Bobath, nebo Vojta?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8
30.11.13 21:58
@Tarinka píše:
Právě jak píšu, my ji podle Bobatha dávali na všechny čtyři a pohoupali na kolínkách, posiluje při tom ručky, zezačátku ji můžeš ještě pod hrudníčkem podpírat rukou a pak jsme dělali ten trakař na overbalu, dáš ji pod bříško malej míč, držíš rukama za nožky a ona se svýma ručkama opírá od podložku, dělá takovej klik a suneš si dopředu, aby ty ručičky nesly větší váhu jejího těla, pak zase dozadu a sem tam :) a pouštět u toho pořád tu stejnou hudbu… hledala jsem na netu nějaký video, ale nic jsem nenašla :think:Uff, pridalo mi moju spravu k tvojej…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
30.11.13 22:02
@nicicka píše:

to plazení přes překážky je taky dobrý :palec: chce to být s ní co nejvíc na zemi, my vyndali starý matrace, které máme doma na přespání pro návštěvy a udělali překážkovou dráhu, na matraci dali kukuřičnou křupku, pak dolu, pak na další matraci a Alička musela lézt pořád nahoru a dolu… přes nohy mi taky lezla :) to víš že se to naučí, ještě máte čas :palec: trénujte a bude to ok :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
1.12.13 13:33

@Tarinka

Hej, este mame trocha casu, aj ked je mi dost blbo ked vidim deticky take ako je moja a niektore aj mensie, ze uz pomaly chodia a ta moja sa ani na dlane neoprie, co bezne deti robia v 5. mes. :( Mala sa nie a nie rozhybat, plazit sa plazi, ale len na svojom teritoriu :) Jej sa nechce prejst do inej miestnosti a popozerat sa tam, ona snad ani nie je baba ked nie je vobec zvedava :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
1.12.13 22:08
@nicicka píše:
@TarinkaHej, este mame trocha casu, aj ked je mi dost blbo ked vidim deticky take ako je moja a niektore aj mensie, ze uz pomaly chodia a ta moja sa ani na dlane neoprie, co bezne deti robia v 5. mes. :( Mala sa nie a nie rozhybat, plazit sa plazi, ale len na svojom teritoriu :) Jej sa nechce prejst do inej miestnosti a popozerat sa tam, ona snad ani nie je baba ked nie je vobec zvedava :D

Moc dobře vím, jak se cítíš, já mám známou a ta má kloučka, kterej je asi o 9 dní starší než naše malá a on loni o Vánocích už chodil a naše se ještě ani neplazila :roll: :lol: no a už ho dohnala :palec: jsou to nervy, ale přijde to… zkus ji nalákat do druhý místnosti, nebo ji tam odnést a ať se tam plazí, určitě tomu brzy přijde na chuť :) a všechno doženete, je to holka a nechce mít křivý nohy, no, tak si je šetří :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
2.12.13 13:28

@Tarinka

tak sme dnes boli u fyzioterapeutky na bobath. Pozrela ju, v ramci hry s nou pocvicila a ked som ju drzala a chcela prolozit na zem tak mala isla hned na dlane, co vobec doteraz nespravila. Tak sme sekli s celou vojtovkou. Bobath fyziot. nam ukazala par „cvikov“ teda instrukcii ako mame malu nosit a hrat sa s nou aby pri tom posilovala a zapajala potrebne svaly. Inak povedala, ze je uplne v poriadku a ze tam ani nepatrime, ale ze cvicenia nam pomozu. Tak som z toho uplne nadsena :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
2.12.13 14:40
@nicicka píše:
@Tarinkatak sme dnes boli u fyzioterapeutky na bobath. Pozrela ju, v ramci hry s nou pocvicila a ked som ju drzala a chcela prolozit na zem tak mala isla hned na dlane, co vobec doteraz nespravila. Tak sme sekli s celou vojtovkou. Bobath fyziot. nam ukazala par „cvikov“ teda instrukcii ako mame malu nosit a hrat sa s nou aby pri tom posilovala a zapajala potrebne svaly. Inak povedala, ze je uplne v poriadku a ze tam ani nepatrime, ale ze cvicenia nam pomozu. Tak som z toho uplne nadsena :potlesk:
:potlesk: tak výborně, je vidět že už se holčička brzy rozleze a budete mít klid, pak nebudete stačit koukat, jak se rychle posadí a postaví :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
2.12.13 15:04
@Tarinka píše: :potlesk: tak výborně, je vidět že už se holčička brzy rozleze a budete mít klid, pak nebudete stačit koukat, jak se rychle posadí a postaví :pankac:

Bodaj by si mala pravdu, este sice na tych ruckach nechce byt, ale uz sa aspon udrzi a snad aj tym cvicenim sa to zlepsi. Aj ked uz mi je v podstate jedno kedy to bude, hlavne, ze viem, ze je mala ok :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
23.1.14 10:20

Ahoj, syn je silne hypertonicky (4 mesice korigovaneho veku). Cvicime Vojtovku, ale mam pocit, ze tu hypertonii umocnuje a uvazuji o Babath konceptu. Nemate zkusenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1248
23.1.14 11:14

Syn měl tedy axiální hypotonii a lehkou periferní hypertonii, rehabilitační nás přesvědčovala spíš na Vojtu (já byla taky pro Vojtu), prostě ty pokroky jsou tam výraznější, ale zase na druhou stranu v rizikové poradně ve Fakultní nemocnici Ostrava se divili, že jsme se na to dali, oni velice preferuji Bobath. Bobath je takový šetrnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
23.1.14 12:17

Ja si rikam, ze zase kdyz jde o propojeni mozku a svalu, je lepsi asi ten Vojta. jenom to stresovani. Proste aby clovek vice neublizil nez pomohl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
31.7.15 14:49

