Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Byl to klasický porod, ale vše udělali špatně od začátku, jsem diabetička, věděli že dítě bude velké - zvlášť druhé a kluk a přesto mě nechali rodit klasicky měli mě vzít na císař! šla jsem na vyvolání, ale malý se nestačil dorotovat sekl se ramínkem a sestra spanikařila a vyloženě ho vyrvala ven za hlavičku a tím mu vytrhla nevry až z míchy ![]()
@danuš84 píše:
Byl to klasický porod, ale vše udělali špatně od začátku, jsem diabetička, věděli že dítě bude velké - zvlášť druhé a kluk a přesto mě nechali rodit klasicky měli mě vzít na císař! šla jsem na vyvolání, ale malý se nestačil dorotovat sekl se ramínkem a sestra spanikařila a vyloženě ho vyrvala ven za hlavičku a tím mu vytrhla nevry až z míchy
Kristovanoho!
Tak to je mi moc líto, ale třeba se s tim malej ještě hodně popere ![]()
Snad jo, ale nevím ručku už má o 1.5cm kratší a časem to může být horší a horší, nejvíc mě štve že ji neohne bez toho vlastně nezvládne nic, najíst, oblíct, hygienu…úplně se děsím toho až bude muset do školky a školy ![]()
@danuš84 Pak dej vědět, až budete z toho vyšetření, jak na tom nervy jsou - jestli „jen“ poškozené, nebo vyrvané úplně. Držím pěsti ![]()
@danuš84 píše:
Snad jo, ale nevím ručku už má o 1.5cm kratší a časem to může být horší a horší, nejvíc mě štve že ji neohne bez toho vlastně nezvládne nic, najíst, oblíct, hygienu…úplně se děsím toho až bude muset do školky a školy
to je hrozný
ale tak on si určitě hodně pomůže druhou ručkou
ale určitě si zavolej do toho Bílýho domu, vím že ta naše rehabilitační sestra tam měla i děti po autonehodě ![]()
My jsme chodili na Vojtovku přímo na obilňák a byla jsem spokojená, teda s personálem:)
AŤ vám to dobře dopadne ![]()
Maritimka já už vím co tam malý měl, už má i po operaci. Měl nebo vlastně pořád má vytrženou C7 přímo z míchy se kterou nic nakonec nedělali a přetrženou C5 a C6,kde se mezi nimi udělal neurinom a ten odstranili a konce nervů sešili k sobě! takže boužel nebyli jen poškozené ![]()
Na Obilňák jsme chodili 1měsíc, ale neměla jsem ztoho dobrý pocit nakonec jsme si domluvili konzultaci v Olomouci v Corpusu a jezdíme tam je to rehab. centrum kde se přímo zabývají a zaučují vojtovku
@Tarinka píše:Jinak je mi líto, co se vám přihodilo, to snad ani není možnýchudák maličkej a jak to teď s váma vypadá? My začaly s malou chodit v 10 měsících, protože se plazila, ale nelozila po kolenou a plazila se asymetricky, upřednostňovala jednu stranu, nejdřív se jde k paní doktorce Hroudné, ta děla neurologický vyšetření a naše Alička všchno dobrý, akorát při nějakém testu, kdy je zavěšujou za nohy a spouští je po hlavičce dolů, tak si jednu ručičku nedávala před sebe, měla ten reflex nějakej opožděnej, ale srovnalo se to, předepsala nám Vojtu a poslala nás za fyzioterapeutkou, ta řekla, že to na Vojtu není a dala nám Bobatha, chodili jsme každej měsíc k té fyzioterapeutce Bušinové, fakt super ženská, no a každý dva měsíce i na tu neurologii, malá dělala všechno tak trošku později, přetáčela se teda brzy, ale pak to flákala, plazit se začala 9 měsících, v 11,5 měsících začlala lézt po kolínkách, stoupla si a sedla, teď ní bude 17 měsíců a k chození se stále nějak nemá
