Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj maminky,
chtela bych se vas zeptat. 5.6. jsem si objevila kliste na noze a vcera 21.7. se mi na tom miste udelal flek, ktery do vecera narostl. Sla jsem s tim na pohotovost a tam mi udelali EKG, zmerili krevni tlak a poslali domu. Pry mam jit dalsi den k obvodnimu lekari a rict mu aby mi vzal krev. Dnes rano jsem tam sla a DR mi rikal, ze krev muze vzit az 14 dni po objeveni klistete. Jenze tohle uz je pres mesic, coz jsem mu taky rikala. Podival se na to misto a pry to vypada na njaky zanet, ne na Boreliozu. Namazali mi to nejakou vodickou a dali antibiotika, krev mi nevzali. Mam tam jit zitra a chtit aby mi vzali krev, nebo staci v patek kdy jdu na kontrolu? Kliste jsem nikdy nemela, o nemocich z nej nemluve, tak se ptam zde zkusenejsich. Moc dekuji za rady, docela se bojim.
Jaky je ten flek? U boreliozy je ve stredu svetly,belavy.neni to jen „obyc“ cerveny flek.
http://i.iinfo.cz/…ioza-p-3.jpg je to podobny (vybil se mi fotak, tak jsem nasla na google) jen mensi a spis to uprostred vypada jako modrina mala
@luckalucka737 Ahoj, je to absolutně určitě Borelioza, prosím tě, mám s tím zkušenosti daleké a veliké - měla jsem díky borelioze, ale už chronické, ochrnutou pravou stranu obličeje atd, tak vím, co to dokáže a samozřejmě díky tomu, jak mi to zanedbali doktoři, když vidím tvůj případ, úplně mám vše v sobě přivřené.
Ty fleky nemusí být úplně typické, já měla třeba spíše hnisavý vřed, než typickou erytremu, ale určitě léčit. Bohužel léčba boreliozy je v ČR nedostačující. Píšeš, že ti dali antibiotika - jaká? Určitě ti musí teď hned nasadit antibiotika a v dostatečné dávce, jenže dívám na metřík, ty jsi teď těhotná?
Každopádně protilátky v krvi ještě mít vůbec nemusíš a stejně ta borelka může probíhat, oni to doktoři fakt moc neví.
Máš nějaké příznaky kromě fleku?
@hipisek84 píše:
@luckalucka737 Ahoj, je to absolutně určitě Borelioza, prosím tě, mám s tím zkušenosti daleké a veliké - měla jsem díky borelioze, ale už chronické, ochrnutou pravou stranu obličeje atd, tak vím, co to dokáže a samozřejmě díky tomu, jak mi to zanedbali doktoři, když vidím tvůj případ, úplně mám vše v sobě přivřené.
Ty fleky nemusí být úplně typické, já měla třeba spíše hnisavý vřed, než typickou erytremu, ale určitě léčit. Bohužel léčba boreliozy je v ČR nedostačující. Píšeš, že ti dali antibiotika - jaká? Určitě ti musí teď hned nasadit antibiotika a v dostatečné dávce, jenže dívám na metřík, ty jsi teď těhotná?
Každopádně protilátky v krvi ještě mít vůbec nemusíš a stejně ta borelka může probíhat, oni to doktoři fakt moc neví.
Máš nějaké příznaky kromě fleku?
Ahoj, nemam zadny priznaky krom fleku. Tehotna nejsem diky bohu. Maly je dnes jeden rok. Antibiotika jsou doxybene
@luckalucka737 Každopádně velice cenné informace najdeš zde http://www.borelioza.cz/…a_boreliozy/? tam se sdružují lidé, které postihla borelioza, bohužel v drtivé většině případů to nedopadlo úplně dobře právě kvůli tomu, že to zanedbali doktoři, kteří se tím nehodlali zabývat… tak jako zde na emiminu vidíme, že někteří lékaři neřeší, že to někomu nejde rok, dva tři otěhotnět, bohužel… pročti si tam léčbu a příznaky, abys věděla, co chtít po dr. atd…
Nenech se odbít, obejdi když bude nutné více doktorů, aby ti nasadili dostatečnou léčbu… jdi např. na kožní ještě atd.
