Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@citlivaduse píše:
@Limi123 U nás dávali Algifenové kapky..ale budu rodit po 7 letech, jsem zvědavá..hlavne by mě zajímalo, jestli pořád jedou mantru kojit po 3 hodinách a max 20 minut, protože jinak miminko bude bolet bříško a vy maminko chcete, aby ho bolelo bříško? Teď už budu chytřejší
No ale těch 20 minut mají pravdu, ono to dítě pak už stejně nic nevypije (ověřila jsem si to na váze) a tebe to akorát vyčerpává. Tak když neberečí, tak bych ho dýl nekojila…
Jinak hodnoty, kdy jsem kojila a kolik jsem si u druhého už vymýšlela ![]()
@Limi123 U nás tohle neplatilo..akorat mi řval a řval..doma mi 3 hodiny nevydržel a kojila jsem ze začátku dyl nez 20 minut a opravdu pil. Dokud trochu nezesilil, pak to bylo rychlejší.
@citlivaduse ono záleží na dítěti. První syn pil dlouho tak nějak pořád. I když víc než půl hodiny u prsa byl spíš už na uklidnění. Druhý pil od začátku hrozně rychle. Pět minut a měl dost. Je to hodně individuální. A tři hodiny mi vydrželi málokdy. Ze začátku je určitě fajn přikládat co nejčastěji to jde. Ještě kolem třeba čtvrtého, pátého dne je taková krize bych řekla, kdy je miminko spavější. Bývá to i často skrz novorozeneckou žloutenku a to bych řekla, že je fajn i to dítko vzbudit třeba v noci, aby nespalo v tahu hodně hodin, když ta laktace není úplně rozjetá.. Pak se to krásně nastartuje a kojení jde líp
ono je to i o tom kontaktu. Miminko má být u maminky co nejvíc. U druhého dítěte jsem si ty časy taky trochu vymýšlela a kojila podle sebe ![]()
Mne treba rikali, po celkové narkoze, ze uz mi vsechno rekli a ze jsem jim i reagovala a jestli si to pamatuju…no nevedela jsem vubec nic ![]()
Takze odvypraveli vse znovu (i kdyz si nedelam iluze, ze to bylo zkrácené)
@anavi13 Jo, my si to doma dělali podle svého, žádný intervaly a byla jsem daleko víc v pohodě. Byl jak hodiny, vydržel 2 hodiny a kojení trvalo třeba 45 minut a vyhovovalo mi kojit jedno kojení jedno prso, ne deset kojit z jednoho a deset z druhého. Když jsem ho takhle odtrhla, tak řev a už se nechtěl přisat a jen řval. Možná jsem to dělala celou dobu špatně, ale na váze pribyval a žádné následky na něm nevidím
Nám se tedy nikdy nestalo, že by spal třeba 5 hodin v kuse, to až tak v roce nejdřív, po nočním odstavu
Syn byl tedy silně dráždivé miminko, takže přiznávám, že to kojení ho i uklidňovalo. Ale časem se napil za 5 minut a bylo..jen jako novoš ne.
@Ornwen oni budí hned na sále a čeká se na zpětnou komunikaci od pacienta, ale to si skoro nepamatuje nikdo. Řekla bych, že tu první hodinu člověk fakt moc nevnímá. Takže takové zásadní informace jsou opravdu problém a pak je to o lidech. Rozumná PA to mamince řekne klidně pětkrát.
@citlivaduse taky jsem na začátku kojila vždy na střídačku. Ono je to tak lepší.
První byl taky dráždivý, takže chápu. Druhý byl pohodar a potřeboval hrozně moc kontaktu. Což je u něj doteď. Pět hodin v tahu spali oba jen v tom šestinedělí
první až od dvou a půl let a druhý se ještě slušně v noci budí. Jsou mu dva a je na UM ![]()
@citlivaduse píše:
@Limi123 U nás tohle neplatilo..akorat mi řval a řval..doma mi 3 hodiny nevydržel a kojila jsem ze začátku dyl nez 20 minut a opravdu pil. Dokud trochu nezesilil, pak to bylo rychlejší.
