Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@citlivaduse já poprvé měla taky nějaké výhrady. Spíš co se kojení týče. Co se dělo kolem porodu a následné akutní sekci, tak to bylo právě v pohodě. To jsem vlastně byla dost spokojená. V podstatě jsem měla přirozený porod až skoro do konce, ale pak se právě syn seknul a nešel vytlačit. Takže na to vzpomínám ráda. Já měla komplikace po porodu a to bylo horší, ale zase skvělá péče. Nemohla jsem si stěžovat. Ale co se mi nelíbilo byl přístup sester k laktaci, dávání přikrmů. U druhorodičky tohle už nikdo neřešil. Kojení šlo jak po másle a já věděla co a jak. Takže to bylo úplně fajn.
První císař akutní v celkové narkóze, druhý císař akutní epidurál do zad. Lepší byl ten druhý porod, už jsem věděla do čeho jdu.
@anavi13 S tím kojením už teď taky budu chytřejší
Já byla po tom císaři psychicky rozsekaná, vadila mi ta nekomunikace. Byl to akutní císař, po probuzení na JIP mi nikdo nic neřekl o synovi. Já neměla pár hodin vůbec tušení, zda se něco totálně nepo..porad v šoku z konce porodu mi běželo hlavou, že mi nic nechtějí říct, protože je něco hodně špatně..pak když ho za pár hodin přivezli a byl celej a zdravej
Nechtěla jsem personál nijak otravovat, stačilo by mi, kdyby řekli, že je živej a v pořádku, jedna věta..
@citlivaduse je fakt, že na toto jsem se ptala u druhého syna když mě vezli že sálu. To byl akutní císař přímo z poradny pro těhotné. A ten strach byl o syna obrovský. Šílených dvacet minut než mě uspali. Taky by mi to hned nikdo neřekl. Nebo možná mi to i řekli, ale já byla po anestezii samozřejmě úplně mimo. To uklidní, že je v pořádku bylo obrovské. U prvního jsem čekala asi jako ty. Nějak jsem neměla po dlouhém porodu silu se zeptat hned sama a sestra přišla až za hodinu tuším. Prostě ten adrenalin po porodu byl silnější než dozvuk anestesie a ta hlava hrozně jela. Podruhé to opravdu bylo celé lepší. Jestli teď budeš mít spinální anestezii tak bude fajn, že budeš vzhůru. Já ji do třetice chci zkusit a těším se, že budu o miminku vědět hned. O kojení se neboj. To fakt podruhé jde mnohem lépe. Už se nebudeš tak bát a budeš vědět jak to dítko vzít ![]()
@citlivaduse @anavi13 to muselo být strašný, když vám nic neřekli
. Já bych nejspíš šílela. ![]()
@Capelucia když já si třeba nejsem jistá. U prvního si pamatuji, že jsem měla u sebe lístek s váhou syna, ale prostě to předání si nepamatuji. Takže je úplně možný, že mi to řekli, ale ještě jsem nevnímala. U druhého to byl velký stres. To jsem se asi ptala okamžitě co to šlo. Takže při odjezdu z porodního sálu hned na chodbě. Loučil se se mnou manžel, který měl syna u sebe hned po císaři ( tak to bylo i u prvního) a ten moment si skoro nepamatuji. Ono je to někdy u toho císaře problém, že žena ještě nevnímá. Takže se zase musím personálu zastat, pač je klidně možné, že mi ty informace řekli, ale já nevnímala. To je problém té akutní sekce. A pak prostě než to miminko se k ženě dostane tak je to dlouhý. Ale já se přiznám, že to vnímám trochu jako zdravotník jinak.
@anavi13 Já jsem se ptala, pamatuji si to. Ale odpovědí na můj dotaz, zda je syn v pořádku, bylo „nevim, počkejte si, jestli vám ho ve 12 přivezou“, bylo 7..ja nerada mluvím o zdravotnictví špatně, ale opravdu jsem nechtěla moc, jen to ujištění..taky jsem zdravotník..
@citlivaduse píše:
@Schnapi To mi neříkejte, že podruhé to zavinovani dělohy bolí ještě vicV naší porodnici tedy s léky proti bolesti na šestinedělí dost sestrili. Třeba už je to tam teď jiné.
No mě podruhé bolelo víc, než ten císař. Poprvé jsem o něm ani nevěděla.
@anavi13 to je taky možný. Já měla štěstí, že se i u akutní sc stihl spinál. Takže tohle jsem nezažila. Ale stejně jsem se hrozně bála o miminko
.
@citlivaduse jo tak tohle je špatný. To by nastat nemělo. Každopádně to bude o lidech. Kdyby personál chtěl tak ti to zjistí. Je smutný, že někdo prostě nepřemýšlí, že ta maminka má o to dítě strach.
@Capelucia já se i strašně moc podruhé bála o sebe. Nejen o syna. Hrozně jsem se bála, abych tu byla pro prvního syna. Jo já v tomto měla smůlu. Pokaždé jsem musela rychle na sál, takže jsem vlastně nad tím moc nepřemýšlela. Teď se toho spinalu bojím, ale je to lepší pro dítko, takže jestli to půjde jdu do něj.
@citlivaduse píše:
@Limi123 To jsem tedy zvědavá, no není cesty zpět
Tak jako dá se to vydržet, ale říkala jsem si o ty čípky na bolest kvůli té děloze, ne kvůli té jizvě no ![]()
@Limi123 U nás dávali Algifenové kapky..ale budu rodit po 7 letech, jsem zvědavá..hlavne by mě zajímalo, jestli pořád jedou mantru kojit po 3 hodinách a max 20 minut, protože jinak miminko bude bolet bříško a vy maminko chcete, aby ho bolelo bříško? Teď už budu chytřejší ![]()
@anavi13 jako to píchání je nic moc pocit, ale mě pak uklidňovalo, že jsem pak slyšela ty rozhovory během operace. Anesteziolog rozebíral s manželem, proč ještě začal studium ekonomie a manažmentu, ať na stará kolena nemusí mít služby v nemocnici a má operující gynekoložka plkala u šití s někým jako nad kávičkou.
Naprostá pohoda. Bylo mi divný, že tak strašně dlouho šijou, ale nestresovala jsem se, zvláště když pak vedle stál manžel s miminkem v náručí.