Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem v pétém týdnu a poslední 3 dny se mi motá strašně hlava a mám pocit, že se mi i hůře dýchá. Máte některá podobné zkušenosti? o ranních nevolnostech ani nemluvím.
ahoj, i já měla tyto problémy a dokonce jsem v práci sebou v 7m 2× řízla na zem
ale nic vážnýho
když máš pocit na omdlení, tak si v sedě či v podřepu (podle možnosti) dej hlavu mezi kolena. A dýchat se má rychle a krátce. ( doufám,že jsme to nepopletla s tím pomalým a dlouhým dýcháním,které k tomu svádí ). Já měla zase večerní nevolnosti a to asi do zač. 8m a všechno se dá přežít ( což jsem si v tu dobu ovšem nemyslela
).
irias + štěpán 6,5m
Sonko,
závratěmi jsem dost trpěla při prvním těhu.
Vlastně se mi tím těhotenství ohlásilo,TT byl negativní ještě 38.DC,menses nikde a děsně se mi motala hlava.Motáním hlavy jsem se probouzela a s motáním jsem usínala,trvalo to asi týden a kdo to nezažil,nepochopí,jak je to příšerně protivný.
No a po týdnu se závratě ztratily,já obdržela těhuprůkazku a byla jsem šťastná těhulka
.
Jo a měřila jsem si tlak a byl normální,asi to byly hormony?????????
Ať tě to brzy přestane trápit a můžeš si hezky užívat těhotenství ![]()
Hanka a cácorky
Ahoj, mivala jsem to take + cerno pred ocima a tak. Me na to teda pomahala prochazka na cerstvym vzduchu, no proste hlavne vstat a jit. Sany.
Ahojky, já na to trpím celou dobu. Ale u mě to má spojitost s nízkým tlakem. Většinou mi na to pomůže sklenička koli. Aspoň měji doporučil Dr. a fakt to pomáhá.
Achesa a Ferdík
32tt
ahoj,
taky se pridavam do klubu „omdlivacek“. Ja to mam zpusobene nizkym tlakem (doktor jiz nekolikrat nameril mene nez 90/60, tak se trosku hrozil, ale my to mame v rodine vsichni). Nejlepsi je opravdu pomalu vstavat, a kdyz uz nastane ten moment na omdleni, hned se schoulit na bobek, hlavu mezi kolena a rychle kratce dychat. spouste holek pomaha coca-cola, nekomu staci se i vic napit. Zkus co nejvic dodrzovat pitny rezim.
Marka + koblizek 12+4 tt
Ahojky.
Taky se přidávám do klubu. Jsem v 6m a tyto stavy dobře znám.Vstát a jít na procházku tak to by se u mě rovnalo omdlení venku na chodníku popř.další úraz způsobený pádem venku.Mě se osvědčilo pokud možno nejlépe lehnout a nohy nahoru nebo aspoň sednout a pár loků coly.Vstávat pomalu a opravdu je důležité rychle zareagovat a nečekat že se to jen tak samo zlepší.
Přeji krásné těhu a všem normální krevní tlak.
MartinaK
Nuz ja som v 16 tt a naozaj je to neprijemne,ked sa mocem kade chodim. Tiez som dostala radu dat si collu,no uz som vypila liter za den a nic.