@luckalucka737 NO, to je dobře, ale už flek značí infekci Boreliema… Doxybene je super volba, jakou máš dávku?
@hipisek84
jednu rano a jednu vecer (po dvanacti hodinach)
ja prave nevim jestli jit zitra k dr a chtit vzit krev (treba mu nakecat ze se mi pritizilo) anebo staci v patek kdy jdu na kontrolu po atb…
@luckalucka737 Jenže to je právě to, pokud už teď bereš ATB tak krev může být tím už zkreslená… nicméně je to už měsíc po klíštěti, takže bys už mohla mít v krvi známku nemoci, jenže to být taky nemusí… být tebou, tak spíš tlačím na to, aby ti ještě další antibiotika přidal na delší dobu, měla bys je brát 4-6 týdnu v dávce 400 mg / den… ty bereš jednu ráno a jednu večer ale v jaké dávce? Předpokládám, že ti předepsal Doxybene 100? Najdeš na krabičce.. to je totiž bohužel naše slavné lékařství, s lekáma se šetří, kde nemají… dávka 200 mg na den může zabrat, ale je více méně nízká no, když už by ti nechali nízkou dávku, tak ať to je aspoň dostatečně dlouho, ikdyž nízká dávka může vést k tomu, že borelie už budou vůči těmto atb rezistentní… Já na tvém místě, tak bych u něj chtěla ještě léčbu prodloužit - navýšení dávek asi nepochopí - ale věř mi, zahraniční studie mluví o něčem jiném, ostatně zkus počíst na těch stránkách, co jsem ti poslala…
Tam máš na léčbu časné nákazy např. ten Doxycyklin - což máš vlastně ty, ty Doxybene, ale záleží opravdu v jaké dávce…
Přesně takový flek měl syn. A to neměl ani klíště, jedině, že by ho měl pár hodin a samo odpadlo, jelikož jej kontroluji denně. Dostal ATB a za 3 týdny na krev, což je 29.7. Tak snad to bude ok jak u něj taky u tebe. Jo a jemu po 4 dnech s ATB úplně zmizel.
@luckalucka737 No je lékařsky dokázané, že borelie skutečně zabíjí až dávka 400 mg za den… ono při téhle dávce se ti může ulevit a obtíže jakoby ustoupit, ale taky se může stát, že po čase vypukne ta nemoc mnohem hůře znovu… Nechci tě strašit, byla bych hrozně ráda, kdybys byla ten případ, kterému to pomůže a bude bez potíží.
Máš několik možností, buď věřit svému lékaři a na tato fakta zapomenout, nebo se pokusit najít lékaře, který bude léčit adekvátně - v ČR prakticky nemožné, nebo A NEBER TO JAKO NAVÁDĚNÍ, je to tvoje zdraví o tom si rozhoduj sama, prostě navyš tu dávku sama, ale k tomu opravud načerpej informace aspoň na tom webu. V tom případě bys musela brát dvě ráno a dvě večer a dojdou ti dříve, což by znamenalo jít třeba ještě na kožní a tam neříkat, že už tě někdo léčí - dokud máš ten flek a ještě od nich prostě získat recept na další prášky a léčit se dál… Zní to zoufale já vím, ale nemocní boreliozou se bohužel „snižují“ k horším věcem… např. shánění atb přes internet atd… pak nám říkají, že to máme z psychiky, ale když ti ochrne tvář a brní ti polovina těla, už fakt nejde o psychiku… já si na svoji léčbu taky sháněla prášky sama a jen tomu vděčím, že teď můžu obličejem celkem hýbat a aspoň mi mrká oko a můžu se smát…
@mishka2 To je dobře, že mu flek zmizel, tak buď na broučka ostražitá, kdyby si začal stěžovat na nějaké netypické bolesti, tak určitě upozorňuj na to, že měl tu boreliozu atd…
Ono to klíště může být jenom nymfa - ty nejsou ani vidět… já měla takové hnisavé vředy a poštípalo mě cosi a z toho jsem měla boreliozu taky…
Na tu krev by se mělo po ATB ale až za 6 týdnů, aby to bylo objektivní