Zkušenost s Bobathem

Přidávám dobrou zkušenost s Bobathem. Malý měl v prvních měsích několik břišních operací, začít cvičit mohl až v 6ti měsících. V tom půlroce byl na úrovni novorozence, vydržel na bříšku tak 5 vteřin, byl to celkem děs. Nejen, že byl hodně pozadu, ale navíc ho táhla ta poměrně velká jizva na břiše (i proto se nechtěl otáčet). Vzhledem k tomu, čím si prošel (byl to uzlíček nervů), jsem ho pro něj hledala šetrnou formu rehabilitace. Našla jsem skvělou fyzioterapeutku cvičící Bobatha, pozitivní, uměla krásně motivovat, byla to radost tam chodit. Cvičili jsme s různou intenzitou, někdy i 7× denně, někdy méně, na dovolené jsem si dávala pauzu. On je to vlastně 24h koncept - nejde o to odcvičit a nechat být, ale jde i o handling, jak dítě zvedáte, nosíte, apod. - při všem může zapojovat svaly, pokud se to udělá šikovně. Některé cviky mu ze začátku nešly (třeba když měl poprvé dělat „trakař“, tak první tři dny fňukal, měl slabé ruce a nešlo mu to. Nelámala jsem to přes koleno, cvičila jsem, jen dokud nezačal plakat, pak jsem ho nechala. Ale od čtvrtého dne byl najednou trakař pohoda, úsměvy..), ale celkově se to obešlo bez řevu a pláče. Bobath je spíš pro hravé lidi, hodně s ním trávíte času na zemi, přelézá překážky, zanožuje, natahuje se pro hračky apod. Jde o to vymyslet, jak ho motivovat, je třeba ho hodně chválit. Když už to fakt nešlo (okolo 9-10. měsíce mi to bojkotoval), tak jsem mu pustila animovanou pohádku (jinak nepouštím, nemáme ani TV). A výsledky: na konci 9. měsíce (v 8 měsících korigovaně) se začal otáčet na břicho, na konci 10. měsíce se začal plazit, na začátku 11. měsíce se poprvé postavil a v roce (v 11. měsících korigovaně) leze a obchází nábytek. Zatím si sám nesedá, ale lezením si posiluje sám a brzy si snad začne sedat. Cvičila jsem s ním od konce 6. do konce 10. měsíce. Jsem moc ráda, že jsem se dala touto cestou a ráda bych, aby o této možnosti věděly i ostatní mámy. Ale zvlášť ze začátku jsem pár nocí probděla a přemýšlela, zda dělám dobře, když nejdu do Vojtovky (hlodaly ve mě hlášky z rehab. oddělení v Motole, že je Vojtovka pro něj lepší, že co se nenaučí do roka, to nebude umět apod.). Zpětně to vidím tak, že nás chtěli napasovat do Vojtovky proto, že místní fyzioterapeutky, které umí Bobatha, měly plný stav. Samozřejmě záleží na diagnóze, zda je vůbec možné dítě motivovat, aby určitý pohyb o své vůli udělalo. Ale za pokus to myslím stojí. Jediný problém je, že Bobath terapeuti nejsou moc na malých městech, ale Vojtovku v ČR cvičí hotová armáda fyzioterapeutů. On ne každý umí anglicky, resp. je ochotný zaplatit nemalý obnos a odjet na kurz třeba do Londýna se naučit něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.6.17 11:53

Obnoviji diskuzi.
Mozna je to tu nekde napsano ale procitat se mi to cele moc nechce.
Chtela bych se zeptat jestli si myslite ze by sme meli zacit cvicit.
Mala bude mit 17. Pět mesicu.
18.5. Se poprve pretocila na brisko v ten den se pretocila asi 3 krat na druhy den jeste jednou pak vubec asi cca za tyden se ji to opet povedlo ale jen jednou.
Moc se o to ani nepokousi a kdyz uz se snazi tak ji to stejne nejde :think:
Kdyz ji pretacim na brisko tak ji vezmu nozicku prehodim prez druhou polozim kolinko na zem paticku na druhe kolinko a to.je.na brisku co by dup.
Dalsi problem je ze se ji na brisku ani moc nelibi :nevim: vydrzi tam maximalne 5 minut a to uz je fakt rekord :roll:.
V pul roce mame jit na kontrolu na neurologii ale zvazuju zda nejit drive :nevim: :think:
Dalsi vec je ze si ani moc nepovida kdyz byla mensi tak si teda zvatlala o hOdne vic ted spis vubec obcas tak neco zbleptne nahlas se taky nesmeje strasne malo kdy ani ne jednou za tyden :? Kdyz na ni nekdo promluvi nebo se jen na ni podiva tak ma pusu od ucha k uchu to jo ale ze by se rechtala to vubec :?
Uz nad tim vsim uvazuju asi dva dny a cim vic nad tim premyslim tim vic se bojim jestli je mala v poradku :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
446
6.6.17 12:05

@snažilka maminka ke cvičení ti nemůžu nic říct, nemám zkušenost. Ale co se týče smíchu.. malý se smál taky od ucha k uchu ale nahlas se začal smát až někdy v 10ti měsících. :) a je úplně v pořádku, teď se řechtá jako blázen, má záchvaty smíchu. Normální mimčo. Je mu 16 měsíců. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
6.6.17 12:09

Já myslím, že na přetáčení na bříško má ještě čas, hlavně sledovat, jestli dobře pase koníčky, v leže na břiše by neměla mít těžiště na břiše nebo na hrudníku, ale od pasu níže (pánev, stehna). Hlavu by neměla zaklánět. Pokud má těžiště výše, tak cvičit nejlépe Vojtovku a co nejdříve (u malých dětí jde o čas).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí