Boj jménem Samostatnost

Anonymní
30.7.24 20:32

Boj jménem Samostatnost

Holky přeji všem krásný den,

můj syn půjde v září do školky a já nejsem schopna ho naučit vetsi samostatnosti. Nechce se sám oblékat ani vyslekat, nejde mu to, stejně tak jídlo, ani to nechce moc zkoušet. Vůbec nevím, co mám dělat. Do práce se už vrátit musím, ale vím, že syn proste připravený ještě není. Jinak je šikovný, mluví, je bystrý, hodně toho ví, zná písmenka,… jen je prostě nesamostatny. Je ještě možnost, že se to změní za ten měsíc?

Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.7.24 20:38

To jste asi měli začít trénovat dříve, nikdo ho krmit nebude, ale s oblečením mu nejspíše pomohou :-)

• Citovat
  • Upravit
22463
30.7.24 20:45

Ve skolce se to dite muze chovat uplne jinak ostatni budou jist, tak i ono bude jist, ostatni se obleknou tak i ono se bude mit snahu oblekat atd. Jinak ja bych takove dite do obecni skolky nedala. Je ti jasne, ze je tam ucitelka az na 28 deti sama a jen 3 hodiny tam jsou 2 ucitelky. Jestli se jedna o nejakou detskou skupinu, soukromou skolku, vesnickou skolku s mensim poctem deti, tak tam to nejspis pujde. Jinak ve 3 letech je na obecni skolku pripraveno pouze 70% deti, ve 4 letech je to 90% deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5966
30.7.24 20:53

Dcera (3 roky v lednu) se také neumí oblékat a jde do školky.
Kalhoty si dává naopak a tričko/mikina vůbec…

Nicméně nám teda u zápisu říkala učitelka, že těm menším pomáhají.
Hlavně aby uměla sama na záchod a sama se najedla(to se nají, ačkoliv to bude všude možně :lol: )

Jednou přijaté dítě nemohou vyhodit kvůli takovým věcem a asi bych se ani nebála, že to nezvládne.
Až uvidí ostatní děti, tak to do měsíce bude umět taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.24 20:57

Uvidíš, jak to půjde. Dávala jsem podobně nezralé dítě do MŠ, moje dítě tedy ani nemluvilo a nespolupracovalo :oops: Nějak to dali, oblékala ho sousedka, co tam chodila taky a měla odklad. Jedl vše rukama. Pokud se smířiš s tím, že občas bude venku v chladnu v nevhodném oblečení, bude mít boty naopak a podobné věci, tak to snad půjde. Ony se navíc děti bez mámy chovají jinak. Naše dítě se začalo oblékat az po 1,5 roce MŠ. Doma bych se snažila trénovat.

@Anonymní píše: Více

Mně se učitelka ptala, jestli může syna dokrmit, že ji hrozně pomalu, pak jsem zjistila, že musí jíst lžící a to mu nešlo, protože doma jedl příborem :lol: nejedná se o stejné dítě jako na začátku příspěvku.

• Citovat
  • Upravit
438
30.7.24 20:58

Měli jste začít trénovat dřív, hlavně když jsi véděla, že budeš muset do práce. Ono to je někdy těžký s těmi dětmi, ale je potřeba je k tomu donutit. Zkus teď ten měsíc ho ve všem nechat, ať se snaží. Zkus ho nějak motivovat i v tom jídle.
Náš syn jde v září do obecné školky( 2,5). Jist umí sám, mluví a když mu něco není rozumět, tak vezme za ruku a ukáže. Jde se sám vyčůrat a na velkou musí s pomocí, ještě si pořádně neumí utřít zadek. Sám si umyje ruce a co se oblékání týče, tak si oblékne triko, slipy, kalhoty tak na půl a ponožky vůbec. Obout boty mu jde jak kdy. Svléknout umí tak akorát ponožky, kalhoty a zout boty. Jinak u nás je 30 děti ve třídě a 3 učitelky. Ale každá školka to má jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13751
30.7.24 20:58

To, že něco nedělá doma neznamená, že to ve školce taky dělat nebude. Je to úplně jiné prostředí, jsou tam ostatní děti, není tam maminka, tak mu nic jiného nezbyde :D. Pokud je bystrý a šikovný, tak to spíš dělat nechce, než že by to neuměl.

Já jsem si o synovi taky myslela, že se oblékat neumí a jednou na chalupě, když se ráno objevil na zahradě jeho kamarád, tak syn vyběhl, v mžiku se oblíknul i s botama (gumáky) a byl venku :mrgreen:.

Takže bych se tím vůbec netrápila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
30.7.24 21:03

Ve školce se naučí. Ani jedno moje dítě nemělo před nástupem do školky, tyto dovednosti.
Ve školce je to naučili, ostatně oni na to mají vzdělání a zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
30.7.24 21:13

Mělo se trénovat dřív. Ukazovat mu, jak se a co obléká, komentovat, vysvětlovat. Ale to nevadí. Ve školce to okouká v kolektivu. To půjde.
Hlavně teď na honem bych ho necepovala. Ať nemá negativně spojeno se školkou. Protože školka = tak byl tlak a nervy. A tím se může probudit zbytečně stres.
Nehrotit teď nic. Vše přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
30.7.24 21:20

Nestresuj se. Naučí se to tam a pomůžou mu. Co je zoo za školku? Mala? Velká? Smíšená třída nebo mrnata? Všechny tříleté děti to rozhodně neumí a učitelky s tím samozřejmě počítají.

• Citovat
  • Upravit
8302
30.7.24 21:24

To vůbec nevadí. Co neumí, ve školce se naučí. Školka není hlídací odkládací místnost. Nech ho žít a vyvíjet se jak potřebuje jeho mozek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30909
30.7.24 21:58

Holky umely, kluk neumel, naucil se i ponozky behem 6 tydnu :hug:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
30.7.24 22:17

Můj čerstvý ctyrletak to má stále na salámu. Snahu má vždycky, ale ne vždy slaví úspěch. A záchod si neřekne, některé věci si dodnes sám nesvléká/neobléká. Rok ve školce to sice zlepšil, ale opravdu jen nepatrně. Učitelky jsem varovala předem, byly ochotny to zkusit a nějak to funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
31.7.24 08:22

Neres, oni maj nesmyslne pozadavky, jako aby se dite samo utrelo, kdyz si ani nedosahne na zadek. Oni by samozrejme radi, aby dite bylo samostatne na sve maximum, ale nahate ho behat nenechaji, neboj. A veci naruby jsou preci uplne fuk. Chlapci dokazali mit 100% obleceni spatne, naruby a predkem dozadu :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3891
1.8.24 20:29

Moje děti šly so školky ve 3 letech přesně, ve 2 a 11 měsících a ve 2 a 5 měsících. Zachod zvládalaly všechny (akorát ten prostřední si na ten záchod neuměl sednout, neuměl si stáhnout kalhoty a zacouvat), všechny se uměly samy najíst, ale svlikat a oblékat se neumělo moc ani jedno - první nebylo ochotné se to učit, druhé mělo neurologické potíže, třetí na to bylo ještě moc malé.

To první, neochotné, umělo všechno perfektně do měsíce, druhé, to nešikovné - no, to to neumělo ještě dlouho, ale ze školky ho kvůli tomu nevyhodili, třetí, to malé, se naučilo taky do měsíce všechno.

Já bych si nedělala velké starosti, jestli na to má, naučí se rychle, jestli ne, stejně to neurveš.

Akorát chodily ze školky špinavé od jídla a věcma naruby, ale mně to nevadilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí