Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mě vzdy udělali obcanu na vyčkaní.. :-/ teda kdyz jsem ji potřebovala nutne.. Jednou kdyz mi bylo 18 a pak jsem ji stratila znovu a nemela jsem si jak vybrat porodne.. Takže taky jsem ji měla hned hotovou.
ahoj, určitě to jde dopsat i po porodu, zajdete si na matriku a tam necháte dítěti zapsat do RL otce a případně i otcovo příjmení, nevím jak na tom teď budu, takže to asi taky nechám až po porodu.
oni ti nedali žádný papír který bude po dobu platit jako OP?
stejně musíš na matriku a tam záznam o tobě mít budou tak si myslím, že to nebude problém, jinak pokud nebudeš mít potvrzení o otcovství tak dostane tvoje příjmení a po porodu si můžeš oběhnout změnu příjmení dítěte ale mám pocit, že potom už je to složitější
Není to složitější, lze to udělat v pohodě až po porodu a pokud se u vás vyzvedává rodný list dítka osobně, tak mi to přijde dokonce jednodušší - je to všechno v rámci jedné návštěvy matriky ![]()
Na druhou stranu, to že máš OP s ustřiženým rohem a lístečkem o novém trvalém pobytu neznamená, že ta občanka neplatí, takže to klidně můžeš vyřídit i s ní.
sikinka16 píše:
Mě vzdy udělali obcanu na vyčkaní.. :-/ teda kdyz jsem ji potřebovala nutne.. Jednou kdyz mi bylo 18 a pak jsem ji stratila znovu a nemela jsem si jak vybrat porodne.. Takže taky jsem ji měla hned hotovou.
To už teď nejde, aktuální OP dělá centrála a ne jednotlivé pobočky.
j.a.n.i1 píše:sikinka16 píše:Je to pul roku zpet tak to byla rychla změna :-/
To už teď nejde, aktuální OP dělá centrála a ne jednotlivé pobočky.
Anonymní píše:
Ahoj,mám takový problém. Musela sem si dát zařídit novou občanku,kvůli trvalému bydlišti jenže ta bude hotová až 16.11 a já mám termín porodu 17.11.Vypadá to,že nestihneme zařídit určení o otcovství.Jde to udělat i po porodu?nebo pokud si to nezařídim před porodem,otec dítěte nebude v rodném listě? Poraďte prosím,jsem z toho zoufalá
Nebud zoufala. Otec v rodnem liste nebude, ale jednoduse muzete potom zajit na matriku a otce do RL nechat zapsat. Akorat uz si nepamatuju, jestli je tam nejaky poplatek, protoze budou vlastne vystavovat RL novy
Ja to taky nemela vyrizeny a katastrofa to nebyla ![]()
Dělala jsem si novou OP letos v létě a normálně mi nechali tu starou s ustřiženým rohem a k tomu dali papír s vyznačenou změnou. Nikdo tě nemůže nechat bez dokladu, tak to neřeš a běž vyřídit otcovství s tím, co ti nechali. Nebo si vezmi pas, pokud ho máš.
Taky mam dotazek. Papir o urceni otcovstvi jsem si byla s pritelem vyridit asi pred 2ma mesici. Ale ted jsem si byla zazadat o zmenu trvaleho bydliste a novou obcanku. Bude problem s tim, kdyz pujdu na matriku nahlasit tu zmenu trvaleho bydliste? Pujde to nejak prepsat v tom listu o urceni otcovstvi?
Buď klidu, řešili jsme něco podobného kdy tatínek neměl platnou OP (toho si ani nikdo nevšiml) a vůbec RL. Obě dvě věci se dají vyřídil na matrice, kdy si vaše potřebné údaje jen vytáhnou z PC. Jinak se vše dá dodělat dodatečně a poplatek za nový RL je 100,–
Já jsem kvůli tomu taky nervačila, nechtěla jsem aby malá měla příjmení po mě. Ale je to vážně jenom na domluvě na matrice. Určitě vyjdou vstříc! ![]()
Ahoj,mám takový problém. Musela sem si dát zařídit novou občanku,kvůli trvalému bydlišti jenže ta bude hotová až 16.11 a já mám termín porodu 17.11.Vypadá to,že nestihneme zařídit určení o otcovství.Jde to udělat i po porodu?nebo pokud si to nezařídim před porodem,otec dítěte nebude v rodném listě? Poraďte prosím,jsem z toho zoufalá