Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dva měsíce před čtyřicítkou mě chytla nějaká existenciální depka, asi jsem si trochu prožila krizi středního věku, pro mě o to hůř, že mám doma dvě malinký děti a nějak na mě začalo dolíhat, že s nima nestrávím tolik času, jako bych je měla ve dvaceti… Ale přešla čtyřicítka a je zase fajn. Jako čtyřicetiletá se
cítím moc fajn…
Já se vdala + jsme se s manželem ujali opuštěného miminka… Takze u nás je 40. nová 30. ![]()
@Anonymní píše: Ženy,čtyřicítka úplně v pohodě, děti byly ještě relativně malý, na mě osobní krize dolehla až teď před padesátkou, ale moźná je to i tímhle divným rokem. Jinak manželství v pohodě.
jsem v tom sama?
Nejake krize v manželství, změny ve vás apod.?
(Anonym; mám tu par známých)
@Anonymní píše: Ženy,
jsem v tom sama?
Je mi 42 a žádnou krízi nepociťuju. V 60 už to bude horší.
Mi taky tohle cislo neni sympaticke.
Jeste mi k nemu nekolik let chybi, ale ten cas tak rychle utika.
Taky nemůžu říct, že by pro mě byla 40 nějak zlomová. Možná i proto, že jsem dosud mámou i malých dětí, tak si to tolik nepřipouštím. Možná kdybychom měli všechny děti už „vylétnuté z hnízda“, bylo by to horší…
Manželství v pohodě, sex taky…
Jen ta tělesná údržba, aby člověk stále vypadal, je náročnější. Postavu už nemám zadarmo a vlasy si taky musím barvit. Ale díkybohu jsme zatím všichni zdraví, ťukám! Takže by byl hřích si stěžovat!
Já se někdy stresuji blížící se 30, ale pak si řeknu, že stárnutí všeobecně je vlastně výsada. A 30 nepovažuji za stáří, to jen pro rypalky. Ale prostě… Nemůžeme být věčně mladí a každý věk má něco do sebe ![]()
Jej, to tak nějak řeším sama, ale mě už bude 42 v únoru, takže…ono to tak šíleně letí, že ta 40tka byla fakt nedávno. Ale jo, nebylo to ono, jen spíš z jiných důvodů. Jsem s dětmi sama už pár let a tak nějak mi přišlo líto, že třetí a čtvrtý dítko už asi fakt nebude. Jinak věk mi nevadí. Spíš věci kolem, jako ty děti. Na druhou stranu, holky jsou už samostatnější, tak se těším z toho co mám a snažím se udržet tělo v kondici a život si užívat.
Já daleko hůř požívala třicítku. V té době už jsem za sebou měla mnohaletou marnou snahu o otěhotnění, přišla jsem o práci, naštěstí teda manželství klapalo, ale byla jsem z toho všeho v lehký depresi. Po čtyřicítce je mi nádherně. Manželství stále klape, i ty děti se povedly, jedno dokonce přišlo nečekaně na prahu té čtyřicítky, takže s řešením pokakaných plínek jsem zase „omládla“, líbím se sama sobě a užívám života.
U nas krize jako prase a asi brzy konec. Korona tomu nepomohla a ja o sobe zjistila veci, ktere asi uz nezvratim a nemuzu dal. Je mi lito deti a placam se v tom, zda tu byt dal jen pro deti nebo jestli mam pravo take na to byt malinko stastnejsi. Zila jsem jen pro ne, bylo to narocne a nejak jsem vyhorela, mam strasne stresujici praci a zadny odpocinek, delala jsem doted jen co chteli druzi a kdyz jsem ted chtela aspon malou radost a cas na konicek, je to velky problem, nikdo na to neni zvykly, kazdy jen je zvykly ze davam a davam do aleluja. Co chci ja nikoho nezajima. Zni to jako typicka krize ze? ![]()
Já měla 40 před půl rokem. Působilo to na mne dost špatně, nechci být 40nice 😕. 30nice byla fajn. Ale nic nenadělám. Taky mám doma 3 měsiční mimino, obarvené vlasy a vypadám mladší, takže kromě rodiny a blízkých známých to lidé moc nevědí 😆. Taky jsem si jako dárek ke 40 přála piano - od dětství jsem chtěla hrát a moc mě to teď na mateřské baví. Fyzicky teď hůř - ale to je spíše těhotenstvím a porodem. Doufám, že se to rychle spraví
. Na depky pomáhá manžel, který si to teď moc užívá - barák vyřešenej, práce dobrá, cvičí, prý má nejlepší formu v životě… a nemám stresovat, protože to nejlepší je ještě před námi. Tak to pomáhá, taky miminko je super
.
U nás byl problém chlapova čtyřicítka. Takže já už mám krizi od 35 a čekám, že po 40 už mi spousta věcí bude fuk (už k tomu pomalu spěju
).
Ve 44 letech se cítím líp než kdy dřív. Pro mě obrovská výzva ke změnám. Děti už jsou větší, samostatné. Takže nový koníček, hodně sportu, kupodivu i lepší štíhlá postava. Energie mám na rozdávání. Mám čas na sebe a na partnera, kterého jsem mmch. potkala ve 40. Za mě je to super věk a neměnila bych.
Ženy,
jsem v tom sama?