rozsahu to občas má dcera, když se zapotí, taky to nesvědí. Zkus ten Imazol nebo máznout něčím se zinkem - Vitela Ictamol, Sudocrem. Když to nechce zmizet, máznu tenkou vrstvu Framykoinu. Chce to po koupání pořádně osušit.
Děkuji mockrát za reakce. Vyzkouším.
Koupeme každý den a sušíme dobře, nemí možný, že to má ze zapocení? Někdy lítá jako šídlo a je celá uhoněná..
@Ewíček
Jo, je to ze zapocení. Dcera to má taky z toho. No a přímo na tělo jen 100% bavlnu. Když to budeš pravidelně kontrolovat a mazat, tak to bude dobrý. Možná, začít teď něčím silnějším (Imazol, Framykoin) a až se to zklidní, prostě pravidelně večer máznout něčím se zinkem na opruzeniny a bude to pryč.
@Ewíček píše:
Mám doma Imacort krém, můžu ho použít?
To neznám
Píšou v příbaláku, že je to protiplísňové, ale zase ne pro děti. Asi bych vyčkala do zítřka, to se už nic nestane a zítra koupila v lékárně něcé jiného, co bylo zmiňováno výše. Dneska třeba mázla jen něčím na opruzeniny pro mimina.
No mě to tenkrát předepsal kožní přímo pro malou, měla na lýtku takový penízkovitý olupujícíse kezém…ale nemazala jsem jí to. Nakonec jsem dostala míchanou mast bez kortikoidů..
…to jsme používali krém Hipp (nakonec jsme zjistili, že to bylo z něho!) tak jsme přešli na Niveu a jsme zatím spokojení.