Zacalo sa to len nedavno tak dufam ze to aj skoro skonci. Gratulujem kazdej tehulke a nebojte sa. Ked sa stanete mamickou,vsetko bude zabudnute.V prvom tehotenstve som len akurat malo pribrala,babatko bolo malicke,no ziden problem nebol.No toto tehotenstvo ma nici.Citim sa ako pred porodom.A to mam este dost casu… Ani voda ci ina tekutina nepomaha.Zavrat mam stale.Nebudem vypisovat,radsej poviem lekarke a dam vedeit.Drzte sa dievcata. ![]()
Ahoj holky, taky mě trápí závratě. Jsem teď v 16 tt, první těhu.Poslední příhoda: Byla jsem v Tescu a najednou černo pred očima, tak jsem po paměti došla do regálu, kde mají vody, jednu hned otevřela a dřepla si (nikde nebylo kde sednout).. polilo mě horko a tak za 10 minut jsem byla schopná se postavit. manžel mi donesl ještě rohlík, ať to zajím. pomohlo to tak, že jsme došli k pokladně ale přicházelo znovu ale to jsem nějak ustála a pak rychle došla do auta a konec.napila jsem se taky hned Coly… noo a tak jsem to měla celý den:-( v poslední době mě taky často bolí hlava - k nevydržení + teď ty závratě. mám jít zitra k obvodnímu a pozítří na gyndu na kontrolu. nejsem taková, že bych si na něco stěžovala, ale toto asi doktorům řeknu. není to nic příjemného, když se to stane např.cestou do práce (při řízení auta) nebo když jsem v práci sama v kanclu:-( ani nevím, jestli se na to píše nemocenská…nechtěla bych ještě zůstat doma, ale toto mi taky není příjemné. stresy v práci mám tak přiměřeně (práce s nezaměstnanýma
) a plnění cílů různých projektů,takže žádná sláva… máte některá s tímto zkušenost? nebo resp.co vám na to řekl doktor? káva mi nepomáhá, nyními po ní ještě bývá špatně a Colou se lít pořád nechci…
joo a tlak z poslední kontroly mám 130/70,takže myslím že v normě…
já měla také závratě, od 8tt… sekla jsem sebou v koupelně na umyvadlo, sletěla ze schodů, v supermarketech totál katastrofa, motala jsem se, že bych sejmula kdejakej regál…do toho zvracení…
Doktorka nechtěla riskovat a dala mě na riziko. Do práce jsem musela 3× přestupovat a cesta trvala více jak hodinu přeplněnými autobusy. Pracovala jsem ve 14 patře a jet výtahem byl pro mě taky oříšek, několikrát jsem v tom výtahu málem omdlela. Dá se říct, že to přetrvávalo do pol. 6. měs.
To HOLMA: noo tak nějak se taky cítím… jen nezvracím, ale někdy mě to nakopává… vždycky se spoléhám sama na sobě, ale teď mám opravdu strach sama nějak vyjít, protože lidi v okolí nepomůžou
noo své doktory, ať už praktika nebo gynekologa, mám docela „poctivé“, takže si myslím, že mě na riziko ani nepošlou, ale dají mi nějaké ze svých rad… uvidím, jak to se mnou bude dál… kancl mám ve 4 patře, hned pod střechou, bez klimatizace, slunce celý den paří, takže nyní na jaře a v létě to bude masakr ![]()
@Akinorev785Urcite to svym Dr rekni,ono to asi bude souviset jen s tehotenstvim,ale mozna vysetreni na neurologii by taky neskodilo.Kor jestli te jeste navic boli hlava.Taky mozna zalezi kolok toho za den vypijes.Taky me bolivala hlava a motala se,zvysila jsem tekutiny a zlepsilo se to trochu.Jinak to musi byt desne,kdzy i omdlyvys.To te fakt lituju.
@melerovka píše:@Akinorev785Urcite to svym Dr rekni,ono to asi bude souviset jen s tehotenstvim,ale mozna vysetreni na neurologii by taky neskodilo.Kor jestli te jeste navic boli hlava.Taky mozna zalezi kolok toho za den vypijes.Taky me bolivala hlava a motala se,zvysila jsem tekutiny a zlepsilo se to trochu.Jinak to musi byt desne,kdzy i omdlyvys.To te fakt lituju.no, zítra to řeknu svému praktikovi, uvidím, co mi řekne a pak i svému gynekologovi… piju dost. 2-3 litry vody denně. kávu a čaje vubec nemusim, co jsem těhu. a sem tam si loknu Coly… chytlo me to ale az posledni tyden ty zavrate..a to mi doktor rikal, ze druhy trimestr je uz pohodovy…
Ahoj holky - jsem teď 23+1TT a včera odpoledne se mi taky pěkně zamotala hlava - hlavně to trvalo celé odpoledne, musela jsem jen sedět a nebo opatrně vstát a pohybovat se pomalu, jinak bych sebou sekla. Přisuzuju to hormonům, jak ve mně prcek roste, i mám od doktorky potvrzenou nižší hladinu hemoglobinu už od zamého začátku těhu, tak beru každý den železo (a to poctivě) a stejně mě to přepadlo. Nemáte ještě nějaké osvědčené rady, čím proti těmto závratím a motolicím bojovat??? Moc díky všem za rady! ![]()