Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
mám problém se synem. Nyní začal chodit do první třídy a denně ho bolí hlava. Ale jen ve škole, v družině a doma už ne. Hned 1.září, kdy zjistil, že jeho největší kamarádi ze školkové třídy chodí jinam a on nikoho ve třídě nezná. 2.9 ho hlava nebolela, protože zjistil, že v družině ty kamarády má. Ale 3.9 ráno byl v družině, a při zvonění je družinářka poslala do tříd. On ale musel jít sám, protože z jejich třídy tam nikdo nebyl. Bál se že ve škole zabloudí (je to velká škola a bloudí tam i někteří zaměstnanci). To ho bolela hlava celé vyučování a přestala až v družině. 4.9 už šel do školy s brekotem. Když se pokoušel otevřít šatnu, jedna maminka dávala hlasitě najevo že mu to dlouho trvá. V družině už nebyl sám z jejich třídy. Ale hlava ho bolela zase i když míň než ve čtvrtek. Pak zjistil, že mu zmizel kufřík s dárky od kraje, který dostali 1.9. Ale domu jim ho dávali až ve čtvrtek a když si šel pro batoh, tak zjistil, že kufřík tam není.
Zažili jste někdo něco podobného, kdy dítě bolí hlava z nervů? Existují nějaká homeopatika?
My jdeme ve čtvrtek k dětskému neurologovi, protože ho v srpnu 3-letá sestra uhodila hračkou do čela a jeho to čelo pobolívá často. Tak se ho zeptám i na tohle.
Teď mi řekl, že se do školy netěší, protože ho zase bude bolet hlava.
@pavlijna a opravdu ho bolí hlava? Nevymýšlí si? Nasadila bych placebo, mám s ním dobré zkušenosti ![]()
Jinak určitě probrat na neuru.
Obrovský stres. Tvoje líčení toho, co musí tvůj prvňáček zvládnout sám mi nahání husí kůži. Paní vychovatelky v naší škole vodí prvňáky až do lavic, otvírají a zavírají zámky, nikdy nejde prvňáček nikam sám. Jak mu mohl zmizet kufřík? Místo neurologa bych navštívila školu - jako já chápu, že se dítě musí časem naučit starat se o sebe samo, ale první třída je už tak dost velká nálož, než aby se ještě dítě trápilo s tím, že zabloudí nebo se nedostane do skříňky.
Nevymýšlí si. Celý čtvrtek tam učitelce brečel. Já vím že pláčem to zhorší, ale co mám dělat. Zakazovat brečet mu nemůžu.
@pavlijna to má ze stresu. Já to naše školství nenávidím. Aby se dítě v první třídě po pár dnech netěšilo do školy je masakr! Zvažovala jsi uz i jiné možnosti?
@pavlijna asi bych prvně zjišŤOvala, zda ho skutečně hlava bolí nebo nikoli..protože podle mě sama od sebe bolet nepřestane, natož že by přestala bolet denně. NAdpis mě upoutal právě proto, že jsem jako malá ve 2.-3. třídě trpěla cbhronickými migrénami, třirkát do týdne regulerní migréna, bylo to hrozné. Ale tohle asi stejný případ nebude. Nervově bych bolestem hlavy věřila, ale nemyslím si, že by sama od sebe vždy ustoupila.
Taky si myslim, ze to je stresem. a vubec se nedivim. me prvni den na VS tak rozbolela hlava, ze jsem doma vecer zvracela… a to nejsem zadny neurotik, spis flegmatik, ale proste nejak se to seslo.
nejde nejak zaridit, aby treba tyden nemusel do druziny a nekdo by mu rano pomohl v satne atd. proste aby aspon cast stresu zmizela. taky je mi tech prcku lito, musi toho byt na ne fakt hodne.
@aklusim píše:
@pavlijna to má ze stresu. Já to naše školství nenávidím. Aby se dítě v první třídě po pár dnech netěšilo do školy je masakr! Zvažovala jsi uz i jiné možnosti?
