Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, nevím jistě, ale myslím, že by to neměl být problém.
Záleží, jaká ti dají antibiotika.
Já měla boreliózu v těhu, alergii na jedna z mála možných antibiotik, a zvládly jsme to ![]()
Mně bylo taky doporučeno kojit normálně. Já měla přeléčenou borreliózu ještě před těhotenstvím, ale asi 2 měsíce po prvním porodu se mi udělaly dva „borreliové“ fleky na noze. Začala jsem chodit k doktorce na celostní medicínu, protože mi bylo jasné, že u obvoďáka mi rovnou šoupnou antibiotika, i když jsem žádné bodnutí nebo štípnutí hmyzem ani zakouslé klíště nikde na těle předtím neměla. Po vyšetření mi ta doktorka řekla, že se jen v těle namnožily ty přežívající borrelie. Jak se tělo vyčerpalo těhotenstvím, porodem a následným vícerým nevyspáním, tak ty mrchy toho hned využili
. Doporučila normálně kojit, protože pokud už ty borrelie prošly skrz mléko do mimča, tak tou svojí léčbou vlastně léčíš i mimčo. Dostala jsem na to homeopatika, fleky se zase ztratily a až nebudu ani těhule ani kojící, tak se tam stavím a dá mi silnější kapky, abychom úplně vyhubily i ty přežívající potvory v krvi, protože klasickými antibiotiky se toho nedá docílit. Teď už mám druhé mimčo, takže ještě před porodem jsem od ní dostala kapky, co jsem si měla začít brát měsíc po porodu a zatím je to v pohodě, nikde se mi nic nevyhodilo. Vím, že jsem trošičku utekla od tématu, ale myslím, že pokud budeš mít testy pozitivní, tak tě třeba bude zajímat, že po zaléčení antibiotiky se dá ještě dělat něco dalšího.
Ahoj
nepřihlášená Pet-s
Já měla boreliozu ve 14 letech, tak nevím, ale raději se domluv s mudr. podle antibiotik a zatím kojte ![]()
ahoj holky,mě by to dost zajímalo.Na 99% mám boreliozu a 15měs holčisku a kojím.Kam pak zajít na to doléčení a jak s kojením?děkuju za radu.
helenkanai píše:
ahoj holky,mě by to dost zajímalo.Na 99% mám boreliozu a 15měs holčisku a kojím.Kam pak zajít na to doléčení a jak s kojením?děkuju za radu.
Borelie prý do mlíka nepřecházejí. Co se týče antibiotik, tak dostaneš taková, co nevadí při kojení (na bázi penicilinu). Neboj, bude to dobré ![]()
ahoj.tak boreliozu mám potvrzenou.dostala jsem antibiotika…mudr.neví zda při nich mohu kojit a co mě zarazilo,že jen na 6dní,přitom na webu borelioza.cz je že léčba musí být 4týdny aby byla doopravdy účinná.
máte s tím některá zkušenost?Díky.
Ahoj, čekám na výsledky boreliózy, měla jsem před měsícem klíště a mám stále malinký červený flíček, který dost svědí, plus minulý týden mě začaly bolet kosti, klouby a hlavně hodně zátylek. Bojím se, že je to borelie. Kojím 11 měsíční dítě. Doktorka řekla, že kdyžtak dáme penicilin, jenže já mám na něj alergii. Na to doktorka řekla jen to, že počkáme na výsledky. Nevíte, jestli lze léčit i jinými antibiotiky? Opravdu velmi nerada bych přestala kojit.
@Anonymní píše:
Ahoj, čekám na výsledky boreliózy, měla jsem před měsícem klíště a mám stále malinký červený flíček, který dost svědí, plus minulý týden mě začaly bolet kosti, klouby a hlavně hodně zátylek. Bojím se, že je to borelie. Kojím 11 měsíční dítě. Doktorka řekla, že kdyžtak dáme penicilin, jenže já mám na něj alergii. Na to doktorka řekla jen to, že počkáme na výsledky. Nevíte, jestli lze léčit i jinými antibiotiky? Opravdu velmi nerada bych přestala kojit.
ExistujíATB na boreliozu, ktere muzes jako kojíci a nejsou penicilinové. Kojit budes moct dál.
Věřím, že v roce 2020 jsou i antibiotika na boreliozu pro kojící. Domluvila bych se s lékařkou po testech. Ať je lépe, u mě měla borelióza rychlý nástup. Dle nedávných výsledků na protilátky naštěstí zdárně přeléčena.
@kaja00 Tak to je dobře, že už jsi zdravá
Mi není úplně zle, ale bolí mě zátylek a celkově svaly, klouby. Měla jsi typickou skvrnu? Já totiž ne, ale mám pořád zarudlé místo, kde bylo klíště přisáté. Rychlý spád? To jsi mě trochu vyděsila ![]()
@Anonymní píše:
@kaja00 Tak to je dobře, že už jsi zdraváMi není úplně zle, ale bolí mě zátylek a celkově svaly, klouby. Měla jsi typickou skvrnu? Já totiž ne, ale mám pořád zarudlé místo, kde bylo klíště přisáté. Rychlý spád? To jsi mě trochu vyděsila
Ano, vcelku typickou. Nebylo to ale po klíštěti ale po nějakém hmyzu
Všimla jsem si skvrny ve středu (začala svědit
), ve čtvrtek už to bylo netypické (obrovská, lehce nateklá a horká skvrna s typickým bílým středem) a v pátek už jsem byla u dr. a nasadila antibiotika. Už během víkendu jsem byla hodně unavená a motala se mi hlava (bylo mi prostě celkově zvláštně od hlavy, asi den nebo dva jsem se dokonce motala i v sedě, no měla jsem strach, že s sebou někde říznu), bolela mě hlava. A asi za týden se přidala bolest svalů (za krkem hodně).
Při kontrole u lékařky mi pak byli předepsány rehabilitace, to mi taky na ty svaly dost pomohlo.
Kdy budeš mít výsledky? ![]()
Rada ozivim doskuzi. Mam boreliozu a kojim (dite, 10m). Doktorka mi dala atb s tim, ze mam prestat kojit. Otazka: jaka atb jste pri kojeni na leceni boreliozy braly?
@evushee píše:
Rada ozivim doskuzi. Mam boreliozu a kojim (dite, 10m). Doktorka mi dala atb s tim, ze mam prestat kojit. Otazka: jaka atb jste pri kojeni na leceni boreliozy braly?
Ted boreliozu? V jakem stadiu?
Doktorka mi nerekla, jen ze mi ke krevnim testum, kdyz mi delala preventivne, pridala testy na boreliozu, a ta z tech testu vysla. O stadiu nemluvila
Ahoj, nevíte prosím některá, jestli je možné kojit, pokud bych měla boreliozu? Zatím neznám výsledky, ale mám podezření. Díky.