Bojím se neplodnosti

Anonymní
22.11.21 12:11

Bojím se neplodnosti

Ahoj jsem dost mladá a dítě opravdu teď neplánuji, ale začala jsem přemýšlet a dost bojím toho, že budu neplodná. Až budu chtít založit rodinu tak se to nepovede. Teď beru antikoncepci tak aby na to neměla vliv. Měl to tak taky někdo?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68945
22.11.21 12:21

Já tohle moc nepobírám, máš nějaké jiné zdravotní problémy?
Pokud ne, tak prostě 85 % párů se tohle vůbec netýká.
A 15 % sice jo, ale k čemu by jim bylo se x let předem stresovat?
Proč maj lidi potřebu nespat kvůli něčemu, co ještě nenastalo a pravděpodobně ani nenastane, k čemu je to dobrý?
Pokud chceš děti, nejlepší prevence je začít se snažit včas. Ne, že si v osmatřiceti vzpomeneš, že bys ráda dítě, a pak po třech měsících neúspěchu plašíš, že to hned nejde. Jednak jako mladší máš o něco vyšší šanci a kvalitnější vajíčka, co ale hlavně - máš pak mnohem víc času to řešit, kdyby to nešlo. V pětadvaceti máš času fůru, ve čtyřiceti se počítá každý měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
22.11.21 12:25
@Anonymní píše:
Ahoj jsem dost mladá a dítě opravdu teď neplánuji, ale začala jsem přemýšlet a dost bojím toho, že budu neplodná. Až budu chtít založit rodinu tak se to nepovede. Teď beru antikoncepci tak aby na to neměla vliv. Měl to tak taky někdo?

Nechte si vyšetřit hormonální profil u svého gynekologa (jestli nabízí) nebo v CARu. Zjistíte hodnoty např jakou máte ovariární rezervu a další informace o plodnosti.
AMH si můžete otestovat, i když užíváte HA. Tento hormon tedy ukazuje počet zbylých vajíček (individuální ovariální rezerva).
 https://www.femisalva.cz/…9_000024.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
22.11.21 12:27
@ugluk píše:
Já tohle moc nepobírám, máš nějaké jiné zdravotní problémy?
Pokud ne, tak prostě 85 % párů se tohle vůbec netýká.
A 15 % sice jo, ale k čemu by jim bylo se x let předem stresovat?
Proč maj lidi potřebu nespat kvůli něčemu, co ještě nenastalo a pravděpodobně ani nenastane, k čemu je to dobrý?
Pokud chceš děti, nejlepší prevence je začít se snažit včas. Ne, že si v osmatřiceti vzpomeneš, že bys ráda dítě, a pak po třech měsících neúspěchu plašíš, že to hned nejde. Jednak jako mladší máš o něco vyšší šanci a kvalitnější vajíčka, co ale hlavně - máš pak mnohem víc času to řešit, kdyby to nešlo. V pětadvaceti máš času fůru, ve čtyřiceti se počítá každý měsíc.

Tak vajíčka je možné zamrazit, když jsou špatné hodnoty u mladší ženy. Využívá se toho třeba u onko pacientek. Nízké hodnoty AMH nemusí mít zjištěnou příčinu. Toto je jedna ze zdravotních hodnot, kterou by měla žena znát v 25-30 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.21 12:31

@ugluk teď bych nechtěla otěhotnět byl byl to problém a zároveň bych chtěla rodinu za 5-10 let. A právě jsem na to dneska začala myslet.

• Citovat
  • Upravit
68945
22.11.21 12:34

@jejjej tak jako může, ale stejně je to natolik orientační ukazatel, aby s tímhle stresem dopředu nepřinesl ještě další, když tabulkově má mít hodnotu tři a má jen jedna osm třeba. Jako není to nic proti ničemu to nabrat, stojí to pár stovek, ale třeba mně byl v průběhu let nabírán opakovaně, navzdory všeobecným představám uměl i několikanásobně stoupnout a když jsem pak otěhotněla pár let poté, co mi naměřili 0,16, doktoři jen krčili ramenama, že je to často velmi přeceňované číslo. Jasně, kdyby tuhle hodnotu naměřila v pětadvaceti, plašit bych urychleně začala, ale to je velmi nepravděpodobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jolka86
22.11.21 12:34
@Anonymní píše:
@ugluk teď bych nechtěla otěhotnět byl byl to problém a zároveň bych chtěla rodinu za 5-10 let. A právě jsem na to dneska začala myslet.

Co bude za 5-10 let tím bych se netrápila.

• Citovat
  • Upravit
2359
22.11.21 12:36
@Anonymní píše:

Jedna z možností je nechat si zmrazit vajíčka na pozdější použití. Hormonální profil se vyšetřuje, abyste věděla, jestli nemáte skrytý problém, který by mohl vést za 10 let k neplodnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
22.11.21 12:37

Kdyby hormonální antikoncepce měla vliv neplodnosti, tak by asi lidstvo už vymřelo. Každý to má jinak, ale lidi mají tendenci, když nemohou otěhotnět, vše shazovat na HA. Nicméně nejčastější problém je že to začnou zkoušet až po 30. Každopádně, jsi ještě hodně mladá tak je to na tobě. Jestli věříš tomu že by HA mohla ovlivnit plodnost tak jí prostě neber a chraň se jinak. A bát se že neotěhotním za 10 let…bát se znamená trpět dva krát. Tak si to nech až se bude blížit čas a pak můžeš začít vyšilovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová