Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dneska jsem dostali poukaz na rehabky. Máme cvičit Vojtovku, nebo Bobath. Jaký je mezi metodami rozdíl a cvičili jste někdo obojí?
Ahoj, my cvičily vojtovku, je to naročnejši,ale vysledek se videl dost rychle, bobatha mi taky doporučovali, ale protože bych musela dojiždet tak jsem to zavrhla, pry je to lehči a zabavnejši cvičeni.
U vojtovky jsem musela 4 krat denne vyslect maleho do naha a držet ho v určitych polohach 1-2 minuty na každe strane, malej to prorval,ale za 14 dni se o hodne zlepšil.
u nas byl problem,ze maly (10 mesicu) nechtel byt na brišku, kvuli tomu by ani nelezl a nesedl si sam.
za 14 dni se začal plazit a potom jsem cvičila jeste 14 dni a jak šel na kolinka jsem prestala.
Ahoj, Bobath je spíš formou hry, dává dítěti trochu volnosti při cvičení, Vojtovka je „násilnější“, tam to dítě žádnou volnost nemá, musí být jen v určitý poloze (jakože mu držíš hlavičku, obě ručičky a nožičku a ono vlastně jediný, co může dělat, je právě „cvičit“ to volnou nožkou). Ale Vojtovkou to prý jde zase rychleji.
Já teda na Vojtovku nedala dopustit s dcerkou (to jsem o žádném Bobathovi ani netušila), ale třeba teď s naším chlapečkem mi rehabka ukázala pár cviků z Bobatha, tak cvičím radši to, u Vojtovky se mi akorát vzteká, a kolikrát to úplně bojkotuje, u Bobatha se směje a výsledky vidím taky.
Kdybych se tedy měla teď sama rozhodnout, tak asi Bobath, ale záleželo by určitě kvůli čemu cvičit.
toho pláče u Vojty se právě obávám. Malý má 6 měsíců a nevydrží moc dlouho na bříšku.
Já bych se přikláněla k vojtovi a jako doplněk bobatha. Vojta je prostě nejúčinnější
Pleo píše:
toho pláče u Vojty se právě obávám. Malý má 6 měsíců a nevydrží moc dlouho na bříšku.
Začíná se na zádech… Musíš s eobrnit, nedá s enic dělat…Ten výsledek ale za to stojí
byron píše:
Já bych se přikláněla k vojtovi a jako doplněk bobatha. Vojta je prostě nejúčinnější
Já myslím, že je to dítě od dítěte. U dcerky ty pokroky po Vojtovce byly hodně brzy a opravdu značný, ale s malým mám pocit, že na něj víc platí právě Bobath (ovšem měsíc jsme cvičili jen Vojtu, čímž mu zesílily břišní i ramenní svaly, ale stejně pořád třeba nevěděl, jak se přitáhnout za ručičky, na to nám zabral právě Bobath).
A jsou prostě děti, na které Vojta ani neplatí, jen je stresuje, což měla má kamarádka s dcerkou, pokrok po vojtovce skoro nulový a nakonec jim víc zabralo cvičení na míči.
Prostě obojí má plus i mínus. Možná opravdu zkusit obojí, co víc bude zabírat a vyhovovat. Pravdou je, že kombinace obojího má taky něco do sebe - Vojtou se rychle posílí svaly a Bobath dítě navede, jak na to…
U Vojty děti brečí na 99,9% cvičila jsem od narozenído 2let. Je to náročné pro matku,když dítě pláče, starší i kouše nebo mlátí, ale je to nejúčinější metoda. Takže Vojta
Blanka S píše:
U Vojty děti brečí na 99,9% cvičila jsem od narozenído 2let. Je to náročné pro matku,když dítě pláče, starší i kouše nebo mlátí, ale je to nejúčinější metoda. Takže Vojta
ježkovy zraky to zní brutálně ![]()
Našla jsem si, že Bobath metoda se cvičí i ve vedlejším městě. Konzultaci s primářem máme v úterý, tak uvidíme co mi řekne.
Tak mě nikdy dítě nemlátilo ani nekousalo při Vojtovi, naštěstí…
Rozhodně Vojtu nezavrhuj
byron píše:
Rozhodně Vojtu nezavrhuj
Když jsou dítěti dva roky tak se sakra brání. Mněla jsem i monokla. Prostě se jen bránila já to dceři za zlé neměla. Horší bylo když ze spaní v noci křičela mami nechci cvičit
Musel kní vstávat manžel mně v tu dobu nechtěla,bylo to náročné,ale cvičila abych znovu
Blanka S píše:byron píše:Když jsou dítěti dva roky tak se sakra brání. Mněla jsem i monokla. Prostě se jen bránila já to dceři za zlé neměla. Horší bylo když ze spaní v noci křičela mami nechci cvičit
Rozhodně Vojtu nezavrhujMusel kní vstávat manžel mně v tu dobu nechtěla,bylo to náročné,ale cvičila abych znovu
Tak já cvičím s malým ještě ted- je mu 5 a jeho to docela baví.....
Já jsme cvičila se všema(3), naštěstí s holkama jen krátce. Ty byly divočejší v obraně, ale dalo se
My chodili od 8.měsíce na Bobath - nelezli jsme- paní na cvičení byla moc přijemná, i malé se to docela líbilo, je to takové motivační cvičení. I mě to bylo přijemnější než vojtovka. A pokroky byly znát.
Děkuji všem za informace. ![]()
Budeme cvičit Bobath, dvakrát týdně 6 týdnů. Začínáme za 10 dnů kvůli očkování.
maminky, je nejaky Bobath cvik na posileni briska, ktery je popsatelny a poradily byste mi ho? Cvicime taky vojtovku, ale maly ma takovou silu, ze ho proste neudrzim
a nezvladam to s nim. Ma 10,5 mesice. Porad neleze, i kdyz uz dva mesice peruje na kolenou a mesic se plazi. Muze to byt slabym briskem? Nase Fyzioterapeutka proste nechape, ze ho neudrzim a ze to s nim proste neodcvicim
Tvrdi porad dokola ze proste musim, jinak se bude vyvijet pomalu. Uz jsem mela sto chuti ji rict, ze driv se taky nic necvicilo a vsichni jsme se taky vsechno naucili, ale… No, kdo cvici, asi vi o cem mluvim ![]()