Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Máme doma 7denní miminko,kojíme nádherně zhruba od 4.dne,ale vzhledem k tomu,že mám celkem krátké bradavky,natečením prsou se ještě zatáhly,tak to pekelně bolí.
Myslím,že už se mi objevily i ragády,na jedné bradavce mám krvavé strůpky a na druhé zase kousnutí v místě kde končí bradavka a začíná dvorec…
Takže uvažuji o pořízení kloboučků. ale mám obavy,že kojení už malé tak dobře nepůjde… ![]()
Poradíte co dělat? a jakou značku kloboučků pořídit?
a do kdy se upraví bolest bradavek?
Ahoj Befano,
předně gratuluju k holčičce ![]()
Já kojila s kloboučkem, dostala jsem je už v porodnici a musím říct, že mi zachránily kojení. Mám obdobný problém s bradavkama jako ty, malý je nevytáhnul, k tomu ze začátku u nás ze strany sestřiček v nem. vázlo kojení - byla jsem po císaři a za první den mi daly malého jen dvakrát a dopily ho glukozou, v noci vůbec, on pak prostě neměl snahu.
Klouboučky mi dala jedna zlatá sestřička místo dokrmování a fakt jsem jí byla vděčná. Zkusila jsem NUK - hrozně tvrdé, neforemné, a pak jsem zkusila Medely a zůstala jsem u nich, ikdyž neměli malou velikost ( hned jsme měli velikost M, ale ničemu to nevadilo). Jsou měkké, poddajné, krásně přilnou, za mě jen doporučiji. Prodávají se v krabičce po dvou kusech, za cca 160 Kč. Jo, a mimčo „kouše“ i přes kloboučky ![]()
I.
Já jsem kojila již v porodnici s kloboučky (ploché bradavky), protože bez nich ty první 2 dny kojení byly utrpení, malej se nemohl přisát, a když už se mu to povedlo, tak občas to bylo mimo. Měla jsem dvoje -od medely a aventu. Ty od aventu mi připadají lepší, protože se líp přidržují, navíc mi připadají, že mají tenčí silikon. Kojení mě nebolelo, ani jsem neměla nikdy ragády. Kojila jsem s nimi skoro 8 týdnů, pak malej už měl sílu. Od 8t až do teď (8m) už kojím bez nich.
Takže radím, neodkládat a je vyzkoušet! ![]()
Bef, s kloboucky ti moc neporadim, bo nam to s nima vubec neslo
Kojila jsem teda se zatnutyma zubama a s odhodlanim vydrzet tu bolest.. trvalo to dva a pul mesice, nez jsem se pri prisati bolesti neorosila az na zadku
Pak uz v pohode, do prvnich zoubku
Zachranoval me Bepanten, nedam na nej dopustit. Snad vam to kojeni pujde lip ![]()
Taky předem gratuluji k holčičce a soucítím s Tebou, bo nás potkalo úplně to samé. Malá si potom zvykla na bradavky a kloboučky teda fakt nechtěla, to byla bolest, ale radim bradavky hodně větrat a mazat infadolanem a bepanthenem kdykoliv si vzpomeneš. Vždycky jsem dala malý to prso, který zrovna míň bolelo nebo bylo popř. víc nalitý a to bolavější jsem prostě šetřila. Nakonec jsme to teda překonaly asi za 3 dny a teď už je to dobrý úplně. Jinak jsem taky trochu upravila techniku kojení, někde na netu jsem četla, že miminko má mít kromě bradavky i v pusince kus dvorce a je fakt že pak se to taky dost zlepšilo a neměla jsem pokousaný konec bradavky. Tak držím palce.
Ahojky,
prvně gratuluji k holčičce!!!
Já bych to nejprve vyzkoušela bez klloboučků, před kojením trochu prso odstříkej, aby nebylo tak plnné a líp se malé chytala bradavka.
Taky můžeš při podstříkání bradavku prsty trochu zformovat.
A hlavně jak už někdo radil, často měnit prsní vložky a mazat a mazat - Bephantenem!
Se synem mi trvalo víc jak 14 dní než si bradavky tak nějak zvykly na stálé sání, ale tojsem byla prvorodička a nevěděla jsem o žádných radách a Bephantenu.
