Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, nevíte některá nějakou radu na bolesti zad?Jsem ve 28tt a děsně mě začaly bolet záda v oblasti hrudní páteře, hlavně mezi lopatkama.
Nejvíc, když sedim nebo ležim. Při chůzi to je celkem dobrý, ale pořád se procházet taky nemůžu
cvičení na míči mi nepomáhá a ani nahřát se ve vaně už nezabírá. Úplně se hrozim, co bude dál, až mi břicho ještě víc naroste
Díky za každou radu!
Myslim, že to je tlak vnitřních orgánů na páteř. Honili mě po vyšetřeních (ještě dávno před těhu) a nakonec nějaký osvícený doktor zjistil, že mám velmi úzký prostor v hrudníku a hrudník „dlouhý“ až do pasu a proto když se víc najím nebo špatně vyprázdním, tlačí se mi orgány vzhůru a utlačují nervy na páteři. Léky nezabírají, jen se nahřát, zacvičit si, dojít si na velkou a jíst pravidelně a malé porce a hodně pít. Dodržuju to už pár let a mám celkem klid. V těhu to bylo díky pohybu, kvalitní židli v práci a že jsem věděla, jak na to, docela dobrý. Ale přesně jak píšeš, hrudní páteř, hlavně mezi lopatkama, tupá intenzivní bolest. A vždy, když se útroby jakkoli zmáčkly. Pokud se ti uvolní žebra, jak se těhu zvětšuje, mohlo by to ustoupit. Mě nepovolila a ke konci to byl mazec, i mi poslední dvě žebra týden před porodem přeskočila.
Trpim jak pes
už pár dní mi to povolilo jen při procházení se venku. Na pár minut mi pomáhá, když si dám horkou vanu a pak mě manžel namaže nějakým chladícím gelem, ale do 15min je to zpět. Gyndař mi řekl, že bych už spíš měla ležet a odpočívat a ne pořád někde trajdat…haha, vtipálek, když nevydržim v žádný poloze. Teď zjišťuju, jestli někde v okolí nabízí tu těhotenskou masáž, ale zatim jsem na nic nenarazila. V Praze je toho mraky, ale tady na západě asi moc ne, snad na něco narazim!
Jinak díky moc!