Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký podvečer, chtěla bych se zeptat, dnes již doktorka odpoledne bohužel nebyla a v lékárně nic moc neporadili, pětileťák si stěžuje od rána na bolesti bříška, horečka není, je mu prý na zvracení, ale nezvracel, stolici měl ráno normální, je bledej jak bledule, jen pije a nic mi nechce jíst, zatím jsem dala hylak. Takže vlastně mne nic nenapadá, co by mu mohlo být…neporadíte? Děkuji
@Krakon píše:
Hezký podvečer, chtěla bych se zeptat, dnes již doktorka odpoledne bohužel nebyla a v lékárně nic moc neporadili, pětileťák si stěžuje od rána na bolesti bříška, horečka není, je mu prý na zvracení, ale nezvracel, stolici měl ráno normální, je bledej jak bledule, jen pije a nic mi nechce jíst, zatím jsem dala hylak. Takže vlastně mne nic nenapadá, co by mu mohlo být…neporadíte? Děkuji
Můžou to být prdíky. Každopádně s mojí povahou jezdím v takových případech na pohotovost. Může to být slepák, nebo prkotina. Těžko říct. Lepší jet zbytečně, než něco zanedbat.
Malý mal takto zápal močových ciest, tiež sa sťažoval na bolesť bruška, na pohotovosti to zistili z moču. A tiež bol príšerne bledý.
@Krakon píše:
A u slepáku nebo u zápalu močových cest nejsou teploty?
U slepáku být nemusí. Ještě jste nejeli? ![]()
Od rána je to dlouho, podle mě by už zvracel, kdyby to byla viróza. U slepaku je tuším typická zvýšená teplota, ne horečka, u mocaku nastoupí většinou nejdřív bolesti, může být i nevolnost, průjem, pak teprve horečka, to teda spíš až to jde na ledviny.
Sbalila bych dite, něco na blinkani, jízda autem to může spustit, zabalila bych tašku do nemocnice a jela bych. A odebrat čůrání, ať je to v klidu doma, v nemocnici ho určitě budou chtít.
@Krakon píše: Čekám na přítele, do půl hoďky je tady
Držím palce, ať vše dobře dopadne. A neboj se, s největší pravděpodobností opravdu o nic nejde, takhle větší děti zbytečně nehospitalizují, to jen u mimin a batolat se plaší. Jde o to, aby jste měli jistotu, že to není nic vážného. Proto by jste tam měli ihned jet.
Tak naštěstí se nic vážného nepotvrdilo, přidala se teplota, takže doma a klidový režim a uvidí se, co se z toho vyvrbí. Díky všem za rady.
Ještě bych se zeptala na dvě věci, odebrala jsem synovi ranní moč, ale doktorka je až v 15:00, kam jdeme ještě na kontrolu. Jak mám skladovat? Lze to, nebo pak před odchodem vzít tu poslední…?
A druhá, když rostou druhé zuby, jsou u toho nějaké příznaky jako když byl mimčo? Zvýšená teplota, průjem atd? Díky a hezký den