jinam na další kontrolu máme jít právě až začne chodit a pak už snad budeme mít pokoj
Ahoj, nasla som tvoj prispevok ako ste zacali chodit cvicit bobathovu metodu. Moja mala ma 9,5 mes. a takisto plazi len jednou rukou a jednou nohou no cvicime 4. den vojtovku avsak ja nemozem malu udrzat v spravnej polohe, cim je toto cvicenie neucinne. Tak uvazujem, ze by sme zacali s Bobathovou metodou. Chcela by som sa ta spytat, ci vam bobath pomohla k spravnemu plazeniu, teda ci sa vam to plazenie nejakymi cviceniami upravilo. My tiez zatial len plazime a ani sa neposadime a nelozime po styroch. dakujem za info ![]()
@nicicka píše:
Ahoj, nasla som tvoj prispevok ako ste zacali chodit cvicit bobathovu metodu. Moja mala ma 9,5 mes. a takisto plazi len jednou rukou a jednou nohou no cvicime 4. den vojtovku avsak ja nemozem malu udrzat v spravnej polohe, cim je toto cvicenie neucinne. Tak uvazujem, ze by sme zacali s Bobathovou metodou. Chcela by som sa ta spytat, ci vam bobath pomohla k spravnemu plazeniu, teda ci sa vam to plazenie nejakymi cviceniami upravilo. My tiez zatial len plazime a ani sa neposadime a nelozime po styroch. dakujem za info
Ahoj ![]()
my když začaly s malou cvičit toho Bobatha, tak už jsme měly rovnou cviky na to, aby začala lozit po kolínkách, na rovnání plazení jsme nic necvičily, podle doktorky to asymetrické plazení nebyl zas až takovej problém, problém by prý byl, kdyby potom začala i lozit asymetricky, to se naštěstí nestalo
tak bejt tebou, se pokouším cvičit Vojtovku dál a zkusila bych i ty motivační cviky z Bobatha, to je jen taková hra, tím nic nepokazíš, my měly dávat malou na kolínka a vždycky ji tam chvilku pohoupat a potom cvičení na overballu, kdy má míč pod bříškem a ruce na podložce a strkat ji co nejvíc dopředu, aby posílila ruce. Jinak se mi hrozně osvědčilo u každýho cviku pouštět pořád tu stejnou písničku, to my poradila rehabilitační… no a světe div se, tak 14 dní jsme u písničky cvičily a pak jsem pustila písničku a malá šla sama na kolínka, se to naučila šikula
takže vydržet no, je pravda že by toho Bobatha cvičily skoro celý dny, Alička začla alozit v 11,5 měsíci, obcházet nábytek ve 12,5 měsíci a chodit sama v 17,5 měsících, byly jsme na kontrole na rehabce a tam ji pochválili styl chůze, že má krásně rovně ťapky a rovnou páteř, že je to tím, že 6 měsíců lozila po čtyřech, ale nic jí neuteklo, teď je jí 2 měsíců a běhá jak Zátopek
jsou to sice nervy, ale bude to dobrý i u vás
jak se postaví na všechny čtyři a zvedne bříško ze země, tak to půjde rychle ![]()
@Tarinka píše:
Ahojmy když začaly s malou cvičit toho Bobatha, tak už jsme měly rovnou cviky na to, aby začala lozit po kolínkách, na rovnání plazení jsme nic necvičily, podle doktorky to asymetrické plazení nebyl zas až takovej problém, problém by prý byl, kdyby potom začala i lozit asymetricky, to se naštěstí nestalo
tak bejt tebou, se pokouším cvičit Vojtovku dál a zkusila bych i ty motivační cviky z Bobatha, to je jen taková hra, tím nic nepokazíš, my měly dávat malou na kolínka a vždycky ji tam chvilku pohoupat a potom cvičení na overballu, kdy má míč pod bříškem a ruce na podložce a strkat ji co nejvíc dopředu, aby posílila ruce. Jinak se mi hrozně osvědčilo u každýho cviku pouštět pořád tu stejnou písničku, to my poradila rehabilitační… no a světe div se, tak 14 dní jsme u písničky cvičily a pak jsem pustila písničku a malá šla sama na kolínka, se to naučila šikula
takže vydržet no, je pravda že by toho Bobatha cvičily skoro celý dny, Alička začla alozit v 11,5 měsíci, obcházet nábytek ve 12,5 měsíci a chodit sama v 17,5 měsících, byly jsme na kontrole na rehabce a tam ji pochválili styl chůze, že má krásně rovně ťapky a rovnou páteř, že je to tím, že 6 měsíců lozila po čtyřech, ale nic jí neuteklo, teď je jí 2 měsíců a běhá jak Zátopek
jsou to sice nervy, ale bude to dobrý i u vás
jak se postaví na všechny čtyři a zvedne bříško ze země, tak to půjde rychle
Ja som si taktiez myslela, ze nam daju cviky uz na lozenie ale mame vraj upravovat plazenie
Neviem, ci s vojtovkou pokracovat budeme, kedze ju robime zle, tak uvidime co nam povie fyzioterapeutka. My pri lozeni mame asi opacny problem - mala si kolienka pod seba da, ale nedvihne sa mi na dlane. Stale ked je na brusku tak sa opiera len o zohnute lakte a preto sa nemoze dvihnut na 4. Myslim, ze keby sme posilnili rucky tak by coskoro aj lozila…
@nicicka píše:
Ja som si taktiez myslela, ze nam daju cviky uz na lozenie ale mame vraj upravovat plazenieNeviem, ci s vojtovkou pokracovat budeme, kedze ju robime zle, tak uvidime co nam povie fyzioterapeutka. My pri lozeni mame asi opacny problem - mala si kolienka pod seba da, ale nedvihne sa mi na dlane. Stale ked je na brusku tak sa opiera len o zohnute lakte a preto sa nemoze dvihnut na 4. Myslim, ze keby sme posilnili rucky tak by coskoro aj lozila…
Tak dobrý je, že má snahu a ví na co ta prdelka je
tak bych s ní zkoušela dělat trakař, něco jí dát pod bříško, ať je opřená o ručičky ![]()
@Tarinka píše:
Tak dobrý je, že má snahu a ví na co ta prdelka jetak bych s ní zkoušela dělat trakař, něco jí dát pod bříško, ať je opřená o ručičky
Nevies mi poradit, ci by sa to dalo Bobathom upravit?
@nicicka píše:
Nevies mi poradit, ci by sa to dalo Bobathom upravit?
Právě jak píšu, my ji podle Bobatha dávali na všechny čtyři a pohoupali na kolínkách, posiluje při tom ručky, zezačátku ji můžeš ještě pod hrudníčkem podpírat rukou a pak jsme dělali ten trakař na overbalu, dáš ji pod bříško malej míč, držíš rukama za nožky a ona se svýma ručkama opírá od podložku, dělá takovej klik a suneš si dopředu, aby ty ručičky nesly větší váhu jejího těla, pak zase dozadu a sem tam
a pouštět u toho pořád tu stejnou hudbu… hledala jsem na netu nějaký video, ale nic jsem nenašla ![]()
@Tarinka píše:
Právě jak píšu, my ji podle Bobatha dávali na všechny čtyři a pohoupali na kolínkách, posiluje při tom ručky, zezačátku ji můžeš ještě pod hrudníčkem podpírat rukou a pak jsme dělali ten trakař na overbalu, dáš ji pod bříško malej míč, držíš rukama za nožky a ona se svýma ručkama opírá od podložku, dělá takovej klik a suneš si dopředu, aby ty ručičky nesly větší váhu jejího těla, pak zase dozadu a sem tama pouštět u toho pořád tu stejnou hudbu… hledala jsem na netu nějaký video, ale nic jsem nenašla
Aha, dakujem za tip
Ja s nou skusam,aby mi preliezala nohy, teda aby isla cez prekazku za hrackou. Hore nejako tazko vylezie ale ked ma zliezt a drzat vahu tela na rukach tak si stale nabije nos
No snad sa to niekedy nauci…