Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, bolí mně prso a určitá část je ztvrdlá. Snažím se to rozmasírovat. Nevím, jestli je dobrý studený nebo teplý obklad? Slyšela jsem o tvarohovém zábalu, ale nevím jak se dělá. Prosím ,poraďte. Bojím se, aby se to nerozjelo víc. Nevím zda se jedná o zánět, ale horečky nemám.
Ahojky,
já jsem to měla stejný jako ty. Musíš hodně odstříkávat, aby se ti neudělal zánět.
Andrejka1 píše:
Ahoj, bolí mně prso a určitá část je ztvrdlá. Snažím se to rozmasírovat. Nevím, jestli je dobrý studený nebo teplý obklad? Slyšela jsem o tvarohovém zábalu, ale nevím jak se dělá. Prosím ,poraďte. Bojím se, aby se to nerozjelo víc. Nevím zda se jedná o zánět, ale horečky nemám.
zahřát, ideálně v teplé sprše, rozmasírovat, zkusit odstříkat do úlevy, často pomůže i se jen předklonit, promasírovat směrem k bradavce a prso spustí samo. A doufat, že se co nejdřív vzbudí strávník a bude mít pořádný hlad
(to mi dneska pomohlo asi nejvíc, dítě si zkrátka vycuclo pořádnou porci a bylo po bolesti)
Holky, díky moc, tak už odstřikávám. Chci se ještě zeptat, jak tomu předcházet?
Já myslím, že předcházet moc nejde, záleží na dítěti, zda pije pravidelně, zda prodělává nějaký spurtík růstový, zda se najíždí na příkrmy, zkrátka je to dle okolností. Nemělo by se odstříkat vše, pro prso je to signál, že to mlíko někdo snědl a udělá další. Pokud zlstane prso částečně zaplněné, tělo to vezme, že tolik mlíka není potřeba vyrábět a výrobu upraví.
Nevím, jak starýho máš prcka, tak záleží na tom, jakým obdobím zrovna procházíte
No,předejít se tomu trochu dá tím,že když máš dlouhou pauzu mezi kojením,tak trochu odstříkat,aby se ti prso takhle moc nenalilo.A nebo,když už cítíš pnutí a tvrdnutí,tak také odstříkat.Asi tak ![]()
Mám téměř pětiměsíční mimčo. Kojím s obou prsou najednou během jednoho kojení pro nedostatek mléka a k večeru ke kojení ještě dokrmuji UM. Prsa se mi už dlouho nenalily, tak jsem myslela, že mi mléka ubývá a teď odstříkáváním žasnu, že jsem z jednoho prsu odstříkala 50 ml, takže malý by mohl vytáhnout i víc, tak že z obou by mohl dosáhnout kolem 130 ml, tak to bych nemusela už ani dokrmovat.
Dovolím si zkopírovat radu, co mi nedávno písla sem na Emimino Katek78… mně to zabralo parádně, už druhý den jsem cítila úlevu. A to jsem měla týden předtím už jeden zánět, bohužel jsem musela mít ATB.. kdybych si tohle zjistila už předtím, myslím že by ATB nebyla třeba.
Takže tady:
přidám svou trošku do mlýna – já na záněty trpěla u obou dětí, několikrát jsem skončila na ATB, ale měla jsem suprovou porodní asistentku, starší ženskou, která měla spoustu zkušeností a babských rad – u mě zabraly
důležité je místo rozmasírovat – před kojením, nejlíp nahřát třeba ve vaně, teplou sprchou, klidně i půl hodiny a přímo pod sprchou masírovat krouživými pohyby (já seděla ve vaně, měla puštěnou teplou vodu tak jak jsem snesla, skoro horkou a masírovala), jakmile máš rozmasírované, zkus nakojit, jestli malá nechce, tak zkus odstříkat, do úlevy (on je úspěch i trochu, posledně jsem to měla tak, že jsem dokonce vytlačovala jakoby ztvrdlé mléko, bolelo to jako čert a šlo ven až tak po hodině masáže – takže nevzdávej), po kojení to chce obklad, buď tvaroh (na plínku namatlej vrstvu tvarohu a polož na bolavé místo, nebo můžeš namatlat přímo na prso, pozor nedávej na bradavku), nechej tak dlouho, než tvaroh úplně neztuhne, začne se drolit
nebo dej obklad ze slivovice – důležité je naředit půl napůl s vodou (jinak si spálíš kůži), namočit plínu nebo kapesník a zase obložit na to bolavé místo, zase pozor ne na bradavku
klidně to můžeš mít obložené několik hodin, pak zkusit zase rozmasírovat, a zase nový obklad
důležitá je důslednost, nevzdat to po prvním neúspěchu, je to úmorný, pořád masírovat, chodit obložená, ale zkus to, snad to pomůže ![]()
ještě dodám, asistentka mi říkala: do 24 hodin po tomhle režimu bys měla cítit úlevu, do 48 hodin by to mělo být víceméně pryč (to bolavé místo), jestli se to nedaří, nezbývá než jít na gyndu na ATB – je z toho rozjetej zánět, kterej bez prášků nezvládneš
jo a na tvůj dotaz – poslední takovéhle problémy jsme měli, když měla malá už rok, taky jsme kojili jenom jednou denně.
Jinak celou diskuzi najdeš tady , kdyby se ti hodila ![]()
At to pomůže ![]()
Holky, pokud mi to odsávání neuleví od bolesti, můžu si vzít nějaký lék na bolest? No nejhorší je, že malý stravník
se probudí až kolem půlčtvrté, tak budu muset bojovat s odsávačkou.
Ještě mě napadlo, že mi hodně pomohla gumová láhev. Dávala jsem si jí na prsa a pak odstříkávala.
Předcházet se tomu dá jedině pravidelným kojením nebo odstříkáváním.
Mě se to stává hodně v noci.Pravidelně kolem 4-5hod se budím a jdu odstříkávat. ![]()
Andrejko, holky tady snad všechny rady už popsaly. Vydrž. Já z toho měla až teploty, tak jsem brala Paralen a zabralo to i od bolesti. ![]()
Adel, tak lepší bude ten tvaroh na plínku že, když se nesmí dostat na bradavku a musím mít ten obklad tak dlouho až ztvrdne?
Laktační poradkyně nám radila na kurzu, že pomáhá když mimčo pije tak, aby mělo bradičku směrem k zatvrdlému místu (přizpůsob tomu plohu při kojení).
Andrejka1 píše:
Adel, tak lepší bude ten tvaroh na plínku že, když se nesmí dostat na bradavku a musím mít ten obklad tak dlouho až ztvrdne?
Já jsem si ho mazala přímo na prso, okolo bradavky, na ní ne.. a v poho ![]()
A měla jsem ho tam klidně půl hodiny, až se prostě pak drolil.. chodila jsem doma nahoře bez, pohoda ![]()