Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
záleží na dítěti - naše rehabka,co cvičila vojtu v měsících uznala,že s našimi dětmi prostě vojtu doma sama neucvičím,tak dávala nějaké cviky s bobatha,i ona sama některé cviky s němi nezvládla správně, protože z těch správných poloh utíkali a to byla hodně zkušená..záleží jak moc dítě rehabku potřebuje,děti ji potřebovali spíše preventivně…
Boriska píše:
záleží na dítěti - naše rehabka,co cvičila vojtu v měsících uznala,že s našimi dětmi prostě vojtu doma sama neucvičím,tak dávala nějaké cviky s bobatha,i ona sama některé cviky s němi nezvládla správně, protože z těch správných poloh utíkali a to byla hodně zkušená..záleží jak moc dítě rehabku potřebuje,děti ji potřebovali spíše preventivně…
No ta moje to s nim zvlada, ale me to trha srdce
a fakt na to nemam silu, nebo mozna ten spravny grif. Ja nez si ho „poskladam“ jak ma byt, tak se mi nekde jinde vysmekne a tak je to porad dokola… Uz jsem z toho na nervy
tak se snazim nekde najit nejake ty Bobath cviky, abych aspon neco s nim delala.
bobatha je lépe taky ukázat - asi jí to musíš říkat znova a znova, že to doma prostě nedáš - taky jsem měla pocit,že raději nic, než blbě
naše rehabka zkoušela vojtovku u ní a ukazovala nějaké cviky z bobahta na doma
Ahoj holky, my cvičíme Vojtovku už od 4.týdne a teď je nám 6 měsíců. Závidím maminkám,které píší, že jejich děti, to snáší dobře a nepláčou u toho.Má dcera nepláče, ty zvuky,které vydává nemají s dětským pláčem nic společného
Měla lehkou asymetrií a rozhodnutí bylo pouze na mně, zda cvičit nebo ne.Kdybych věděla,co mě čeká,nešla bych do toho.Během cvičení se mi malá, pozvrací,počůrá a to že to nebolí,pokud cvičíte dobře,myslím není úplně pravda
.Zkuste udržet 6ti měsíční dítě v poloze,která se mu nelíbí,logicky začne odporovat a vy ho jinak,než tlakem,nebo silou neudržíte.Navíc se to maminky teprve učí,nejsou to rehabilitační sestry,takže je velká pravděpodobnost, že udělá chybu. Vojtovka má nepochybně své místo, o tom žádná.Ale já osobně dnes můžu jen poradit,najít někoho dobrého,kdo vám vše vysvětlí a názor chtít od neurologa, ne od fyzioterapeuta,pro ně bude vždy co zlepšovat.Nemyslím, že bych byla úzkostlivá matka,ale dcera motoricky zvládá vše jako ostatní děti,možná díky Vojtovce je v něčem lepší
Znám spoustu maminek,které od ,,drsné,, Vojtovky zběhly k Bobath metodě, dokonce s požehnáním neuroložky.Jejich děti to prostě nezvládaly.Můj osobní názor, začít s Vojtovkou a záleží na miminku a mamince,jak to bude snášet,pokud ne,Bobath metoda by byla jasná volba, pokud se samozřejmě nejedná o nějaké vážné onemocnění.
mě to, že se tak hojně cvičí připadá podezřelý… já mám tak nějak pocit, pokud se teda nejedná o nějaké postižení, že jednou jsme lidi, tak přece budeme chodit, někdo dřív a někdo později… proplácí to pojišťovna a dítěti to neublíží, po té viditelné fyzické stránce… četla jsem hodně diskuzí a v zahranočí se to například cvičí, jen s dětmi s nějakým postižením…
Mne sa tiez zda, ze v mojom okoli cvici vela deti VOjtovku. My ju cvicime od 2 mes., teraz ma maly 7. Posledny cca mesiac to dost flakam, lebo ho neviem urdzat v tych spravnych polohach a tiez pri tom strasne krici. Sme predcasne narodeni, mal predilekciu hlavick a tiez svalovy hypotonus, neudrzal hlavicku. Vela z toho sa zlepsilo, ale ja chcem na buduci tyzden prebrat s neurologickou, ci je naozaj potrebne cvicit Vojtovku. Je to sikovne dieta a ci sa pretaca alebo sedi o dva mesiace skor alebo neskor, mi nepride ako dovod v tom pokracovat. Sme ludia, nie stroje, aby vsetko sedelo presne podla tabuliek.
taky mám předčasně narozený dítě, 33+3 měla jsem cvičit vojtovku, byla jsem jednou a po 10 minutách jsem té paní řekla ať přestane, že tohle cvičit rozhodně nebudu:) je to jistě každýho rozhodnutí, nějak jsem měla pocit, že toto nepotřebujem… navíc jsem odcházela s pocitem, že když nebudem cvičit, tak možná nebudem chodit a nebo můžeme mít plochý nohy a když né toto, tak určitě minimálně skoliózu nebo čím to ta paní rehabilitační vyhrožovala… dokážu si představit, že tyhle argumenty hodně mamin vyděsí a cvičí s pocitem, že dělají pro své dítě to nejlepší… těď je nám 5,5 měsíců, takže vlastně 4 měsíce a Honzík krásně pase, zvedá ruce, chytá hračky, několikrát už se přetočil na bříško, takže si myslím, že jsme zatím ok. No za pár týdnu jdeme na kontrolu, tak uvidím, co mi zase řeknou ![]()
cvičíme Bobath a je to úplně o něčem jiném. Vojtu mi ukázala rehabilitační sesrzta jen několikrát a já si na to netroufla. Také mám nyní stejný názor jako vy, pokud není dostatečný důvod proč cvičit vojtu, tak je lepší bobath - je spíše motivační než takový dril. Jistě má ale také své místo v určitých případech, to nechci zpochybňovat.