Jj, tak když brečí, tak to je jasné. Mně brečel až později, v té porodnici ne a stejně jsem kojila i hodinu, aby se pořádně napil - až pak jsem zjistila, že je to zbytečné.
Doma, jak brečel, tak jsem musela kojit v podstatě nonstop.
Ale v porodnici s druhým, když zjistili, že je to druhé, už mé sestry nechaly být, ať si to dělám, jak chci… a s prvním jsem jim byla obecně za rady vděčná, i když něco jsem si pak dělala doma jinak.
@anavi13 píše:
@Ornwen oni budí hned na sále a čeká se na zpětnou komunikaci od pacienta, ale to si skoro nepamatuje nikdo. Řekla bych, že tu první hodinu člověk fakt moc nevnímá. Takže takové zásadní informace jsou opravdu problém a pak je to o lidech. Rozumná PA to mamince řekne klidně pětkrát.
No, u nas to bylo jinak. Me budili na ARO az za delsi dobu, a vyndavli intubaci.
Takze to říkala aro sestra. Ale byli mili a snazili se.
A co taky bylo fajn, teda zazila jsem az s druhym, ze davali na pokoj prvorodicku s vicerodickou. Aspon se snazili. Takze si mohly poradit i na pokoji. Od sester info dost ruznorode, jak ktera byla nastavena.
Ja jsem v tomhle dost odolna, tak zahy i u prvniho jsem nevazila, kojil se dobre. Az pozdeji vydrzel u prsa dlouho, i kdyz mozna jen dudlal.
Mladsi byl za 5 min hotovej. To jsem koukala a chvili resila, jestli je to ok a jestli mu staci.
@Ornwen tak to jo. Je fajn, že se snažila
tak to má být.
Mě moc vyhovovalo být na pokoji sama. Měla jsem to tak u obou. Poprvé to tak vyšlo a podruhé byl covid, takže dávali co nejvíce po jedné ženě. Ale já si jako PA uměla poradit. Případně jsem se zeptala. Ono zase ty zkušenosti jen po škole člověk úplně nemá. Chce to ty osobní zkušenosti, takže i to kojení jsem si nechala kontrolovat. Jenže právě většinou to končilo úplně strašným přikládáním od dětských sester
tak si stejně musel poradit člověk sám a ideálně až doma. Druhý šel jak po másle. Ale prvního mi neustále dokrmovali a on pak spal a nechtěl prso. Takže jsem se ještě se sestřičkou dohadovala, ať mu tolik přikrmů nedávají, že chci častěji kojit.
@Limi123 Já jsem si poradit nechala, ale jaksi ty rady neplatily na moje dítě
A řval už v porodnici hodně moc, doma v tom jen pokračoval. Takže jsem teď zase připravena na mordor.
@citlivaduse píše:
@Limi123 Já jsem si poradit nechala, ale jaksi ty rady neplatily na moje dítěA řval už v porodnici hodně moc, doma v tom jen pokračoval. Takže jsem teď zase připravena na mordor.
Můj začal plakat až ve 2 týdnech a plakal pak dva roky v kuse. No co budu povídat, s druhým jsem byla připravená na totéž a světe div se, nic, klid, samostatné miminko. Držím palce.
@Limi123 Tak to je podobné, do 2 let šílený, ten co dokázal, řev, později řev a neustálý vztek..můžu být mile překvapena.
@anavi13 jako Praha Motol, tak sve limity to melo. Ale i z chirurgicke jip resili moje odstrikavani, prisla laktacni z detskeho, poradili kde sehnat odsavacku a mliko se posilalo potrubni postou ve velkych zkumavkach ![]()
V tomhle mi to prislo fakt super. A na Aru byli fajn, doktor na chir.jip pak trochu horsi, gynekologicka jipka a pooperacni tak nejak. Tam uz ke vozili aspon dvakrat za den kojit.
Pak s druhym uz normalka poporodni a to teda, v pristupu k rodickam drsnejsi nez to gynekologicke pooperacni.
@Ornwen to je skvělý, že to takto funguje. Tak to má být i když ty podmínky jsou ztížené. Hned to vyvolá lepší pocit. ![]()