To není problém českého školství, ale dané školy. Opravdu nemám ráda takové zobecňování. Nemáš potuchy, jak o prvňáčky pečují v jiných školách.
@Tapeta
ja nevim, ono to muze byt jedno s druhym. my mame v rodine migreny dedicne. nekdy me to chytlo uplne necekane (pri uplne pohode), ale stres jednoznacne zvysoval moznost, ze se migrena objevi.
a zazila jsem migreny, kdy jsem dva dny skoro nebyla shcopna vylezt z postele a bolesti jsem zvracela. a zazila jsem lehke, kdy pri urcitych opatrenich byl do 2hod klid.
u takoveho prcka asi tezko z nej dostane nejakou definici bolesti. mozna je toho proste hodne, neciti se dobre, napor na nervy, huci mu v hlavicce a on to popise jako „bolest hlavy“.
@hanka.br. Hanko, vím, jak to funguje. Někde je to lepší, někde horší. Princip stejný
@Tapeta přesně. Mně přijde, že to může být obrovský stres, neumí ho ventilovat, tak se to buď projeví bolením hlavy, nebo si to vymyslí, protože ví, že když něco bolí, nemusí do školy a je jiný režim.
Moje máma loni měla prvňáčky a jedna holčička jí proplakala několik prvních týdnů a vždycky kvůli bolení hlavy, holčička je citlivá a špatně reaguje na změny. Letos prý stejný problém. Loni to přešlo, když jí máma odhlásila z kroužků.
@pavlijna zajdi do školy a poptej se. Ono třeba pomůže i to, že uvidí, že ti to není jedno.
@aklusim myslíš, že to je školstvím? Může to být školou nebo jen dítětem, které špatně zvládá změny a za měsíc může školu mít rád ![]()
@aklusim píše:
@hanka.br. Hanko, vím, jak to funguje. Někde je to lepší, někde horší. Princip stejný
Dobře - co je tedy z principu špatně?
@pavlijna Dítě je stresu, šla bych do školy, a řešila situaci, dřív než se dostaví odpor ke škole, později se může přidat i zvracení a může ho bolet bříško. Klidně s ním k lékaři zajdi ale školu bych řešila jako první. A hlavně se nenech odbýt, ředitelé škol neradi tohle řeší.
@aklusim nevím nevím, v naší škole dítě dojde do šatny se mnou, odvedu jí nahoru ke třídě, tam si jí přebírá paní družinářka, odvede do třídy a s ostatníma dětma chystají věci, řeší kdo bude obědvat atd… pak přijde paní učitelka.. po vyučování si je hnedka přebírá zase družinářka, odvede na oběd a nechácá si je do vyzvednutí rodičů…
@Ali-Ali ja mam migrény od mala, muj manzel trpí migrénou s aurou, kdy přestává videt..často jsem pri migrény rovněž zvracela, vim co je poradna migrena. A taky vim, ze nikdy sama neodezni. proto píšu, ze to je neco jiného..u tazatelky bych to viděla spis na psychosomatickehopuvodu…stres ze školy, který malý svádí na bolest hlavy nebo ho skutečně bolet začne, to ale migrena neni, dal nedokážu soudit ani pomoct, ja mela regulérní migrény a stres kntomu pomohl také..přehnaná ctižádost a frustrace tim, ze mi v prvni třídě neslo psaní, protože jsem byla preucena z levaka a neslo mi psaní, neměla jsem pisanku na výstavce atd. Ustoupilo to az v te 3.tride, to uz mi slo vsechno podle toho jak jsem chtela plus vitaminy na „mozek“ Fosfoser od Finklubu. Mozna shoda náhod, mozna ne. Kazdopadne malého bych vzala spíše na povídání k psychologovi, chapu ho, je toho na nej najednou moc.