Holky my cvičíme už od porodu, synovi způsobili poporodní parézu brach. plexu musíme 4× denně cvičit vojtu, ale synovi už je 14měsíců a ztěžkem ho udržím, hrozně se u toho vzteká a víc je zatlý jak cvičí. Proto bych to chtěla proložit bobathem asi nevím kde v okolí Brna se dá bobath naučit že? děkuji za informace
Mně přijde, že se Vojtovka dnes dává na všechno možné a zbytečně. Když má dítě postižení, dobrá, ale dávat vojtovku prckovi jen proto, že v 6.měsíci neleze nebo ve 12.měsíci nesedí mi přijde padlé na hlavu. Někdo kdysi vymyslel „chytré“ tabulky a kdo nezapadá, musí hubnout, jíst zahuštěná jídla, cvičit,… Tahle doba je skvělá na informace, ale všeho moc škodí, si myslím. Já jsem měla na výběr, jestli jít na rehábku nebo cvičit vojtovku a nebo nic. Šla jsem na rehábku, aby se na malou koukli a od té doby tam chodíme „jen tak“ na pokec jednou za měsíc. Doktorka strašila, že bez Vojty nebude správně pomalu ani dýchat a dopadlo to tak, že na konci 8.měsíce si sama sedla, lezla a vše v naprostém pořádku.
@danuš84 my chodili na Bobatha do Bílého domu v Brně, nepotřebuješ tam žádné doporučení, udělají vstupní prohlídku a pak už vám ukážou co a jak, chodili jsme k fyzioterapeutce Bušinové a ještě jsem snad nikdy nepotkala člověka, co by to s dětmi takhle uměl, ona je snad zhypnotizuje, nebo co ![]()
Tarinka a proč jste vy museli cvičit?
my cvičit určitě musíme syn má parézu v 5m byl i na operaci u porodu mu vytrhli nervy i tak s ručkou ještě pořádně nehýbe ![]()
ale co jsme byli v Jánkách, fyzioterapeut to prokládal Bobathem a nezdálo se mi to špatný! Bílý dům jejda to jsem čekala že tu někdo napíše tam mám strach z parkování, škoda že není něco na kraji Brna
a jak často jste na toho Bobatha dojížděli?
@danuš84 píše:
Tarinka a proč jste vy museli cvičit?
my cvičit určitě musíme syn má parézu v 5m byl i na operaci u porodu mu vytrhli nervy i tak s ručkou ještě pořádně nehýbe
ale co jsme byli v Jánkách, fyzioterapeut to prokládal Bobathem a nezdálo se mi to špatný! Bílý dům jejda to jsem čekala že tu někdo napíše tam mám strach z parkování, škoda že není něco na kraji Brnaa jak často jste na toho Bobatha dojížděli?
No parkovat se dá dobře u Alberta na Veveří, je to placený, takže je tam vždycky volno a potom s kočárkem až k poliklinice asi 10 minut pěšky, taky nejsem nějakej mistr na parkování a ježdění mezi šalinama, nejsem původně z Brna, tak si zvykám teprv, ale tady to šlo dobře ![]()
Jinak je mi líto, co se vám přihodilo, to snad ani není možný
chudák maličkej a jak to teď s váma vypadá? My začaly s malou chodit v 10 měsících, protože se plazila, ale nelozila po kolenou a plazila se asymetricky, upřednostňovala jednu stranu, nejdřív se jde k paní doktorce Hroudné, ta děla neurologický vyšetření a naše Alička všchno dobrý, akorát při nějakém testu, kdy je zavěšujou za nohy a spouští je po hlavičce dolů, tak si jednu ručičku nedávala před sebe, měla ten reflex nějakej opožděnej, ale srovnalo se to, předepsala nám Vojtu a poslala nás za fyzioterapeutkou, ta řekla, že to na Vojtu není a dala nám Bobatha, chodili jsme každej měsíc k té fyzioterapeutce Bušinové, fakt super ženská, no a každý dva měsíce i na tu neurologii, malá dělala všechno tak trošku později, přetáčela se teda brzy, ale pak to flákala, plazit se začala 9 měsících, v 11,5 měsících začlala lézt po kolínkách, stoupla si a sedla, teď ní bude 17 měsíců a k chození se stále nějak nemá
jinam na další kontrolu máme jít právě až začne chodit a pak už snad budeme mít pokoj ![]()
Boužel nám ho v Bohunicích takhle dorasovali ![]()
ručku trochu zvedá a odpažuje, ale vůbec ji neohne v lokti, něco málo pstíkama chytne, ale moc dlouho neudrží. Je to postižení na celý život a vůbec se neví jakto bude dál. Jak začal chodit jde vidět že už se mu začínají křivit i zádička, protože na ti jednu stranu jakoby letí.
Tak já si to ještě rozmyslím a možná bych tam zajela, děkuji za radu ![]()
@danuš84 píše:
Boužel nám ho v Bohunicích takhle dorasovali
ručku trochu zvedá a odpažuje, ale vůbec ji neohne v lokti, něco málo pstíkama chytne, ale moc dlouho neudrží. Je to postižení na celý život a vůbec se neví jakto bude dál. Jak začal chodit jde vidět že už se mu začínají křivit i zádička, protože na ti jednu stranu jakoby letí.
Tak já si to ještě rozmyslím a možná bych tam zajela, děkuji za radu
V Bohunicích, jo? No nazdar, taky jsem tam rodila… a to byl porod kleštěma, nebo jak se to může stát?
Jinak nejdřív si tam určitě zavolej ![]()