Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, absolvovala jsem na podzim „oční migrénu“, nebylo to tak jak popisuješ, ale taky jsem hůř viděla- obraz se mi klepal, měl výpadky, byl rozmazanej, no, pěkně mě to vyděsilo… Pak to přešlo a oči začaly solidně bolet, ale po několika hodinách to přešlo úplně. Byla jsem na očním a tam mi řekli tohle. Dřív jsem to mívala podobně, jen bez těch poruch vidění, ale taky pokaždé „jen“ na pár hodin.
Jestli tě to nepřejde, tak určitě aspoň zavolej svýmu praktickýmu doktorovi- třeba tě bude chtít vidět, nebo rovnou doporučí neurologa, nebo co já vím. Ale lepší než se doma trápit bolestma a kdovíčím ještě ![]()
jo jo…je to migréna
skoč si k DR - ten ti dá něco od bolesti…maximálně tě pošle na oční - tam ti změří tlak v očích…
Já jsem na to taky docela trpěla a poprvé jsem z toho byla pěkně vyfluslá…bolelo to jak …- taková bodavá bolest a tlak (ani zohnout jsem se nemohla)
Taky to tipuju na migrénu. Bolívaly mě při ní oči uvnitř v hlavě a jakýkoliv pohyb očima. Objednej se na neurologii.
Já bych zašla na oční, předpokládám, že jsi krátkozraká a to je někdy zvýšená náchylnost k vyššímu nitroočnímu tlaku. Většinou teda nebolí, ale jeho snížením se někdy zmírní i migrény a zastaví zhoršování zraku. Jen pro sichr…jako první volbu, než budeš běhat jinde..
NiKi
Ahoj holky,
můj osmi-letý syn si tak posledního půl roku celkem často stěžuje na bolest hlavy za očima a teď mi i poslední dobou připadá, že i špatně vidí, protože ho často při učení přistihnu, jak si zakrývá na střídačku oči, ale když se ho zeptám řekne, že vidí dobře, pač vím, že by brýle nosit nechtěl. Máte s tím někdo zkušenost? A jak to případně řešit?
@templese píše:
Ahoj holky,
můj osmi-letý syn si tak posledního půl roku celkem často stěžuje na bolest hlavy za očima a teď mi i poslední dobou připadá, že i špatně vidí, protože ho často při učení přistihnu, jak si zakrývá na střídačku oči, ale když se ho zeptám řekne, že vidí dobře, pač vím, že by brýle nosit nechtěl. Máte s tím někdo zkušenost? A jak to případně řešit?
ja obcas mivam tyto bolesti taky.je a vetsinou je to z duvodu, ze uz mam slabe dioptrie v kontaktnich cockach a musim trosku namahat oci abych videla dobre. a to, ze ty oci takto namaham, tak me pak boli hlava jakoby za ocima. takze urcite bych vzala ditko k ocnimu.
Váhala jsem jestli to nejprve řešit s lékařkou, nebo rovnou na oční. Já také nosím brýle-teda jen k televizi, počítači a tak a vím, že už mi taky nestačí, ale takové bolesti nemívám, tak jsem z toho byla taková zmatená. A vůbec tak časté bolesti hlavy u dítěte mě překvapuje. Ale díky zajdeme tam a uvidíme…
A nevíte jak je to s kontaktníma čočkama u dětí? Od kolika let se tak doporučuje nosit čočky? Máte někdo doma dítě s čočkama?
Já bych to spíše viděla na oční rovnou, zvláště pokud jsi spozorovala, že si malý zakrývá občas jedno oko a pak druhé. Já to ve škole takto dělala, když jsme měli písemku a zadání nám učitelka pouštěla na meotaru. A pak se zjistilo, že opravdu mám špatný zrak a musela jsem brýle začít nosit. Jinak jsem slyšela, že kontaktní čočky můžou mít už aplikované i předškolní děti, ale u dětí je potřeba rodičů, aby dbali na hygienu kontaktních čoček a taky jim je nasazují rodiče, když to dítěti nejde. A dokonce mám pocit, že dětem do 18 let to proplácí některé pojišťovny.
A může 8-leté dítě trpět migrénou? No asi zajdeme první za dětskou, at nám poradí, případně nás někam pošle…
První mě napadla migréna, pak že špatně vidí. Každopádně bych šla za dětskou lékařkou, ať vás přepošle dál /oční, event. MRT, atd./
Ahojte,
je to asi 3-4 roky, co mě často bolívá hlava, ale poslední dobou se to zhoršilo. Mám tlak v hlavě a za očima, často jsem citlivá na světlo a hlava mě bolí 7× do týdne. NSA neurologii mi dali hořčík a poslali mě domů. Dokonce už mi nezabírají prášky proti bolesti. Nevím co mám dělat, doma se na me dívají jako bych si to vymyslela. Je to neskutečně otravné a bolestivé. V podstatě se nemůžu učit, číst, bavit se. Zabíjí mě to a nevím co s tím.
Mamky stalo se Vám někdy že vás pobolívala hlava nejvíce jakoby za očima, vždy na chvíli přejde ráno je to dobrý a pak když jsem vzhůru asi 3 hodiny tak zase takový tlak na spáních a za očima i mírně za uchem atd. Už to trvá 3 dny a jsem z toho dosta nervozní, nosím čočky a taky mám pocit jako by hůř viděla nebo co