Měla jsem je do krve rozkousané.
S dcerou už to bylo lepší, od začátku kojení (už v porodnici) jsem mazala po každém kojení Bephantenem a bylo to lepší!
Každopádně přeju hodně štěstí!!! ![]()
Jestli máš malé bradavky, tak můžeš zkusit formovače bradavek. Měla jsem podobný problém a opravdu pomohly „popotáhnout“ bradavku, takže ji pak malej mohl lépe uchopit a nebolelo to už. Měla jsem je od Medely, cca 200 Kč.
Na ty akutně bolavé a popraskané bradavky pomůže co psaly holky - mazat, větrat, případně kloboučky. Pokud se rozhodneš pro ty formovače, tak ti pomůžou tím, že tě budou automaticky větrat, chránit a maličko fungují i jako „odkapávače“ na mlíčko.
Zlom vaz a kvůli takovéhle prkotině kojení nevzdávej. Tohle se ti určitě povede vyřešit.
MOc děkuji za rady,
prsa už bolej zase o něco méně,a to jedno trochu pokousané se snažím šetřit. dnes nakoupíme ty kloboučky a uvidíme. JInak malá krásně sálá,takže to určitě nechci vzdát. HOlt člověk musí něco vydržet.. ![]()
Já radím nepoužívat kupované vložky do podprsenek, prso se pak zapařuje a bradavka je mnohem choulostivější.
Místo toho nastříhat plínku na části a poskládanou dávat do podprsenky, často měnit a špinavou klasicky vyvařit s ostatním mimiprádlem.
Jakmile prsa samovolně netečou, nepoužívat vůbec nic a jen při kojení si přiložit na druhé prso plínku ať nemáte pod sebou loužičku ![]()
já měla taky stroupkovaté bradavky a moc to bolelo, ale za začátku jsem používala na to - dle rady doktora - krém na bradavky od aventu a je fakt zazracnej, hned se to zlepsilo a ani kloboucky jsme nepotrebovala.
Tak jsem nakonec najela na kojení přes kloboučky,vše funguje a prsa se mi krásně zahojily
.
Ted ještě dilema,zda používat kloboučky dál nebo se jich zkusit postupně zbavit ![]()
Určitě pokud to půjde tak se jich časem zkus zbavit, miminko s nimi spolyká při pití víc vzduchu a má pak problémy s větříky a kolikami, alespoň u nás to tak bylo. Kojila jsem s kloboučky první dva týdny, než se mi zahojily bradavky a taky se upravila laktace, takže už prsa nebyla tak natekla a líp se malýmu berou do pusinky
. Od té doby až do teď bylo kojení parádní a takřka už nebolelo, ale teď se mi udělal nejdřív puchýř na bradavce, který bolel pekelně a když jsem se s pomocí genciálky a bepanthenu zbavila tak se mi objevila v prse obrovská zatrvdlina a za nic nasvětě nejde rozmasírovat
. nevíte někdo co s tím? Nahřívám, masíruju, chladím a mimis odsava jako o život, ale zdá se mi že to vůbec nepomáhá ![]()
to hailliejade
a kdyz mimi pije, tak mas ho v poloze aby bradicka smerovala k zatvrdline?
jinak muzes vyzkouset jeste manzela/pritele, který má větší tah a mohl by to vytáhnout ovšem pokud je ochoten a má na to žaludek, né každý chlap tohle má rád ![]()
no s polohou mimča byl trochu problém, protože mám zatvrdlou horní půlku prsa, ale nakonec jsme to vymysleli tak, že kojíme v leže, prcek je vzhuru nohama (ma nohy u mojí hlavy) a je opřený o polštáře, tak to snad zabere, přítel se na spolupráci moc netvářil
, ale včera jsem tu v jiné diskuzi našla tip na obklady ze slivovice (1:5 s vodou) tak jsem to vyzkousela a vypada to, ze zatvrdlina trochu povoluje, dneska v horké vaně jsem už něco odstříkala a něco pak vypil i prcek
Tak to je dobře, že to začíná ustupovat.....no jooo není nad slivovici, tu tak čtu, že se využije na ledacos ![]()