Borelióza a modřinovitý flek

Anonymní
16.7.21 23:42

Borelioza a modrinovity flek

Dobrý den, Ahoj..rada bych se zeptala na vase rady a zkusenosti. Ve stredu (pred tremi dny) me neco kouslo u bazenu (hovado nebo komar) nejdrive prvni den se to tvarilo jako klasicky stipanec, ale pote se mi udelal velky cerveny flek (viz foto) a otok o den pozdeji se to premenilo na „modrinovity flek“ (viz foto), trochu me to vydesilo radeji jsem dosla k obvodacce ktera mi rekla ze je to 100% borelioza. hned mi nasadila antb, ktere poctive beru, dnes tedy teprve druhy den, ale flek dnes (5 den od kousnuti) zmizel uplne, nikde nic.. podle toho co jsem nasla na diskuzich se to uplne jako borelka netvari..tak bych se rada poradila co si o tom myslite 😀 🤭 budu rada za veskere rady!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65204
17.7.21 07:15
@Anonymní píše:
Dobrý den, Ahoj..rada bych se zeptala na vase rady a zkusenosti. Ve stredu (pred tremi dny) me neco kouslo u bazenu (hovado nebo komar) nejdrive prvni den se to tvarilo jako klasicky stipanec, ale pote se mi udelal velky cerveny flek (viz foto) a otok o den pozdeji se to premenilo na „modrinovity flek“ (viz foto), trochu me to vydesilo radeji jsem dosla k obvodacce ktera mi rekla ze je to 100% borelioza. hned mi nasadila antb, ktere poctive beru, dnes tedy teprve druhy den, ale flek dnes (5 den od kousnuti) zmizel uplne, nikde nic.. podle toho co jsem nasla na diskuzich se to uplne jako borelka netvari..tak bych se rada poradila co si o tom myslite 😀 🤭 budu rada za veskere rady!

Znama měla neco podobného pred roky a taky borelioza. Dobrala bych je. Radeji zbytečně, nez potom mit případně nasledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35329
17.7.21 07:56

No, mne to jako borelioza neprijde, ale ATB bych nechala, nevypada to hezky, at je to, co je to. Uz jsem mela kdysi neco podobneho, v mensim provedeni, dostala jsem i teplotu a tez ATB, jako borelioza to ale vyhodnoceni nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.21 09:57

Moc dekuju za rady, antb nemam v planu vysazovat. Jen mi to prave prislo zvlastni, proto jsem prisla pozadat o radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
17.7.21 10:11

Na 100 % borelióza? Možná by kolegyně měla zajít na oční, nebo nikdy neviděla ukázkové erythema migrans. Byť bych to jako boreliózu jednoznačně nehodnotil, ATB bych nasadil, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, nechal bych je na 2 týdny. Jen pro zajímavost - co jste dostala za ATB?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
17.7.21 11:28

Jako jestli se to objevilo 3 dny po kousnutí, tak to borelioza spíš nebude, možná nějaký zánět, flegmona, nebo i alergická reakce. Navíc borelioza je jen z klíštěte, tak jestli víš, že kousl třeba komár nebo ovád, tak pak je borelioza málo pravděpodobná.
Jinak typická borelioza vypadá jinak, nicméně ten výbled tam být opravdu nemusí být. Tohle mi ale přijde, že to je i dost oteklé, z toho bych usuzovala na flegmonu nebo alergickou reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65204
17.7.21 11:51
@Lucka1111 píše:
Jako jestli se to objevilo 3 dny po kousnutí, tak to borelioza spíš nebude, možná nějaký zánět, flegmona, nebo i alergická reakce. Navíc borelioza je jen z klíštěte, tak jestli víš, že kousl třeba komár nebo ovád, tak pak je borelioza málo pravděpodobná.
Jinak typická borelioza vypadá jinak, nicméně ten výbled tam být opravdu nemusí být. Tohle mi ale přijde, že to je i dost oteklé, z toho bych usuzovala na flegmonu nebo alergickou reakci.

Dcera mela boreliozu zrejme z musinky, co lita kolem koni. Doktorka říkala, ze to taky prenasi. A mela ukazkovy flek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.21 11:53

@Doctus prave mi to prislo taky zvlastni, ale antb samozrejme beru, jedna se o doxyhexal..uprimne nemam z toho radost, mam zdravotni problemy co se tyce ledvin a v pondeli jsem dobrala ANTB na mocak a ledviny ve stredu tohle.. ale neda se nic delat.
jinak jak jsem zminovala vyse flek uplne zmizel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.21 11:54

@Lucka1111 kliste to urcite byt nemohlo, kouslo me neco u bazenu, prvni den se to tvarilo jako typicky kousanec od komarada prikladam foto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
17.7.21 12:26
@vokishka píše:
Dcera mela boreliozu zrejme z musinky, co lita kolem koni. Doktorka říkala, ze to taky prenasi. A mela ukazkovy flek.

a jak víš že to bylo z mušinky? Borelizou přenáší všechny formy klíštěte a některé se umí přisát a pustit. Proto je spousta lidí co měli boreliozu a „neměli“ klíště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.21 12:30

Tuhle moznost vylucuju protoze jsem byla u bazenu a „stipanec“ o kterem se bavime jsem sledovala od uplneho pocatku, protoze to ze zacatku svedilo a pokud by bylo prisato neco dele, vsimla bych si.. bylo vlhko u bazenu se to hemzilo komarama a hovadama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
17.7.21 12:41

@LegrandoGrando
Doxyhexal není v létě úplně nejvhodnější, na močovou infekci jste měla některý beta-laktam (chráněný aminopenicilin? cefalosporin?)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.21 17:30

@Doctus na zanet mocovych cest jsem brala cotramoxizol

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
17.7.21 20:08

@LegrandoGrando
Tak to bych Vám třeba já osobně dal Amoksiklav, ten neudělá tak šílenou fototoxickou reakci (navíc má vhodnější spektrum účinku v případě, že by se o boreliózu nejednalo). Co-trimoxazol na močovou infekci byl doufám ověřen i laboratorně (citlivost dle kultivačního výsledku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.21 20:28

@Doctus ja mam bohuzel na amoksiklav spatnou reakci, kazdopadne rada bych se vas zeptala jak byste dal postupoval ohledne „boreliozy“. premyslim zda zajit na kozni aspon s fotografii, kterou jsem sem davala, protoze na konci srpna odjizdim na pul roku studovat do zahranici a potrebovala bych to mit doresene.. budu vam moc vdecna za rady😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí