Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem ve 23 týdne a docela dost mě začínají bolet kříže. Včera byla bolest taková že jsem se nemohla ani narovnat a vylézt z postele. A to cvičím na takovém to baloně a chodím 2× měsíčně na rehabilitace ale nějak mi to vůbec nepomáhá. Máte s tím taky problémy a jak proti tomu bojujete. Moc děkuji za odpovědi
Hm,tak já měla to samé asi od 30tt,k tomu mě ještě pekelně bolely kyčle.Při chůzi na mně byl super pohled - vypadala jsem jak tělesně postižená velryba
. Taky jsem cvičila, máma je fyzioterapeut, takže se mi pokoušela všemožně ulevit, bohužel bez výsledku. Ihned po porodu veškerá bolest zmizela, ale po návratu z porodky - zas to samé ( jsem myslela,že mi trefí). Tak jsem začla pořádně cvičit - přes bolest, žádné šolíchání a ejhle- za 3 dny to bylo pryč. No, tak doufám, že se nebudeš trápit tak dlouho jako já.
ahoj, bolest v kříži i v kyčlích jsem měla v prvním těhotenství asi měsíc před porodem, jak tu někdo píše, ke konci jsem nechodila, ale kolébala se, poslední týden už jsem si doma rozmýšlela i cestu z gauče na záchod
. Nicméně teď čekám dvojčata a podobné bolesti se mi rozjely už ve 20. tt
, ne-li dříve, už ani nevím. Je to dáno tím roztahováním vazů (u dvojčat se to roztahuje mnohem víc a dřív) a hormonama, zejména ty kyčle, všechny tkáně v těle jsou mnohem víc prokrvené /aby při porodu mohly pěkně povolit/, takže cvičení na to moc nepomůže. Nicméně u mě to po porodu okamžitě přestalo, bez cvičení a čehokoliv. Ještě musím dodat, že poslední týden je to najednou lepší, maminky od dvojčátek taky psaly, že kolem 18. tt hrozný a pak chvilku bylo zlepšení, před finálním totálním propadem
. Takže to u mě překvapivě taky nastalo, teď poslední dny. Doufejme, že to ještě chvíli vydrží… tak hlavu vzhůru, rozhodně myslím, že to po těhotenství přejde určitě! ![]()
tak děkuji za odpovědi, budu to muset nějak zvládnout, ale to miminko mi za to stojí. Co bych pro toho našeho drobka neudělala. Akorát si říkám jestli náhodou též nečekám dvojčata bo bolesti mám už asi taky tak nějak od 20 týdne, ale na ultrazvuku mi potvrdili jen jedno miminko, tak je možné že pak budem i překvapeni ![]()
Ahoj,
zkus si koupit těhotenský pás. Mi to překvapivě hodně pomohlo, nemohla jsem bez něj být:-)
Milada
http://www.coraltex.cz/kat_detail.php?…
Mě začalo bolet v kříži, pokud si pamatuju, asi ještě před tím 20tt, a to jsem chodila 2× týdně na cvičení pro těhule. Dvojčata to tedy nebyla, malá sice měla při porodu 4 kila rovná, ale to se v půlce těhotenství asi sotva projevuje
. V té době jsem ani nijak zvlášť ještě nepřibrala, takže tím to taky nebude. Je pravda, že úplně na konci už toho měla záda opravdu dost.
Těhotenský pás jsem si koupila na suché zipy (jiný neměli) hned kolem toho 20tt a vřele takový typ nedoporučuji, zipy vydržely asi tak 3 týdny, pak už spíš kalhoty držely pás než pás bříško
. Ale tenhle doporučovaný výše vypadá o něco líp.